Friday, November 29, 2013

it's hurt

Assalamualaikum. semoga didalam keadaan yang baik semua. memalam ni nak tulis entri sementara menanti running man start. walaupun hari ni ada Maharaja Lawak Mega dan Anugerah Skrin 2013, itu tidak menarik minat guwa, guwa tetap mahu menaip ini entri. i was suffering from mouth ulcer for 2 day. 2 days is like 2 month okay, dia punya sakit fuhhh, aku tak tahu nak explain mana nak kesakitannya, tapi memang sakit gilak wooo. 



sepanjang hari aku menghadap cermin dan berharap agar ulcer ni hilang serta-merta. walaupun aku suka bertapa depan cermin. tapi bila tengok ja ulcer aku ni, rasa macam nak pecahkan cermin tu. the question is why the mouth ulcer was so big? sangat besar kau tahu. sampai aku nak makan, terpaksa makan dengan sopan. kalau bukan sebab ulcer ni tak ada maknanya nak makan sopan-sopan ni. tahu dak. the most part bila aku tak boleh makan sesuka hati aku, even bila aku nak makan roti gardenia coklat ( that was my favorite roti abad ni) aku rasa macam aku makan paku bersalut coklat tahu. (acah ja bila masa pulak aku pernah makan paku aku pun tak tahu) aku memang selalu berdramakan, abaikan.

the truth, tak guna kau nak mengeluh or marah tak tentu pasal ulcer ini. itu dinamakan ujian allah kepada hambanya, ye dak. so kita perlu terimanya dengan sabar. mana tahu lepas sakit ni allah akan bagi kau rezeki yang berlimpah-ruah. mana tahu lepas ulcer ni dah okay aku dapat sepasang sayap untuk terbang who knows?

seriously, aku tahu yang penyebab ulser mulut datangnya dari aku jugak. sebab aku selalu cuai bila makan, makan pulak depan tv. memang layan habis cerita depan tv tu sambil mengunyah makanan yang penuh dalam mulut. apabila terlampau menghayati cerita tersebut maka aku pun tergigit di bahagian dalam pipi. (kau fahamkan maksud aku.) itulah penyebab pertama ulser ini berlaku. nampak macam benda kecik ja, hanya sebab tergigit tapi bila dia dari kecil tertukar kepada besar itulah yang membuatkan kau suffer macam kau meronta-ronta nak minta iphone 6 dekat mak ayah kau. 

sebenarnya dah banyak kali dah aku kena ulser ni dan puncanya pun sama setiap kali ulser ni berlaku. but i relieve because i have bonjela gel.(anda boleh google kalau tak tahu benjela gel tu apa) memang benda inilah yang aku cari setiap kali ulser ni datang menyerang mulut aku. memang pada mulanya bila kau letak dekat ulser agak pedih tapi lelama kau akan rasa ulcer itu hilang. tapi yang tak sukanya sebab benda ni gel so bila kau minum or makan gel itu akan hilang dan kau akan merasa sakitnya kembali. tapi tak apa kau boleh diet kan. aku pun tengah diet oleh kerana ulser menyerang guwa, thanks ulser. aku sayang kau, maka cepat pergi dari hidup guwa cepat-cepat.

kalau nak tahu pasal ulser mulut ni lebih banyak boleh pergi dekat sini. memang sangat berguna okay.

P.s- everything you wish will come to you at just the right time. just be patient and have a faith.

Tuesday, November 26, 2013

treat her/him right guys.

assalamualaikum semua, harap semua dalam keadaan yang baik dan sihat. selamat memgunakan cuti anda dengan baik. untunglah pergi jalan-jalan, guwa masih lagi terkurung dekat rumah lagi tak pergi mana-mana dan aku boleh kira berapa kali aku keluar dari rumah hanya untuk melihat persekitaran luar rumah aku ja. aku boleh kira okay, nampak tak betapa teruknya guwa. sampai keluar rumah pun malas. so, no wonder kalau nanti ada orang yang tak kenal aku, sebab dah lama tak keluar rumah.

tengok title aku, entri ini bukan untuk memerli orang tau, so jangan cakap "Ehh,dia ni perli aku keapa" aku tulis benda ini hanya untuk mengelakkan orang ramai daripada sakit hati.(ohh, ayat guwa drama sangat) just want you treat them nicely not badly. got it eveybody?

tak semestinya bila aku tulis benda ni hanya ditujukan untuk couple. kawan dan orang sekeliling pun boleh dikaitkan. sebab benda ni sangat sensitive okay lagi-lagi perempuan hati mereka cepat terasa, nanti mulalah drama air mata berlaku.(sebab aku pun macam tu) please layanlah mereka dengan baik, mereka berhak untuk menerima semua itu. even kalau kau benci dia pun, kau anggap dia tak wujud sudahlah, tak payahlah kau nak menambahkan lagi kemarahan kau dekat dia, apa yang kau dapat? maybe kau rasa gembira pada mulanya sebab kau dapat tengok dia suffer, jatuh ke bawah. tapi berapa lama kegembiraan tu akan kekal? one day, kau pun akan jatuh jugak. take a note okay. 



untuk lelaki layanlah isteri, bakal isteri, kawan perempuan, dan sesiapa yang anda kenali yang berjantina perempuan dengan baik. jangan buat hati mereka yang pada mulanya suka terhadap anda berubah kepada benci. try your best to make all of them happy. kalau tak dapat buat mereka happy cukup hanya jaga percakapan anda. maybe apa yang kau cakap hanyalah biasa, tapi mana tahu apa yang kau cakap biasa tu menyakitkan hati mereka. itu benda yang selalu terjadi and even aku pun pernah lalui benda ni. dahlah kau sayang dia, tiba-tiba dia cakap sesuatu yang annoyed. rasa nak baling pisau tertubi-tubi dekat dia. 

begitu jugak untuk perempuan layanlah kaum adam dengan baik jugak. kalau asyik lelaki ja yang kena jaga hati perempuan itu sangat tidak adil. kau jangan buat apa yang kau suka ja tanpa memikirkan hati kaum adam. mungkin pada luaran mereka nampak begitu kuat, tapi dalaman siapa yang tahu apa yang dia rasa. mungkin mereka tak bagitahu apa yang mereka rasa, tapi please bertimbang rasalah sikit. mereka pun ada perasaan jugak.

the truth, aku tulis benda ini sebab aku rasa sakit hati tengok bestie aku treated by somebody very badly. sedih okay. mereka tak couple pun hanya kawan tapi ikutkan aku nak ja aku pergi tumbuk dia tu sampai muka tu hilang. seriously, aku cakap dari dulu lagi aku benci dengan dia , tapi siapa aku nak halang mereka untuk berkawan, so aku biarkan mereka berkawan sebab itu yang buat bestie aku gembira, setiap hari ada ja bestie aku cerita pasal dia. so i thought, bila biarkan mereka macam tu, bestie aku gembira, tapi aku salah. in the end bestie aku menangis sebab dia.

bestie aku cakap kawan dia tu treat dimacam patung bila dia tak ada sesapa nak teman dia, dia pergi dekat bestie aku and the most part i hate it bila dia saja-saja buat Girlfriend dia jealous, dengan cara konon-konon caring dekat bestie aku. padahal bestie aku tak tahu pun yang dia buat macam tu untuk buat girlfriend dia jealous. and now mereka tengah berperang. aku nak masuk campur pun tak boleh sebab itu masalah mereka, aku tak tahu keseluruhan cerita mereka dan tak boleh nak tunding jari kepada siapa yang salah dalam masalah ni. bagi aku semua ada salah masing-masing dalam  masalah ni. sama ada that jerk guy, his girlfriend dan jugak bestie aku, semua ada salah masing-masing.

P.s- i got key chain from Amirah Azman yesterday, pemenang 6th giveaway by Alyaa Najlaa  

Tuesday, November 19, 2013

eyeglasses

Assalamualaikum dan hello everybody, yo now dah start holiday. huhuhu, is been so sad sebab hari-hari buat rutin yang sama. bangun tidur,solat, bukak twitter then bla bla bla, tengok tv, makan(tu pun kalau aku lapar), tidur, bangun dan ulangbalik rutin kau tu. nak pergi holiday pun, ayah busy dengan kerja, kakak and abang dekat Universiti masing-masing tak balik, satu lagi kakak aku tengah berperang menjawab SPM. untuk julung kalinya aku nak bagitahu yang hari ni aku cuma makan separuh mangkuk nasi. bukan kerana aku diet, entah aku pun tak tahu kenapa aku makan sikit sangat. maybe sebab dekat dapur aku ada durian. sekarangkan musim durian, kau tahu kan macam mana bau durian. 

so, its maybe the one reason aku makan sikit hari ni. benda yang paling annoyed adalah aku lapar then aku pun pergi ke dapur sampai di dapur dengan bau duriannya. maka nafsu aku untuk makan hilang serta-merta. so kepada sesiapa yang nak diet anda letaklah durian dirumah anda. aku pun tak tahu sejak bila aku tak suka durian sebab dulu aku makan jugak durian ni but now nak tengok buahnya pun dah rasa lain macam.

aku nak buat entri ini semalam, tetapi kau tahulah aku aku kan memang suka tangguh-tangguh, itu sudah menjadi habit guwa. eyeglasses itu sama maksudnya dengan spectacles. baru tahukan, aku pun baru lepas google tadi. semalam pepagi lagi dah ada orang buat mood aku down, geram betul aku untuk mengcool downkan mood aku, aku tengok cerita korea, yang tengah hot sekarang ni dekat One Hd the heir/the inheritance. sebelum ni, aku tak pernah pun minat si Lee MinHo start daripada dia berlakon Boys over flower dan drama-drama dia yang lain, tapi dalam cerita ni dia sangat cool, charming and handsome.

aku tengok cerita ni sampai episode 12, dalam episode 12 tu ada part sedih, so aku pun menangis sama(hilang kemachoan guwa). aku kalau menangis tengok cerita or filem ke apa, aku kena tengok dari mula, sebab baru lah aku dapat feel apa yang orang dalam tv tu rasa, tak gitu? nak tengok cerita tu boleh pergi ke DramaLoad. seriously best tengok dekat situ, cepat ja loading no buffering. dah habis menangis aku bukak Youtube.

ingatkan bukak Youtube bolehlah gelak-gelak balik tapi aku ternampak video Hari terakhir FBI di Hot.FM. memang sangat sedih, sebab radio yang speak in Malay, aku paling suka dengar Hot.FM. then, tiba-tiba FBI dah tak ada. so sangat sedih gila okay. nak tangok pergi YouTube.

aku pun tak tahu lah semalam hari sedih sedunia ke apa. petang tu aku bukak tv, tengok Mamma Mia dekat KBS. part nak akhir episode tu. sangat sedih dan aku menangis sekali lagi. macam mana nak tengok SINI

apa yang aku buat lepas aku menangis adalah, pergi ke cermin dan apa yang aku tengok adalah mata guwa. check lah kalau mata aku merah ke sebab menangis lama sangat, so tak ada lah kantoi yang aku baru lepas nangis. paling aku suka bila tengok mata guwa adalah bulu mata, sebab bula mata guwa panjang,(syok sendiri namanya) pernah kawan aku cakap orang yang bulu mata dia panjang ni orang tu suka nangis, well aku mengakulah aku memang suka nangis pun, even benda yang aku cari tapi tak jumpa pun aku nangis walaupun benda tu depan aku ja. nampak tak kegedikkan dia.

tapi tak semua lah, maybe sebab keturunan ke apa, sebab apa yang perhati all of my siblings semua bulu mata panjang, so fakta di atas tidak boleh diguna pakai sepenuhnya. then, semalam jugak aku dapat spectacles baru from my dad. sebab speck lama aku sudah dijahamankan oleh budak bertuah. orang yang tak kenal aku memang akan terkejut bila aku pakai speck sebab bila aku keluar dari rumah automaticly aku akan bukak speck dan aku tak pernah pakai speck diluar rumah. kenapa? aku pun tak tahu, maybe sebab dah biasa macam tu. speck hanya menemaniku apabila aku study, tengok tv, dan menghadap PC. 

black plus blue. that so cool. blue is my favorite colour. again, thanks dad.

aku start pakai speck start from 1. power aku 100 lebih je, tak teruk mana pun, so boleh nampak lagi jangan risau. tapi benda-benda yang jauh tu nampak kabur-kabur ja. pernah hari tu, aku jalan macam biasa even aku tak nampak jelas sangat. then kawan aku lambai, aku nampak orang tu cuma kabur ja so aku nak lambai balik pun rasa segan sebab aku takut nanti salah orang pulak buat malu ja. so aku decide untuk biar ja, dah dekat tu baru aku tahu yang lambai aku tadi kawan aku, so aku say sorry tu her. ada banyak lagi benda-benda macam ni berlaku tapi cukup lah aku bagi satu.

pernah jugak orang cakap aku sombong, bukan sombong ye awak cuma tak nampak ja. janganlah sentap sangat. but something yang bestnya, even mata aku ni benda jauh-jauh nampak tak nampak ja, aku boleh ingat suara orang dengan cepat, cara orang tu jalan dan benda-benda tu. seriously sebab semua orang ada suara yang berbezakan dan cara jalan pun lain-lain. so, benda ni sangat membantu guwa. tengok dari jauh pun kau dah kenal siapa dia. one thing, aku memang susah gila nak hafal nama orang, tapi aku akan ingat muka dia. so, bila jumpa fikir dua-tiga kali nama dia. kalau tak dapat tanya lagi sekali nama dia siapa. HAHAHA cambodoh ja

i never upload picture went i wearing spectacles. tahu hodoh, so diam okay.



 P.S- i wonder what i look like in your eyes.

Sunday, November 17, 2013

Nov Giveaway by http://farra-izzaty.blogspot.com/



Assalamualaikum..
Senarai sponsor Giveaway ini ;

Pemilihan Pemenang menggunakan Random.org.Semua peserta berpeluang menang!
13.11.13-1.12.13




Thursday, November 14, 2013

Terima Kasih

Assalamualaikum, hari ni 10 Muharram. What the, cepat ja masa berlalu dah nak akhir tahun, dah 10 Muharram dan esok adalah last sekolah. Make sure kau semua datang ke sekolah esok okay. make a memoriable for this year 2013 with your sayang-sayang. 

Entri ni sepatutnya aku post semalam tapi kemalasan untuk menulis telah mencapai tahap tinggi. so, kita postpone kepada hari ni. lagi pun tengah menunggu drama korea saya start dan sambil menonton live MMA2013 atau dipanggil Melon Music Award2013 di youtube. so, awak kalau tak dapat tengok MMA2013, jangan yang gelabah sangat sebab allkpop mesti akan bagi video untuk awak tonton MMA2013. 

ceritanya bermula pada semalam, hari Rabu. aku sekolah sebab dah tiga hari aku ponteng sekolah. Alhamdulillah aku tak kena panggil dengan cikgu atau kena panggil dengan cikgu disiplin or what so ever yang mengecutkan perut, jangtung dan limpa aku untuk datang ke sekolah.

datang sekolah macam biasa, lepak with my bestie. tapi apa yang mengspoilekan hari itu adalah aku kena stay back dekat sekolah lama gila. usually lepas PMR, from 3 balik 12:30. tapi semalam aku stay back sampai 2:15. cuba kalau kau ke tempat aku, kau buat apa. dahlah aku sorang ja dekat situ. alhamdulillah, aku dapat lalui 1jam 45 minit tu dengan baik tanpa terjadi apa-apa yang tidak di ingini.

balik rumah dalam pukul 2:45. balik rumah dalam keadaan muka aku macam gangster nak pecah rumah tak jadi sebab takut kena dengan tangkap polis. sebab aku frust duduk lama-lama dekat sekolah tanpa bestie. balik terus naik bilik OMY pergi bilik aku jumpa satu bungkusan yang bertulis POSLAJU. tengok ja tulisan tu terus aku senyum. then naik ke bilik sambil lompat-lompat kegembiraan. nasib baik rumah aku tu kukuh tak runtuh main lompat-lompat. dan aku terus text my bestie pasal benda ni




 ni lah barang yang di pos oleh laju.

barang ini dapat sebab aku menang Gempak Giveaway Red Delima Di Nabilabiela.com. aku menang hadiah officeware. frist think bila aku menang tu aku fikir, yang aku ni baru from 3 kut aku tak kerja lagi. aku fikir aku nak pakai bila baju officeware ni. tapi bila kau masuk ja website Red Delima semua benda yang kau fikir akan hilang sebab semua baju dia cantik gila. baju di atas adalah baju denim. memang aku nak sangat baju denim ni dari dulu lagi. bila aku nampak orang pakai baju denim aku jealous sangat. so sekarang i has one. baju dia labuh dan saiz M. so baju ni tak adalah besar sangat tak kecik sangat okay kan. 

P.S->thank to Allah for this beautiful life, and forgive me if i don't love it enough

Wednesday, November 13, 2013

NANA AMEER'S FIRST GIVEAWAY

Assalammualaikum :)
*ada penambahan hadiah

Giveaway ini ditaja oleh : 


DAN SEMUA PESERTA DAPAT VOUCHER 10% dr JASPLE BOUTIQUE !

Tarikh mula : 31 OKTOBER 2013 - 4 DISEMBER 2013
Senarai hadiah 

the 2 things that i want from this giveaway is, the ring and the dress.

mengenai tentang Blog Nana Ameer, iaitu onwer yang buat giveaway ni. satu benda yang nak bagitahu yang blog Nana yang comel plus omeyy jew, well even me not like the colour pink, but it okay. blog dia pun senang nak loading, so tidak mengambil masa yang lama. want the most important part is music box. why that important sebab guwa jenis yang bila blogwalking aku akan dengar lagu dari blog orang tu. so hilanglah kebosananku itu.(actually sebab aku ni malas nak bukak folder dekat document untuk play lagu yang aku download. dah lah lembab macam siput tak makan dan hampir yang mati ja aku tengok)

Monday, November 11, 2013

tak semua orang faham situasi kita

Assalamualaikum dan selamat menghampiri holiday.itu yang budak sekolah nak sangat kan. sama lah jugak dengan aku sebab aku malas nak pergi sekolah, tapi dalam masa yang sama sedih jugak sebab nanti aku dah takboleh jumpa bestie. tak boleh nak cerita macam-macam dengan dia. memang lah ada facebook, twitter dan lain-lain. tapi seriously, bila cerita face to face dengan cerita dalam laman social adalah sangat lain. kau faham kan maksud aku apa. kalau faham bagus, kalau kau masih tak faham sila ulang ayat ini sampai kau faham o_0. 


OMG, cantik siakk baju dia. HAHA motif?

berdasarkan gambar diatas, wah ada nampak macam soalan SPM tak. okay mengada-gada. tak semua orang tahu apa yang kita rasa, tak semua orang tahu perasaan kita even kau dah cuba express your feeling, ada jugak orang yang pretend tak tahu apa yang kau rasa and still buat benda yang annoys me. memang aku akan campak budak ni masuk logi tangki kumbahan. dan tak semua orang tahu situasi yang kita alami, mereka hanya tahu judge berdasarkan apa yang mereka nampak. benda yang mereka tak nampak mereka tolak ketepi. maka apabila mereka judge, mereka mula membuat conclusion sendiri, tanpa menghiraukan benda itu betul ataupun tidak. agak sakit hati disitu. 

aku bukan nak cakap apa, tapi sebelum buat sesuatu, please and please fikir dulu pasal orang lain. tahu tak bila kau buat keputusan sendiri tanpa persetujuan semua pihak, mungkin ada sesetengah pihak akan rasa tak puas hati. tolonglah, semua orang ada masalah masing-masing, ada komitmen masing-masing. tolong jangan memambah beban mereka. 

sekarang kau tengah peningkan baca benda-benda yang aku merepek kat atas tu. apa yang aku boleh kata, tu benda yang terjadi pada aku, aku tak nak bagitahu detail storynya macam mana. sebab bagi aku personal life aku, tak perlu bagitahu dekat orang lagi-lagi dekat blog ni, ramai orang yang baca. so,kalau kau faham maka kau akan fahamlah situasi aku. kalau kau tak faham apa yang aku membebel kau teruskan scroll ke bawah sambil berkata, "budak yang tulis ini comel" haha nampak tak budak ni sebenarnya perasan sampai tak hingat tempat asal sendiri.


itu ja yang mampu aku tulis untuk hari ni, sebab aku tengah rushing untuk menonton K-drama di TV kesayangan dan terchenta guwa. so, aku harap kau fahamlah aku yang tulis ni k. Tak faham, faham kan, nanti Hagemaru marah. EHh, mana datangnya hagemaru keluar kat sini ni?

P.S->semoga esok Allah permudahkan semua benda. takut apa yang diharapkan tidak menjadi. 

Wednesday, November 6, 2013

1st Giveaway By Huda

Assalamualaikum and hi ! ^___^

-Klik banner untuk join-

Antara hadiah yang ada : Novel, Kain Cotton, Topup, shirt, beg , Ice Watch, Kawaii Brooch, Contact Lens, Notebook, Cathy Choo, Lipstick dan banyak lagi . Jom join  !

1st Giveaway ni dianjurkan oleh Huda@Vidolaaa dan di sponsor oleh Huda | Nurul Nadhirah | Jaja Imah | Acik's Closet | Siblingsblogshoppe | Emy | Mira | Sarah Sabrina |

Tarikh tamat : 11 November 2013


Sunday, November 3, 2013

Filem Review: Cyrano Agency (Korean movie)

Assalamualaikum semua. rindu kita tak? *wah sejak bila kau berkita-kita ni?* aku tahu korang tak rindu aku i know that so much sebab tu lah aku berkita-kita untuk menagih simpati anda. yang kau gedik semacam ni dah kenapa?

Hahaha. kenapa aku gelak ni?. scary gilak budak ni. so malam ni aku nak cerita pasal cerita yang filem yang download dari zaman tok kaduk dahulu kala, dan baru sekarang nak tengok. memang sangat best tak sia-sia guwa mendownload dan menyimpan menjadi perkasam dan hampir menjadi kimchi EHH? nak jugak masuk kimchi dia.



tengok dia punya poster dah cantik kan. maka filem dia jugak cantik. sangat terbaik.
nak bagitahu filem ini keluar dekat korea pada 2010. dan Cyrano Agency ni ada drama version. 

     starring by Uhm Taewoong, Lee Minjung, Choi Daniel, Park Shinhye
rasanya kalau kau peminat kipas susah mati korea aku rasa kau kenal siapa nama yang aku tulis kat atas. Seriously Teawoong sangat handsome dalam filem ni, nasib baik dah ada isteri kalau tak bertambah melting aku. Minjung dia sangat comel untung Lee Byunghun dapat dia ni. Choi Daniel dia sama ja dalam setiap cerita yang dia berlakon dengan dia punya suara plus dialect dia yang sangat kelawar. that so funny you know. Shinhye sumpah kata dia comel tapi dalam ni muka serious sikit adalah part dia senyum tu pun sikit ja. so, kalau nak tahu tengok okay


Sinopsis : Kim Hyeon Gon yang telah jatuh cinta kepada seorang gadis yang berkerja di kedai kopi Seon Ah. untuk mendapat cinta Seon Ah , Hyeon Gon telah meminta bantuan Cyrano Agency yang merupakan sebuah organisasi kecil yang ditubuhkan oleh pelakon teater Lee ByeongHoon dan dibantu oleh MinYeong, CheolBin dan JaePil untuk membantu orang yang jatuh cinta untuk mendapatkan pasangannya. Agency ini telah berjaya menbuat Hyeon Gon dan Seon Ah jatuh cinta dah bersama. setelah itu Cyrano Agency ingin lebih banyak pelanggan kerana kewangan mereka. pelanggan mereka yang seterusnya adalah fund manager Lee SangYong yang telah jatuh cinta dengan Kim HeeJoong. Pada mulanya ByeongHoon tidak mahu mengambil kes ini kerana HeeJoong merupakan Ex-girlfriend ByeongHoon. kerana terpaksa maka dia setuju. pada mulanya apa yang dirancang berjalan dengan lancar sampailah perasan cemburu ByeongHoon mula ingin kembali kepada Ex-girlfriendnya.

in the end of the story, sangat-sangat akan membuat kau terkejut sikit tapi tetap awesome. so, kalau kau nak tengok apa ending cerita ni. kau boleh tengok dekat YouTube or kau boleh download. mana website nak download tu kau boleh google  sendiri. aku download guna YTD Video download. dia boleh download vidoe-vidoe yang ada youtube dan gambar dia sangat terang dan amazing aku kata. nak boleh download di sini