Saturday, December 28, 2013

get ready leaving 2013



assalamualaikum, lagi tiga hari ja nak masuk tahun baru 2014.rasa macam cepat sangat masa berjalan. aku still lagi tak percaya yang aku masuk from4 tahun depan. still lagi tak tahu nak ambik course apa. akaun okay kut, tapi tulah....hmm. i hate talk about future. kenapalah kena membesar. 

aku masih lagi didalam mode cuti okay, tak kesahlah lagi berapa hari lagi nak sekolah guwa tak kesah. barang sekolah pun banyak yang guna tahun lepas punya. sangat-sangat tak ada mode pergi sekolah tahu. hasrat aku adalah satu untuk pergi ke sekolah jumpa my bestie. seriously rindu nak jumpa dia. nak cerita macam-macam dengan, nak tawaf satu sekolah dengan dia, gosip dengan senang cerita nak buat semua benda dengan dia. rindu nak buat semua benda tu. hope aku still akan satu kelas dengan dia, even kalau bukan satu kelas pun, hubungan tu still sama. she is the great friend i ever meet selama aku hidup di atas muka bumi ni.

2013, tahun yang banyak mengubah aku, tahun yang sangat susah. i take it as a lesson. aku belaja yang yang people can be fake. tak semua akan bersama dengan kita bila kita susah. aku belaja yang people can hurt you a lot ect friend,crush, the person that you trust so much then betrayed you. the important things is you to stand up and realize that you deserve something better than the person how that give up on you. dan allah itu sebaik-baik perancangkan, allah place the certain person to let you down to teach you that you should never depend on anyone but Him. this year, people come and go. that is life. tapi harap sangat yang my bestie don't leave me. walaupun banyak lagi kawan dalam dunia ni tapi aku still lagi nak dia jadi bestie aku untuk selamanya, sampai aku dah ada anak, cucu, cicit. sebab untuk aku  berkawan dengan orang baru sangat susah. aku dengan strangers memang tak boleh bersama.

P.s-sometimes allah takes everything from you so that you may turn to Him. believe that allah will never let you down. have faith and make du'a.

Wednesday, December 18, 2013

nervous for tomorrow

Assalamualaikum dan selamat malam semua, semua mesti dah tahukan yang esok result PMR akan keluar. maka oleh kerana itu, aku merasa nervous di sini. dulu tak adalah secuak ni, time nak ambik result UPSR pun tak jugak secuak ni. aku tak tahulah bila aku nak ambik result SPM nanti macam mana. agak-agak sebelum masuk sekolah tu nak pengsan dah agaknya. 

it's me right now.

kawan: weh, result PMR nak dekat dah. aku takut weh. kau tak takut ke?
aku : mmh, lama lagi kut(lagi beberapa hari lagi). takde lah takut. cuak ja.
kawan: takut dengan cuak tu berbezaan dia lain ke?
aku : dah semestinya lain kut. tengok huruf pun lain kan. 

seriously, aku kata yang aku tak adalah takut sangat. tapi dalam masa yang sama jantung aku ni berdegup lain macam hari ni. so ini didalam kategori cuak lah kan. untuk mengelakkan daripada cuak ni, aku dah prepare apa yang perlu yang aku bawak untuk ke sekolah esok. walaupun aku tak tahu lagi aku akan pergi sekolah ataupun tak esok, sebab aku tengok mak guwa ilek ja, dia tak tanya pulak nak pergi sekolah pukul berapa? tapi preparation itu kan penting. 

apa yang aku akan bawak ke sekolah esok adalah handphone bersama earphone guwa. walaupun aku tahu sekolah tidak dibenarkan membawa handphone, tapi aku tak peduli aku nak jugak. dan aku membawa buku untuk dibaca disana. untuk mengurangkan kecuakkan, dan aku tahu bosan dekat sekolah tu. so buku itu sangat penting okay.

untuk sesiapa yang baca entri ini, esok awak nak ambik result PMR. i want to say good luck to you. semoga memdapat result yang cemerlang okay. 
jumpa di twitter. so bila ada ilmu kena kongsikan tak boleh pendam sesorang. selfish namanya itu. keep hwaiting guys. 

P.S-dear LUCK we're not playing hide and seek. i'm searching for you for many years. it's the time to come out now. 

Tuesday, December 10, 2013

dumbfounded

Assalamualaikum, benda ni nak cerita 3 hari lepas, tapi tak ada masa plus malas sebenarnya.HAHA well, saya dah kembali active berinstagram.(clap your hand semua) visit my IG okay http://instagram.com/hazllyn. nak promote ja janganlah nak marah-marah. kalau nak aku follow back your IG komenlah dekat photo tu. tulis "follow back". nanti i follow back okay.(cehh ajet-ajet ja, macam lah ada orang yang nak follow IG kau)


walaupun muka terkejut tapi dia tetap cantik. yang paling penting mata tu.

semenjak layan korean drama, aku mengenali perkataan ni DUMBFOUNDED. tak sia-siakan layan drama korea, dapat menambah vocabulary guwa. dumbfounded bermaksud terkejut, sama ja maksudnya dengan shock, tapi aku tak nak guna perkataan shock tu. sebab tak vogue. well, akukan memang suka be a different.

apa yang terkejutnya? di suatu pagi yang indah permai(puihh, tak payahlah nak mukadimah sangatlah). k, 3 hari lepas aku bukak blogger ni, tengok dashboard. bila kau dah tengok dashboard mesti kau akan nampak pageviews, post, follower semua benda tu kan. tetiba pagi tu pageviews guwa meningkat dengan drastic sekali. pageviews guwa ada 5 angka ja, tapi tak apa. nanti kita tunggu dia jadi 7 angka okay.(kau tunggulah sampai ke tua)

tengoklah di kotak merah itu.

aku tak tahu cammana boleh jadi seperti itu, itu adalah pertama kali yang terjadi semenjak aku berblogging ni. memang kerkejut gila okay. terima kasihlah kepada awak-awak semua yang membaca, menstalk dan blogwalking ke blog yang capuk ni. thanks everyone. 

P.s- be thankful for every struggle that you have. because you prove to yourself and the other that you can do it. 

Thursday, December 5, 2013

ADRIANNA SYAZ FIRST GIVEAWAY

Assalamualaikum. dari petang tadi hujan sampai sekarang, tapi nak reda dah hujannya. memandangkan sekarang tengah hujan, astro pulak macam tak bagi aku tengok tv. so aku nak buat aku entri untuk join giveaway syaz yang admire dekat hujan. cik syaz buat giveaway ni seminggu ja tau, maka korang kena join lelaju. syarat dia pun simple ja. hadiah dia gempak tak terkata. 


KLIK BANNER

sebut pasal hujan. the most part yang paling aku suka pasal hujan adalah dia berjaya untuk menarik guwa untuk pergi kepadanya. aku suka tengok hujan, walaupun agak sukar jugak untuk tengok hujan sebab titisan dia yang halus. bila kau concentrate ja kau akan nampak hujan itu. nampak tak betapa specialnya hujan itu. bau hujan pun aku suka. even bila aku pergi pantai bau pantai tidak berapa menyamankan. tapi aku suka bau hujan. then the part that i love, bila dekat dalam kereta nak pergi memana, then hujan suka tengok titisan yang ada dekat tingkat tengok dia mengalir, memang aku sangat suka tengok benda tu. tapi bila aku dah start tengok benda tu. aku dah tak fikir benda lain dah. kalau kau bercakap dengan aku pun confirm aku tak akan dengar. sebab aku kalau tengah fokus tu aku akan fokus kepada satu benda ja, sampai lupa benda lain. 

gambar hujan yang nak taruk di entri ini adalah. 
gambar dia vintage. cantik. i like it. tapi bila tengok betul-betul macam snowlah pulak.

see that guy? he look charming,(okay melting habis tengok gambar ni lelama)ini sepatutnya aku ada sebelah dia. baru gambar tu perfect, tak gitu. apa-apa pun i love it.

 kenalkan mereka. dalam cerita HSM3. tengah seronok-seronok menari tetiba hujan datang. that so romantic okay. aku pun suka jugak berdiri dalam hujan, then feeling lebih.

maaf syaz, letak gambar bebanyak. the truth nak letak banyak lagi, tapi rasa bersalah pulak dengan orang lain yang join giveway ni. yelah orang lain letak gamba seketul ja.tapi aku letak gambar berketul-tekul. i am not greedy. sorry again guys.  

Friday, November 29, 2013

it's hurt

Assalamualaikum. semoga didalam keadaan yang baik semua. memalam ni nak tulis entri sementara menanti running man start. walaupun hari ni ada Maharaja Lawak Mega dan Anugerah Skrin 2013, itu tidak menarik minat guwa, guwa tetap mahu menaip ini entri. i was suffering from mouth ulcer for 2 day. 2 days is like 2 month okay, dia punya sakit fuhhh, aku tak tahu nak explain mana nak kesakitannya, tapi memang sakit gilak wooo. 



sepanjang hari aku menghadap cermin dan berharap agar ulcer ni hilang serta-merta. walaupun aku suka bertapa depan cermin. tapi bila tengok ja ulcer aku ni, rasa macam nak pecahkan cermin tu. the question is why the mouth ulcer was so big? sangat besar kau tahu. sampai aku nak makan, terpaksa makan dengan sopan. kalau bukan sebab ulcer ni tak ada maknanya nak makan sopan-sopan ni. tahu dak. the most part bila aku tak boleh makan sesuka hati aku, even bila aku nak makan roti gardenia coklat ( that was my favorite roti abad ni) aku rasa macam aku makan paku bersalut coklat tahu. (acah ja bila masa pulak aku pernah makan paku aku pun tak tahu) aku memang selalu berdramakan, abaikan.

the truth, tak guna kau nak mengeluh or marah tak tentu pasal ulcer ini. itu dinamakan ujian allah kepada hambanya, ye dak. so kita perlu terimanya dengan sabar. mana tahu lepas sakit ni allah akan bagi kau rezeki yang berlimpah-ruah. mana tahu lepas ulcer ni dah okay aku dapat sepasang sayap untuk terbang who knows?

seriously, aku tahu yang penyebab ulser mulut datangnya dari aku jugak. sebab aku selalu cuai bila makan, makan pulak depan tv. memang layan habis cerita depan tv tu sambil mengunyah makanan yang penuh dalam mulut. apabila terlampau menghayati cerita tersebut maka aku pun tergigit di bahagian dalam pipi. (kau fahamkan maksud aku.) itulah penyebab pertama ulser ini berlaku. nampak macam benda kecik ja, hanya sebab tergigit tapi bila dia dari kecil tertukar kepada besar itulah yang membuatkan kau suffer macam kau meronta-ronta nak minta iphone 6 dekat mak ayah kau. 

sebenarnya dah banyak kali dah aku kena ulser ni dan puncanya pun sama setiap kali ulser ni berlaku. but i relieve because i have bonjela gel.(anda boleh google kalau tak tahu benjela gel tu apa) memang benda inilah yang aku cari setiap kali ulser ni datang menyerang mulut aku. memang pada mulanya bila kau letak dekat ulser agak pedih tapi lelama kau akan rasa ulcer itu hilang. tapi yang tak sukanya sebab benda ni gel so bila kau minum or makan gel itu akan hilang dan kau akan merasa sakitnya kembali. tapi tak apa kau boleh diet kan. aku pun tengah diet oleh kerana ulser menyerang guwa, thanks ulser. aku sayang kau, maka cepat pergi dari hidup guwa cepat-cepat.

kalau nak tahu pasal ulser mulut ni lebih banyak boleh pergi dekat sini. memang sangat berguna okay.

P.s- everything you wish will come to you at just the right time. just be patient and have a faith.

Tuesday, November 26, 2013

treat her/him right guys.

assalamualaikum semua, harap semua dalam keadaan yang baik dan sihat. selamat memgunakan cuti anda dengan baik. untunglah pergi jalan-jalan, guwa masih lagi terkurung dekat rumah lagi tak pergi mana-mana dan aku boleh kira berapa kali aku keluar dari rumah hanya untuk melihat persekitaran luar rumah aku ja. aku boleh kira okay, nampak tak betapa teruknya guwa. sampai keluar rumah pun malas. so, no wonder kalau nanti ada orang yang tak kenal aku, sebab dah lama tak keluar rumah.

tengok title aku, entri ini bukan untuk memerli orang tau, so jangan cakap "Ehh,dia ni perli aku keapa" aku tulis benda ini hanya untuk mengelakkan orang ramai daripada sakit hati.(ohh, ayat guwa drama sangat) just want you treat them nicely not badly. got it eveybody?

tak semestinya bila aku tulis benda ni hanya ditujukan untuk couple. kawan dan orang sekeliling pun boleh dikaitkan. sebab benda ni sangat sensitive okay lagi-lagi perempuan hati mereka cepat terasa, nanti mulalah drama air mata berlaku.(sebab aku pun macam tu) please layanlah mereka dengan baik, mereka berhak untuk menerima semua itu. even kalau kau benci dia pun, kau anggap dia tak wujud sudahlah, tak payahlah kau nak menambahkan lagi kemarahan kau dekat dia, apa yang kau dapat? maybe kau rasa gembira pada mulanya sebab kau dapat tengok dia suffer, jatuh ke bawah. tapi berapa lama kegembiraan tu akan kekal? one day, kau pun akan jatuh jugak. take a note okay. 



untuk lelaki layanlah isteri, bakal isteri, kawan perempuan, dan sesiapa yang anda kenali yang berjantina perempuan dengan baik. jangan buat hati mereka yang pada mulanya suka terhadap anda berubah kepada benci. try your best to make all of them happy. kalau tak dapat buat mereka happy cukup hanya jaga percakapan anda. maybe apa yang kau cakap hanyalah biasa, tapi mana tahu apa yang kau cakap biasa tu menyakitkan hati mereka. itu benda yang selalu terjadi and even aku pun pernah lalui benda ni. dahlah kau sayang dia, tiba-tiba dia cakap sesuatu yang annoyed. rasa nak baling pisau tertubi-tubi dekat dia. 

begitu jugak untuk perempuan layanlah kaum adam dengan baik jugak. kalau asyik lelaki ja yang kena jaga hati perempuan itu sangat tidak adil. kau jangan buat apa yang kau suka ja tanpa memikirkan hati kaum adam. mungkin pada luaran mereka nampak begitu kuat, tapi dalaman siapa yang tahu apa yang dia rasa. mungkin mereka tak bagitahu apa yang mereka rasa, tapi please bertimbang rasalah sikit. mereka pun ada perasaan jugak.

the truth, aku tulis benda ini sebab aku rasa sakit hati tengok bestie aku treated by somebody very badly. sedih okay. mereka tak couple pun hanya kawan tapi ikutkan aku nak ja aku pergi tumbuk dia tu sampai muka tu hilang. seriously, aku cakap dari dulu lagi aku benci dengan dia , tapi siapa aku nak halang mereka untuk berkawan, so aku biarkan mereka berkawan sebab itu yang buat bestie aku gembira, setiap hari ada ja bestie aku cerita pasal dia. so i thought, bila biarkan mereka macam tu, bestie aku gembira, tapi aku salah. in the end bestie aku menangis sebab dia.

bestie aku cakap kawan dia tu treat dimacam patung bila dia tak ada sesapa nak teman dia, dia pergi dekat bestie aku and the most part i hate it bila dia saja-saja buat Girlfriend dia jealous, dengan cara konon-konon caring dekat bestie aku. padahal bestie aku tak tahu pun yang dia buat macam tu untuk buat girlfriend dia jealous. and now mereka tengah berperang. aku nak masuk campur pun tak boleh sebab itu masalah mereka, aku tak tahu keseluruhan cerita mereka dan tak boleh nak tunding jari kepada siapa yang salah dalam masalah ni. bagi aku semua ada salah masing-masing dalam  masalah ni. sama ada that jerk guy, his girlfriend dan jugak bestie aku, semua ada salah masing-masing.

P.s- i got key chain from Amirah Azman yesterday, pemenang 6th giveaway by Alyaa Najlaa  

Tuesday, November 19, 2013

eyeglasses

Assalamualaikum dan hello everybody, yo now dah start holiday. huhuhu, is been so sad sebab hari-hari buat rutin yang sama. bangun tidur,solat, bukak twitter then bla bla bla, tengok tv, makan(tu pun kalau aku lapar), tidur, bangun dan ulangbalik rutin kau tu. nak pergi holiday pun, ayah busy dengan kerja, kakak and abang dekat Universiti masing-masing tak balik, satu lagi kakak aku tengah berperang menjawab SPM. untuk julung kalinya aku nak bagitahu yang hari ni aku cuma makan separuh mangkuk nasi. bukan kerana aku diet, entah aku pun tak tahu kenapa aku makan sikit sangat. maybe sebab dekat dapur aku ada durian. sekarangkan musim durian, kau tahu kan macam mana bau durian. 

so, its maybe the one reason aku makan sikit hari ni. benda yang paling annoyed adalah aku lapar then aku pun pergi ke dapur sampai di dapur dengan bau duriannya. maka nafsu aku untuk makan hilang serta-merta. so kepada sesiapa yang nak diet anda letaklah durian dirumah anda. aku pun tak tahu sejak bila aku tak suka durian sebab dulu aku makan jugak durian ni but now nak tengok buahnya pun dah rasa lain macam.

aku nak buat entri ini semalam, tetapi kau tahulah aku aku kan memang suka tangguh-tangguh, itu sudah menjadi habit guwa. eyeglasses itu sama maksudnya dengan spectacles. baru tahukan, aku pun baru lepas google tadi. semalam pepagi lagi dah ada orang buat mood aku down, geram betul aku untuk mengcool downkan mood aku, aku tengok cerita korea, yang tengah hot sekarang ni dekat One Hd the heir/the inheritance. sebelum ni, aku tak pernah pun minat si Lee MinHo start daripada dia berlakon Boys over flower dan drama-drama dia yang lain, tapi dalam cerita ni dia sangat cool, charming and handsome.

aku tengok cerita ni sampai episode 12, dalam episode 12 tu ada part sedih, so aku pun menangis sama(hilang kemachoan guwa). aku kalau menangis tengok cerita or filem ke apa, aku kena tengok dari mula, sebab baru lah aku dapat feel apa yang orang dalam tv tu rasa, tak gitu? nak tengok cerita tu boleh pergi ke DramaLoad. seriously best tengok dekat situ, cepat ja loading no buffering. dah habis menangis aku bukak Youtube.

ingatkan bukak Youtube bolehlah gelak-gelak balik tapi aku ternampak video Hari terakhir FBI di Hot.FM. memang sangat sedih, sebab radio yang speak in Malay, aku paling suka dengar Hot.FM. then, tiba-tiba FBI dah tak ada. so sangat sedih gila okay. nak tangok pergi YouTube.

aku pun tak tahu lah semalam hari sedih sedunia ke apa. petang tu aku bukak tv, tengok Mamma Mia dekat KBS. part nak akhir episode tu. sangat sedih dan aku menangis sekali lagi. macam mana nak tengok SINI

apa yang aku buat lepas aku menangis adalah, pergi ke cermin dan apa yang aku tengok adalah mata guwa. check lah kalau mata aku merah ke sebab menangis lama sangat, so tak ada lah kantoi yang aku baru lepas nangis. paling aku suka bila tengok mata guwa adalah bulu mata, sebab bula mata guwa panjang,(syok sendiri namanya) pernah kawan aku cakap orang yang bulu mata dia panjang ni orang tu suka nangis, well aku mengakulah aku memang suka nangis pun, even benda yang aku cari tapi tak jumpa pun aku nangis walaupun benda tu depan aku ja. nampak tak kegedikkan dia.

tapi tak semua lah, maybe sebab keturunan ke apa, sebab apa yang perhati all of my siblings semua bulu mata panjang, so fakta di atas tidak boleh diguna pakai sepenuhnya. then, semalam jugak aku dapat spectacles baru from my dad. sebab speck lama aku sudah dijahamankan oleh budak bertuah. orang yang tak kenal aku memang akan terkejut bila aku pakai speck sebab bila aku keluar dari rumah automaticly aku akan bukak speck dan aku tak pernah pakai speck diluar rumah. kenapa? aku pun tak tahu, maybe sebab dah biasa macam tu. speck hanya menemaniku apabila aku study, tengok tv, dan menghadap PC. 

black plus blue. that so cool. blue is my favorite colour. again, thanks dad.

aku start pakai speck start from 1. power aku 100 lebih je, tak teruk mana pun, so boleh nampak lagi jangan risau. tapi benda-benda yang jauh tu nampak kabur-kabur ja. pernah hari tu, aku jalan macam biasa even aku tak nampak jelas sangat. then kawan aku lambai, aku nampak orang tu cuma kabur ja so aku nak lambai balik pun rasa segan sebab aku takut nanti salah orang pulak buat malu ja. so aku decide untuk biar ja, dah dekat tu baru aku tahu yang lambai aku tadi kawan aku, so aku say sorry tu her. ada banyak lagi benda-benda macam ni berlaku tapi cukup lah aku bagi satu.

pernah jugak orang cakap aku sombong, bukan sombong ye awak cuma tak nampak ja. janganlah sentap sangat. but something yang bestnya, even mata aku ni benda jauh-jauh nampak tak nampak ja, aku boleh ingat suara orang dengan cepat, cara orang tu jalan dan benda-benda tu. seriously sebab semua orang ada suara yang berbezakan dan cara jalan pun lain-lain. so, benda ni sangat membantu guwa. tengok dari jauh pun kau dah kenal siapa dia. one thing, aku memang susah gila nak hafal nama orang, tapi aku akan ingat muka dia. so, bila jumpa fikir dua-tiga kali nama dia. kalau tak dapat tanya lagi sekali nama dia siapa. HAHAHA cambodoh ja

i never upload picture went i wearing spectacles. tahu hodoh, so diam okay.



 P.S- i wonder what i look like in your eyes.

Monday, November 11, 2013

tak semua orang faham situasi kita

Assalamualaikum dan selamat menghampiri holiday.itu yang budak sekolah nak sangat kan. sama lah jugak dengan aku sebab aku malas nak pergi sekolah, tapi dalam masa yang sama sedih jugak sebab nanti aku dah takboleh jumpa bestie. tak boleh nak cerita macam-macam dengan dia. memang lah ada facebook, twitter dan lain-lain. tapi seriously, bila cerita face to face dengan cerita dalam laman social adalah sangat lain. kau faham kan maksud aku apa. kalau faham bagus, kalau kau masih tak faham sila ulang ayat ini sampai kau faham o_0. 


OMG, cantik siakk baju dia. HAHA motif?

berdasarkan gambar diatas, wah ada nampak macam soalan SPM tak. okay mengada-gada. tak semua orang tahu apa yang kita rasa, tak semua orang tahu perasaan kita even kau dah cuba express your feeling, ada jugak orang yang pretend tak tahu apa yang kau rasa and still buat benda yang annoys me. memang aku akan campak budak ni masuk logi tangki kumbahan. dan tak semua orang tahu situasi yang kita alami, mereka hanya tahu judge berdasarkan apa yang mereka nampak. benda yang mereka tak nampak mereka tolak ketepi. maka apabila mereka judge, mereka mula membuat conclusion sendiri, tanpa menghiraukan benda itu betul ataupun tidak. agak sakit hati disitu. 

aku bukan nak cakap apa, tapi sebelum buat sesuatu, please and please fikir dulu pasal orang lain. tahu tak bila kau buat keputusan sendiri tanpa persetujuan semua pihak, mungkin ada sesetengah pihak akan rasa tak puas hati. tolonglah, semua orang ada masalah masing-masing, ada komitmen masing-masing. tolong jangan memambah beban mereka. 

sekarang kau tengah peningkan baca benda-benda yang aku merepek kat atas tu. apa yang aku boleh kata, tu benda yang terjadi pada aku, aku tak nak bagitahu detail storynya macam mana. sebab bagi aku personal life aku, tak perlu bagitahu dekat orang lagi-lagi dekat blog ni, ramai orang yang baca. so,kalau kau faham maka kau akan fahamlah situasi aku. kalau kau tak faham apa yang aku membebel kau teruskan scroll ke bawah sambil berkata, "budak yang tulis ini comel" haha nampak tak budak ni sebenarnya perasan sampai tak hingat tempat asal sendiri.


itu ja yang mampu aku tulis untuk hari ni, sebab aku tengah rushing untuk menonton K-drama di TV kesayangan dan terchenta guwa. so, aku harap kau fahamlah aku yang tulis ni k. Tak faham, faham kan, nanti Hagemaru marah. EHh, mana datangnya hagemaru keluar kat sini ni?

P.S->semoga esok Allah permudahkan semua benda. takut apa yang diharapkan tidak menjadi. 

Sunday, November 3, 2013

Filem Review: Cyrano Agency (Korean movie)

Assalamualaikum semua. rindu kita tak? *wah sejak bila kau berkita-kita ni?* aku tahu korang tak rindu aku i know that so much sebab tu lah aku berkita-kita untuk menagih simpati anda. yang kau gedik semacam ni dah kenapa?

Hahaha. kenapa aku gelak ni?. scary gilak budak ni. so malam ni aku nak cerita pasal cerita yang filem yang download dari zaman tok kaduk dahulu kala, dan baru sekarang nak tengok. memang sangat best tak sia-sia guwa mendownload dan menyimpan menjadi perkasam dan hampir menjadi kimchi EHH? nak jugak masuk kimchi dia.



tengok dia punya poster dah cantik kan. maka filem dia jugak cantik. sangat terbaik.
nak bagitahu filem ini keluar dekat korea pada 2010. dan Cyrano Agency ni ada drama version. 

     starring by Uhm Taewoong, Lee Minjung, Choi Daniel, Park Shinhye
rasanya kalau kau peminat kipas susah mati korea aku rasa kau kenal siapa nama yang aku tulis kat atas. Seriously Teawoong sangat handsome dalam filem ni, nasib baik dah ada isteri kalau tak bertambah melting aku. Minjung dia sangat comel untung Lee Byunghun dapat dia ni. Choi Daniel dia sama ja dalam setiap cerita yang dia berlakon dengan dia punya suara plus dialect dia yang sangat kelawar. that so funny you know. Shinhye sumpah kata dia comel tapi dalam ni muka serious sikit adalah part dia senyum tu pun sikit ja. so, kalau nak tahu tengok okay


Sinopsis : Kim Hyeon Gon yang telah jatuh cinta kepada seorang gadis yang berkerja di kedai kopi Seon Ah. untuk mendapat cinta Seon Ah , Hyeon Gon telah meminta bantuan Cyrano Agency yang merupakan sebuah organisasi kecil yang ditubuhkan oleh pelakon teater Lee ByeongHoon dan dibantu oleh MinYeong, CheolBin dan JaePil untuk membantu orang yang jatuh cinta untuk mendapatkan pasangannya. Agency ini telah berjaya menbuat Hyeon Gon dan Seon Ah jatuh cinta dah bersama. setelah itu Cyrano Agency ingin lebih banyak pelanggan kerana kewangan mereka. pelanggan mereka yang seterusnya adalah fund manager Lee SangYong yang telah jatuh cinta dengan Kim HeeJoong. Pada mulanya ByeongHoon tidak mahu mengambil kes ini kerana HeeJoong merupakan Ex-girlfriend ByeongHoon. kerana terpaksa maka dia setuju. pada mulanya apa yang dirancang berjalan dengan lancar sampailah perasan cemburu ByeongHoon mula ingin kembali kepada Ex-girlfriendnya.

in the end of the story, sangat-sangat akan membuat kau terkejut sikit tapi tetap awesome. so, kalau kau nak tengok apa ending cerita ni. kau boleh tengok dekat YouTube or kau boleh download. mana website nak download tu kau boleh google  sendiri. aku download guna YTD Video download. dia boleh download vidoe-vidoe yang ada youtube dan gambar dia sangat terang dan amazing aku kata. nak boleh download di sini

Sunday, October 27, 2013

Letak subtitle dalam movie






Assalamualaikum semua holla-hoilly

aku bukan nak buat tutorial pun, kau tahu kan yang aku ni bab nak buat tutorial memang susah sikit dan aku sangat-sangatlah tak reti nak buat benda-benda tutorial ini.

setelah PMR pergi meninggalkan aku dengan cara gentleman-nya. maka sekarang ini aku hanya mendownload movie-movie je. memang bapak gila bosan guwa cakap. sebab tak ada benda nak buat selain dari tengok movie. nasib baik lah time download movie WIFI tak buat hal. so bolehlah download dengan aman-damai. tapi bila part WIFI dah jadi slow macam siput tak makan berjuta tahun. aku rasa nak humban je WIFI tu dalam RIver Don sana. Biar kau rasa betapa sakitnya hati guwa ni *evil laugh*

bila movie dah habis download, maka aku akan tersenyum sampai ke mata. okay tu tak logic ehh peduli apa. tapi aku ada satu habit yang yang aku tak tahu bila datangnya. habitnya adalah bila movie dah siap download. aku akan simpan dalam satu folder dan aku akan simpan buat perkasam sampailah hati aku terdetik nak menontonnya. what de pelikkan. selalunya orang bila movie dah habis download dia akan tengok dengan serta merta.

apabila terdetik hati nak tengok movie, tiba-tiba tak ada subtitle. memang rasa nak menangis depan PC. aku bila nak download movie aku akan pastikan ada subtiltle. tapi bila dah jadi macam ni aku rasa sakit hati, dalam hati "dia tipu aku" kata ada subtiltle tapi habuk-debu pun aku tak nampak. kalau movie tu english tak apa lagi at least fahamlah jugak apa yang dia membebel. tapi kalau movie korean, japanese, thailand. kau rasa tak apa yang aku rasa?

aku ni bukan lah pandai sangat bahasa japanese, thailand tu ha. kalau bahasa korean tu aku tahulah sikit. tu pun dalam satu ayat yang dia cakap adalah aku faham dua-tiga perkataan. tapi tak best sebab kau tak faham apa yang dia cuba sampaikan. so buang masa ja kau mendownload 3-4 jam tapi kau tak faham apa yang dia cakap.

tapi ilek semua, ada satu solution dimana kalau movie yang korang download tu tak ada subtitle kau boleh buat dia ada subtitle. aku bukanlah manusia yang rajin nak mendownload balik movie tu bila dia tak ada subtitle. untuk tutorial tersebut boleh pergi kat blog Kak Husna.

seriously berkesan. aku dah cuba. sekarang aku boleh tengok movie dengan tanpa merasa pening lagi. 

p.s- what ever decide to do, make sure it make you happy. so you won't regret it later.

Saturday, October 19, 2013

shopping with bestie

Assalamualaikum dan selamat malam semua. malam yang bosan tak tahu nak buat apa, so aku buat entry ni. seriously lepas PMR bosan gilak nak mati jatuh gaung. macam apa je rasanya. so sekarang ni aku banyak download movie-movie korea plus english je. sebab bosan gilak wa cakap lu.

program sekolah pun, tak berapa nak best sangat dan aku banyak ponteng pun, pergi tawaf satu sekolah tu dengan bestie sampai kau rasa kaki kau macam nak tercabut or kalau malas yang teramat sangat pun pergi bilik guru, tolong cikgu. last friday, aku with bestie tolong cikgu then cikgu belanja makan dalam bilik makan guru. then budak-budak yang lalu-lalang dekat kantin tu, pandang aku dengan muka tak puas hati. masalah betul, jealous ke budak?

so, hari ni ada program sivik, aku with bestie plus ramai lagi orang yang pergi sebenarnya going to ipoh untuk pergi melawat rumah orang tua. aku bukan nak cakap apa yang aku buat kat sana, ala kerja-kerja normal yang biasa orang buat bila pergi sana. tak nak cakap sebab nanti takut apa benda yang aku buat kat sana jadi riak nanti hilang palaha aku. 

sampai sana dalam pukul 10 pagi habis program tu dalam pukul 1.45 petang. sempat lunch dekat rumah orang tua tu. makanan kat sana sedap, sambil menjilat ibu jari kaki. then kitaorang singgah kat  mydin ipoh. ini lah mydin mall yang paling terbesar yang aku pernah pergi selama hidup 15 tahun kau tahu. okay jakun kejap. 

kau boleh nampakkan bertapa besarnya, sama besar dengan tesco, gaint dan banyak lagi.

sampai kat mydin dalam pukul 2 petang. solat jamak zohor plus asar kat situ. cikgu cakap pukul 3.30 dah kena ada kat dalam bas. so aku dan bestie pergi kat tingkat atas sekali tingkat tiga cari-cari benda yang boleh dibeli. dalam masa 2 jam 30minit tu kitaorang dapat tawaf satu mydin dengan sempurna. tak cukup dengan itu, kedai-kedai yang berhampiran dengan mydin tu pun aku jelajah jugak. 

harga dia kat sini boleh lah nak dikatakan murah lah jugak. oleh sebabkan bajet aku tak banyak dan mak pun tak bagi aku extra money so hanya mampu beli yang mana termampu. ayat pasrah macam apa ja.



inilah barang yang aku beli kat sana. first nampak tak poster EXO tu, itu beli sekali dengan majalah klik. poster tu dapat free. memang aku tengah cari poster EXO pun sekarang ni so my mission complete. notebook tu cikgu yang bagi, disebabkan dia cantik maka dia pun termasuk sekali dalam gamba ini. kasut tu cantik bukan? tu sebablah aku beli harga dia pun murah gilak okay. lagi pun kasut raya tahun ni pun dah nak hancur ja gamaknya. orang ganas memang macam ni.lastly beli tudung plain ungu dekat adijuma bawal. harga dia pun murah RM7 je. senang nak bentuk pulak tu. so koleksi tudung ungu aku bertambah. yeahh.

maka tamat lah shopping. dalam perjalan balik bas tu riuh habis. dahlah sit aku the last sit budak perempuan so belakang aku budak lelaki. tahu-tahu je lah budak lelaki macam mana dia punya riuh. ada yang menyanyi, bercakap macam nak bagi satu bas dengar and banyak lagi yang paling tak tahan ada yang tak habis-habis nak snap pic atau lebih dikenali sebagai selfie. seriously dia punya mengada-gada depan camera tu mengalahkan aku yang pantang nampak camera ini.

balik rumah dengan bas, sebab pakcik yang bawak bas tu baik hati nak turunkan aku depan taman aku. thank you pak cik. so, inilah first time aku keluar shopping dengan bestie aku, sebab kitaorang duduk jauh so nak hang out tu susah. 


p.s-kalau kita tak suka orang tu, jangan mengutuk or menghina dia. dia tak salah. layan dia macam biasa even kau tak pernah suka dia. 


Saturday, September 28, 2013

Nightmare coming

Assalamualaikum, selamat malam semua. bahang untuk menduduki PMR semakin terasa, mana taknya lagi berapa hari lagi nak masuk dewan menghadap kertas-kertas. so, ini entry hanyalah nak bagitahu betapa nervousnya aku nak masuk dewan besar untuk kali yang kedua. kali kedua ni, nervousnya lain daripada yang biasa.

Rasa nervous tu lebih daripada nak ambik result UPSR dulu. tapi nervous-nervous pun tuan tanah ni masih lagi bertapa di hadapan computer, mengupdate blog. rilex-rilex semua watlex watpeace, aku menghadap computer pun aku study apa. itu memang menjadi satu habit aku bila study kena ada bunyi-bunyi. baru dapat masuk. kalau sunyi sepi memang aku tidur je kut tak, bangun-bangun. 

kepada sesiapa yang menduduki PMR. aku nak cakap jangan fikir yang PMR itu susah, sebab bila mindset kau kata susah, maka susah lah dia. begitulah sebaliknya. kita selalu berkata begitu even aku pun macam tu tak ada kurang pun. mula-mula mesti kita rasa impossible nak capai sesuatu benda sampailah kita dapat capai apa yang kita nak baru kita tahu ia senang ataupun tidak. 
stay positive,stay fighting,stay brave,stay ambitious,stay focus and stay strong.
tadi aku mengoogle, tiba-tiba aku terjumpa aku satu quote yang mengatakan, jika katness dengan peeta boleh survive dalam hunger game, mesti kita boleh lakukan apa yang kita nak, yang penting usaha. Allah suka orang yang berusaha. Allah tak tengok kejayaan tapi Allah tengok usaha kita. tak dapat kejayaan itu tak apa mungkin itu bukan rezeki kita. 

melalui kesempatan ini aku nak mohon ampun kepada anda semua, kalau benda yang aku tulis ni ada menyakitkan hati anda, bahasa-bahasa kasar gua dan apa-apa yang yand TER-TER itu mohon diampun kan. Wish me luck everybody. love you all XOXO


Saturday, September 14, 2013

HATERs

Assalamualaikum dan selamat pagi semua. selamat menyambut Hari Malaysia. Nothing to do this weekend, just study PMR is around the corner lagi 18 hari lagi. dan baru lepas pergi shopping dengan mak sebab barang sekolah dah habis. mana taknya, setiap hari akan menantap kertas-kertas latihan yang tak berhenti. lepas satu-satu datang. maka pen aku ada yang hilang entah kemana dan habis dakwat yang lagi menyakitkan hati dakwat pen tu tak keluar saat aku memerlukan khidmatnya. apalah sadis benar.

Bukan pasal apa yang aku beli time shopping tadi yang aku nak cerita sekarang aku nak cerita pasal haters. awak, ada haters? yup,saya pun ada. cuma dia malu nak tunjukkan muka dia, sebab kalau dia lalu depan aku, aku nak hentak muka dia dalam sawah padi belakang rumah nenek aku. jangan risau dalam sawah padi nenek aku tu, tak ada apa-apa yang merbahaya pun, cuma ada siput, berudu dan banyak lagi complete semunya. so, haters beranikah anda?

Seriously aku kenal sapa salah seorang yang benci sangat dengan aku tu. tapi aku diam je. sebab kita pernah kenal lama dulu. DULU je. sekarang aku tak pernah kesah kau ada kat mana pun sekarang ni. Dia nak memulakan semua ni. jujurlah aku cakap aku tak kesah apapun yang kau cakap belakang aku, tapi tipulah aku tak terasa apa yang kau cakap, pedihnya hanya siapa yang berada tepi aku, saat aku tahu semua tu dan hanya Allah saja yang tahu apa yang aku rasa, marah tu ada, tapi apa yang aku boleh buat, orang tu bukan ada pun kat sebelah aku.

Siapa kau nak judge life aku, kau dah cukup bagus ke nak judge aku, life kau dah cukup perfect ke nak cakap life aku macam tu macam ni. ni aku nak cakap kat kau aku memang tak perfect, dan aku tak nak pun jadi seperfect kau. satu je aku nak cakap, sebelum kau tunding jari kau kat aku, cermin diri kau tu dulu. aku tahu kau jealous dengan aku. tapi kau cakap kat orang aku yang jealous dengan kau. WTH, apa masalah kau. tak pernah sekali pun terlintas dalam hati aku ni perasaan jealous dengan kau. apa aku jealous dengan kau sebab kau couple, FYI, 15 tahun aku masih kekalkan status single aku dan aku tak mati pun kalau aku tak couple.

banyak benda kau cakap aku ego, hypocrite macam-macam lagi, jangan cakap orang lah, macam lah kau tak ada ego tinggi melambong. yes i am, aku memang hypocrite kenapa ada masalah ke kawan? aku nak ganggu hidup kau ke kalau aku hypocrite sekali pun. yang kau nak marah-marah macam aku kena sampuk tu dah kenapa. tak puas hati cakap depan-depan dengan aku. tak payah nak cakap-cakap belakang. 

aku terfikir jugak kadang-kadang, kau memang tak ada life ke sampai nak cerita pasal aku perangai aku dekat orang lain. SUCKs. itu maknanya life aku lebih interesting daripada life kau sampai kau nak cakap pasal aku dekat orang lain. aku tak pernah menyesal jumpa kau, itu takdir allah nak aku jumpa orang macam kau ni. siapalah kau nak mengubah takdir allah. semua ni ada hikmah, mungkin allah nak aku berhati-hati bila pilih kawan nanti.

tak apalah kau bencilah aku ni sebanyak mana yang kau nak, aku tak kesah sebab banyak lagi benda yang aku nak fikir daripada fikirkan apa yang kau cakap. kau ada hak nak cakap semua tu aku macam tu macam ni, aku terima. mulut orang aku tak boleh tutup. hak kau nak cakap apa yang kau suka. kau cakap aku paling hodoh dalam semua kawan-kawan kau pun, kata-kata itu langsung tak membari kesan dekat aku. aku sedar diri aku, aku tak cantik. so, why should i care about that. apa yang aku ada sekarang aku bersyukur. aku boleh buat apa yang aku nak dan aku akan jadi orang yang berjaya suatu hari nanti, insyaallah. make sure you keep this word, dear haters.


mungkin kalau kau baca benda ni kau pun akan rasa yang aku pengecut sebab tulis benda ni dekat blog, semua orang baca. tapi fikirlah siapa yang mulakan dulu benda ni. aku tak ada masalah dengan kau. kau yang ada banyak masalah dengan aku, so lepas ni kalau ada benda yang kau tak puas hati dengan aku, terus teranglah dengan aku. kita sama-sama nak periksa nanti aku tak nak sebab benda ni result aku dengan kau teruk.




Wednesday, August 14, 2013

MATI ITU PASTI

Assalamulaikum semua, selamat malam dan selamat menyambut hari raya semuanya. dah 7 syawal baru kau nak ucap selamat hari raya, sedih betul kau ni. okay-okay sorry sebab baru sekarang nak ucap kira okay lah aku ucap kalau aku nak ucap, okay aku faham korang tak kesah pun kalau aku tak ucap sekali pun. yang penting aku dah ucap habis cerita tolong hargai jasa daku.

dalam pada kita sibuk pergi makan kuih raya macam nak terburai isi-isi perut atau sibuk pergi rumah terbuka sampai tak tahu nak pakai baju kurung/baju melayu mana satu dan nak pakai tudung mana satu. sampai terlupa nak buat homework cikgu bagi. kita jugak kena ingat satu perkara iaitu MATI, menurun kata orang british sana kata DIED.


sebenarnya aku pun tak berapa nak faham dengan ayat kat atas "mati itu pasti,hidup itu insyaallah" yang aku faham mati itu pasti, ye memang kita akan mati suatu hari nanti. tapi yang memeningkan aku adalah hidup itu insyaallah? cuba ketuk kepala aku yang bebal ni supaya aku dapat memahami apakah yang gambar ini cuba sampaikan.

apa yang aku tersedar nak buat entry ini, sebab pada 6 august lepas, okay aku tahu dah lama, jangan pukul gua guna kayu baseball tu. hari tu kawan yang paling rapat kat dalam kelas aku tak datang. aku kesunyian tak ada sapa-sapa nak ajak aku pergi toilet, ajak aku cakap-cakap aku rasa nak balik rumah sekarang jugak sambil hentak kaki. tapi tak apa aku harungi jugak hari itu dengan semangat yang tinggi mengunung.

Dan esoknya kawan aku datang balik kat sekolah, dia datang je terus dia peluk aku sambil nangis. aku pulak dah buang tebiat ke apa budak ni siap peluk-peluk aku bagai nak buat drama raya pun agak-agak lah raya pun belum lambat lagi. then aku pun tanyalah dia apasal dia nangis dan bla,bla,bla,dan bla.


dia cakap semalam dia baca newspaper nama dia fatullah mohamad dia dah meninggal akibat accident, rasanya korang tahu kut sapa fatullah ni, kepada sesiapa yang tahu fatullah ni bolah google nama dia. kawan aku baru berkawan dengan fatullah ni, tup-tup dia dah tak ada.mahu tak sedih kalau aku jadi kawan aku tu pun aku sedih, lagi teruk dari tu kut. so time kawan aku cerita itu pun aku rasa macam nak nangis sama-sama dengan kawan aku tu, tapi aku tahan. sebab kalau aku nangis sapa yang nak tenangkan kawan aku tu, sapa nak hiburkan dia kalau aku pun nangis sekali.

dalam hati aku bila kawan aku cerita pasal fatullah, aku rasa yang aku dah bersedia ke nak pergi menghadap DIA. macam mana persiapan aku nak pergi menhapad DIA aku ni banyak dosa daripada palaha. banyak benda aku fikir.Apabila kematian menimpa sahabat kita, kita akan tersedar sejenak dan ia memberi kesedaran kepada kita yang dunia ini hanya sementara. Semakin kita kejar, semakin dunia melarikan dari kita. Akhirat yang abadi.




Life is too short to wake up with regrets. Love the people who treat you right and forget the ones who don't. Believe that everything happen for a reason. If you get a chance take it, if it changes your life let it. Nobody said life is easy. it would be worth it

Friday, July 26, 2013

Book Review: Anthem

Assalamualaikum semua, salam Nuzul Al-quran. Alhamdulillah hari ni dah 17 Ramadhan, dah 17 hari kita puasa, dan lagi berapa hari je lagi nak RAYA. Rasa macam sekejap je kan dah 17 Ramadhan, tapi itulah yang di nanti-nanti oleh semua orang. Lagu raya pun dah ramai orang pasang, But aku still lagi tak suka akan lagu raya. kenapa? entah aku pun tak tahu. Bila keluar je lagu raya, aku terus kalih stesen radio lain.

Sekarang masih lagi di dalam mood nak TRIAL. tinggal lagi satu je paper dan yeahhhhh.  menjerit sekuat-kuatnya kat atas bumbung. tapi sekolah aku bumbung dia scary, so kita tukar cerita menjerit dalam blog yang sedih, bosan plus berhabuk ni. biar segala kotoran itu hilang dengan sekelip mata.

Benda yang paling aku tak suka adalah bila habis je TRIAL, kena belaja macam biasa balik dan cikgu mula menanda kertas. Then cakap "keputusan kamu ni teruk lah apa-apa lah". please lah cakap lah pasal result tu lepas raya sampai habis raya, aku terima but jangan cakap pasal result tu sekarang Baru je nak relex-relex dah nak kena fikir pasal cuak nak dapat result.SPOIL lah

okay ketepikan pasal semua benda-benda ni. hari ni nak cerita pasal Novel Anthem by Hllovate. Buku yang dibeli oleh my sister dekat pesta buku hari tu. then dia balik aku pun baca. my sister memang suka baca novel dari hlovate, so secara tidak langsung aku pun baca novel-novel karya hlovate ini. Hlovate adalah seorang penulis yang menggunakan nama lain iaitu Hlovate gabungan "Love" and "Hate". cerita dia selalunya tidak berasas kan cinta semata-sama novelnya selalu membuatkan kita fikir diluar kotak fikiran kita. dan situasinya benda yang pernah kita alami. it sound like interesting right? 


that cover for novel Anthem. ada gambar Taj Mahal. and that me wearing purple hijab.


BTW, dalam buku ni ada kak trisy dan abang jade. watak dalam Novel Rooftop Rant by hlovate. kalau nak baca silalah pergi beli online or cari lah di kedai-kedai buku. Goodluck

Everybody has a past. Everybody lives in a present. And everybody deserved a future 

Anthem mengenai seorang gadis bernama Nur Dania Dashrin,a third-culture kid yang berpindah masuk dan keluar dari benua dan luar negara dan dihantar ke Malaysia oleh ibu bapanya atas alasan menduduki SPM, tetapi kerana Dash telah melanggar peraturan yang ditetapkan oleh ibu bapanya. itu adalah masalah terbesar bagi diri ketika itu. it feel like hell.Pulang ke Malaysia Dash menpuyai masalah dengan persepsi masyarakat sekeliling dan di pandang sinis. Dash adalah orang melayu, muslim tetpi tidak mengamalkan budaya dan sikap tersebut. Ibu bapanya juga tidak mengamalkannya kecuali menyambut Hari Raya. Sungguh pun perit tetapi Dash tetap menempuh segala beban selama 2 tahun. Berhapadan dengan Lee yang digelar Hilter oleh Dash adalah satu lagi beban untuk Dash. tetapi Lee lah satu-satunya yang boleh melunturkan the rebellious si Dash.Hubungan mereka putus setelah tamat persekolahan dan bertemu kembali di Delhi sehingga mereka di Aberdeen. Apabila Dash memulakan program IB, dia seolah-olah berada di landasan yang betul untuk mencari jalan yang benar kehidupan iaitu jalan untuk takut kepada Allah.Dia telah bertemu dengan beberapa orang-orang yang membantu beliau untuk menjadi lebih baik, dan juga adiknya, Haikal, memutuskan untuk berubah selepas melihat Dash. The ending Dash with Lee.

that the happy ending. rasa susah sangat untuk berubah, bila dah berubah kena kekalkan benda yang kita buat itu. iman kena kuat. lagi susah kalau orang di sekeliling kita tak dapat nak menerima apa yang kita buat. it feel like kalau aku jadi Dash dan lama aku terjun dalan River of Don. tapi Dash tak pernah putus asa. Disebabkan teked nya untuk jadi a better muslim dia tetap harungi segala dugaan walaupun pahit.

p.s// this is quotes in this is book "we a all born with heaven key, either we lose it or we retain it. and Allah tengok USAHA bukan NATIJAH. 

Sunday, July 21, 2013

Tengok movie FREE

Assalamualaikum dan selamat pagi semua, hari ni 12 Ramadhan, dan esok isnin dan esok jugak aku akan menghadap dewan besar sebab esok Trial Pmr. cepat sangat masa berlalu, pejam-celik, pejam celik dah bulan 7, dah masuk Ramadhan. Dalam Trial pun Budak ni still lagi berilex-rilex, lepak-lepak tengok movie. 

aku tahu nak dekat Trial aku patut baca buku. tapi aku baca buku apa cuma tak lah macam awak,awak yang rajin bukak buku 24/7. baca tu baca lah jugak. kalau baca pun tapi tak faham pun tak guna jugak kan. so pelan-pelan. 

macam ni lah aku bila aku nak hilangkan stress selama 5 hari bersekolah menghadap kertas-kertas latih tubi yang cikgu bagi. untuk 1 subject je dah banyak lagi sabject-subject lain. memang stess gila. so setiap malam jumaat or kalau malam jumaat tu aku ada hal aku akan tengok movie malam sabtu. 

okay lah tu kan seminggu satu movie. Btw aku memang addict dengan movie-movie lagi-lagi movie aventure lagi aku suka. nak pergi cinema, tak ada sapa-sapa nak bawak so, jalan paling mudah adalah tengok movie depan com. mendownload segala jenis movie dan weekend  tengok sampai lebam. So malam tadi start search kat google "tengok movie Free" then satu website Vplay.my thank to this bro sebab buat entry tersebut. memang best tengok kat sini, sebab tak kena bayar, buat akaun or apa-apa just tunggu dia loading dan boleh tengok.

Malam tadi aku tengok Despicable Me. nie yang first punya. aku yakin korang memang dah penah tengok cerita ni, aku tak tengok lagi yelah orang jejak cinema 3 kali setahun memang ni lah jadinya. dah bertahun-tahun baru nak tengok movie ni. sedih kan.


                      mari aku cerita sikit pasal cerita ni.


Gru, a super-villain, has his pride injured when an unknown super-villain steals the Great Pyramid of Giza, an action that is described by his colleague Dr. Nefario as making "all other villains look lame." Gru decides to do better, with the assistance of Dr. Nefario, by shrinking and stealing the moon, an idea based on his childhood dream of being an astronaut, which was always discouraged by his mother Marlena. The plan is quite expensive and Gru seeks a loan from the Bank of Evil, where the president Mr. Perkins is impressed by the plan, but will only provide the money if Gru can obtain a shrink ray first. Gru and his minions steal a shrink ray from a secret base in Asia but the up-and-coming super-villain, Vector, who was also responsible for the Pyramid theft, immediately steals it from Gru, as revenge for freezing his head earlier. Gru attempts to break into Vector's fortress to get the shrink ray back.However, he notices three orphan girls Margo, Edith, and Agnes easily walk into the base to sell Vector cookies.he adopts the girls from Miss Hattie's Home for Girls, planning on using them to infiltrate Vector's base so he can steal the shrink ray back. However, Gru has much difficulty nurturing them properly between their own rambunctiousness, their ballet classes, and his own ineptitude as a parent. The girls then suggest a day at a vibrant theme park - Funland; Gru agrees, believing he can leave the girls there, but when he attempts to leave them upon a rollercoaster, he is told by the attendant they cannot ride without an adult - to his dismay. He is then dragged around the theme park for the day.Later, Gru contacts Mr. Perkins, stating that he has finally got the shrink ray in his possession. Margo, Edith, and Agnes interrupt the meeting, and Perkins announces that he has lost confidence in Gru and will no longer fund his operations. As Gru tells the minions about the bad news,the girls and the minions offer their own savings to Gru to make a rocket to the moon.Gru plans to steal the moon when it is nearest the Earth but this ends up being the same day as the girls' ballet recital. Gru becomes conflicted and Dr. Nefario, seeing this as interfering with the plan, arranges for the girls to be returned to the orphanage.Gru proceeds with his plan to steal the moon, successfully.He then finds a note from Vector, who has kidnapped the girls, telling him to give him the moon in exchange for them. After arriving at Vector's lair, Gru readily makes the trade, but Vector reneges on the deal, flying off with the girls and the moon, Meanwhile, Dr. Nefario has discovered that the effects of the shrink ray are temporary; the bigger the object was originally, the faster it will regain its original size. As the moon starts to expand in Vector's ship, Gru, Dr. Nefario, and the minions pull off a daring mid-air rescue of the girls just as the moon explodes out from Vector's ship and launches itself back into orbit, with Vector trapped on the moon forever.Some time later, Gru has readopted the girls and treats them as his daughters, writing them a bedtime storybook framed around his own experience - named One Big Unicorn.

Sunday, May 12, 2013

Happy MOther's Day



assalamualaikum,  sempat lagikan nak wish happy mother's day. Happy mother's day to my mom who so fearless woman in the world. i love you and always love you until i die. thank you for everything that you give to me. terima kasih kerana telah melahirkan ku diatas muka bumi ini. terima kasih kerana menberiku pendidikan yang secukupnya. without you i can't survive in this earth



I LOVE MY MOTHER as the tree love sunshine and water. She help me grow prosper in this world. i promise to you i will make you proud of me. one day. if allah will.




Saturday, April 27, 2013

2nd Bombastic Giveaway by Cik Amabee




Hadiah akan berkurangan kalau peserta tidak melebihi 100 orang .so korang kene la promot habis habisan supaya hadiah tak berkurang tapi kalau peserta lebih dari 100 hadiah akan bertambah. TY .
Maybe tarikh GA ni akan dipanjangkan. bergantung kepada jumlah peserta :) 

Pembahagian hadiah berdasarkan RANDOM.ORG sahaja . *baru adil gitu ^^
 Tapi ade gak hadiah untuk top refferal yang telah mempromotnye .

Sunday, April 7, 2013

Dear friend.

Assalamualaikum dan selamat malam semua punghuni bumi. hari sabtu, tapi masih tak sentuh lagi kerja sekolah. Hari ni bukan nak cerita apa pun just nak bagitahu, some fact about me. you just know my name, not my story. ada banyak benda lagi yang awak tak tahu sebenarnya, even if kita kawan, duduk sebelah dalam kelas. 

Ingatlah kawan, aku sayang kau. kau kena tahu. even kita kawan, baru berapa tahun. tapi kalau esok, nyawa aku ditarik aku nak kau tahu aku sayang kau. aku nak kau tahu yang aku tak penah terniat nak tinggikan suara kat kau, nak buat kau sakit hati. The important is kalau kau rasa aku tinggikan suara kat kau, kau jangan anggap yang aku tengah marah. The fact of me is, aku tak bolah nak control my volume voice aku nie. so bila aku tinggikan suara does't mean aku marahkan kau it's just because of i can't control my volume voice.

Second, kalau aku cakap perlahan dan aku malas nak layan kau. that mean aku tengah fikirkan sesuatu dan jangan kau sesekali kacau dia.sebab aku tak suka, faham. Thirth, kalau kau buat salah dengan aku, automaticly aku akan maafkan kau tetapi ingat kawan, tak bermakna aku maafkan kau, aku dah lupa apa yang kau buat dekat aku. kau kena ingat itu. kalau ini berlaku, aku masih lagi akan berkawan dengan kau tapi kepercayaan aku terhadap kau akan hilang.(so jangan salahkan aku kalau aku layan kau dah tak macam dulu, salah satu sebabnya adalah di atas)

Cukup je lah tiga ni, malas nak tulis dah. kalau nak cerita lagi tunggu next entry okay.
                     keep clam i love  you friend.

Friday, April 5, 2013

Simple giveaway


Soalan
Nyatakan kelebihan blog anda,terangkan secara kreatif dan padat
kelebihan blog, blog saya ringan so 2 saat blog saya dah siap loading. melainkan line internet awak tu lembap bagai siput mati. lagi, warna blog saya tidak terlalu terang, sebab ada certain people yang bila dia tengok warna terang dia sakit mata dan saya salah satu daripadanya. saya ada music box, cbox dan follower widget dan follower twitter widged. maka itulah kesimpulannya.

SENARAI HADIAH
topup RM5
tudung
perfume dari avon
blouse
kain pasang
dress serte peplum
lipstik from mary kay
korean dress
keychain name.

nampak tak ke-awesome-an hadiah di atas. so mari join ramai-ramai. tarikh tutup 13/4/2013. 

Monday, March 25, 2013

Segmen Jom Pilih Hadiah!


thank for siti at the cbox course invite me join this. Lagi sekali masuk segmen yang anjurkan oleh Nabila Biela. Nama pun JOM PILIH HADIAH. so mari kita pilih hadiah. i want Dress and Peplum. please, give me. hope i win that. insyaallah.


SYARAT-SYARAT
1) Follow dan like pages blog ni
2) Buat satu entry dan tampal banner kat atas yang di link kan terus ke entry ni*letak url entry dekat komen entry ini sahaja*
3) Pilih dua hadiah yang korang nak
4) Follow dan like pages sponsor
5) Pemilihan pemenang melalui random dan top reffral
6) Tamat 30/3/2013

SENARAI HADIAH

DRESS (3 ORANG)
PEPLUM (2 ORANG)
LIP TINT (2 ORANG)
TOPUP RM10 ( 7 ORANG)
TOPUP 5 ( 5 ORANG)
HANDPHONE CASES (10 ORANG)
KEYCHAIN (10 ORANG)
BODY SCRUB D HERB ( 3 ORANG)
NOVEL (2 ORANG)
BANNER IKLAN DI PINGJE.ORG (SORANG)
TUDUNG BAWAL (4 ORANG)
SHAWL (SORANG)
SHESEIDO BLACK MASK(4 0RANG)
TSHIRT MUSLIMAH (SORANG)



Sunday, March 10, 2013

SAYA NAK T-SHIRT BLOG!! AWAK NAK??

join these contest. why beacause you will win a T-shirt price around RM25-30.(if you win these contest.)

why i speaking right now. i don't have any idea. maybe because this Thusday i have examination of english.

i really want this T-shirt and T-shirt size is M


Lastlly complete this slogan: Saya suka Salju Creative kerana mereka baik hati lagi berhati murni nak bagi  T-shirt blog kepada saya yang perasan tahap lima kali dua.

Sunday, February 24, 2013

never forget

Assalamualaikum dan hai, dah lama tak tulis. selalu buat newpost pasal segmen, giveway  dan sewaktu dengannya. Dan itu hanyalah copy pista. homework ada yang tak siap lagi, tapi still boleh bertweet, update blog. Maka contohilah budak nie(sedia baldi untuk muntah rainbow) Mak pun dah bising suruh tidur. Rilex mak baru pukul 11. mak jangan sirau anak mak ini akan bangun awal esok setelah dikejut oleh alarm daripada telepon samsung daku yang tersayang.

Petang tadi pergi sekolah kakak. Nak hanta barang. Sekarang daku sedar bilapergi sekolah kakak mesti ada sesuatu yang berlaku kepada daku. Mengapakah.


Dekat sekolah kakak, dia mintak tolong angkat barang. Maka sebagai adik yang taat lagi patuh*puihh* tolonglah. Angkat balang air. Lalu koridor nampak budak lelaki darjah lima kut. Dia cakap 'can i follow you?'. serious tak perasan gila yang dia ikut dari belakang sebab ingatkan dia cakap dengan orang lain.

Kid:Can i follow you, sis?
Me:pandang belakang sambil senyum buat muka comel yang poyo terlebih
Me:why you follow me?
Kid:i want to know where you want do with that thing.
Me:ohh okay. What your name?
Kid:ikmal (but he speaking like british accent)
sound weird, but i just go with the flow

Kami lalu dewan makan
Kid:Where you want to go? canteen?owh sorry dewan makan(still in accent british)
Me:no
Kid:my sister enter this school, she from1
Me:owh i see.
sampai kat kereta.

Kid:owh you want take this things to your car?
Me:yes
Kid: so your want go back home?
Me: angguk kepala
Kid:bye. pergi meninggalkan daku
kenapa sedih je bunyinya.



i know i'll never find another like you,i never forget you ikmal.i hope i'll see you again, one day.if allah will.

Tuesday, January 1, 2013

2013


welcome 2013, woush,woush,woush semua pakat nak tulis pasal 2013 dekat blog, tidak ketinggalan kita yang disini. let's say goodbye 2012 and hello 2013, please be nice with me.#sambiljerit.

yeah, tahun yang takut untuk dijejaki, kerana ada Mr.PMR sedang menunggu. kita batch98 adalah batch yang last mengambil PenilaianMenengahRendah. scary okay. then, kita tukar ke sesi pagi, gilalah wey sesi petang pun dah mengantuk tahap dewa lagi nak nak masuk sesi pagi.hehh nak bangun pagi-pagi, mahunya semua belajar aku menbuat tahi mata kat belakang kelas.

tahun baru permulaan baru,harapan baru,impian baru#bosandengarbendaini. azam yang lepas pun belum tercapai lagi nak azam baru. okay tidak mengapa, azam yang akan kutanam subur kupahat dengan paku dihati mestilah nak 9A's in PMR. ini sahaja untuk masa ini yang lain fikir lain hari.


Goodbye 2012, you made me cry and laugh.But it's time to move on.Take care.