Wednesday, December 24, 2014

Drama Review: Hotel King (Korean Drama)


Drama bersiri daripada Korea Selatan yang dibintangi oleh Lee DongWook, Lee DaHae, Im Seulong, Wang JiHae, Lee Deok Hwa, Kim Hae Sook, Jin Tae Hyun dan banyak lain tak mampu untuk aku menulis. Cerita ini telah lama tamat bersiaran di Korea pada bulan July tahun ini, sebanyak 32 episode.

seriously inilah kali pertama aku tengok online cerita korea yang episodenya melebihi 20 episode. sebab bagi aku kalau cerita panjang-panjang ini aku awal-awaldah surrender dulu, sebab apa? kerana tak mampu nak bersengkak mata nak menghabis cerita yang 32 episode ni. biasanya kalau cerita-cerita yang panjang ni hanya tengok dekat tv je. itu pun banyak skip. nasib boleh ikut dan faham jalan cerita dia.

Perasan tak hero dan heroin ini sekali lagi berlakon bersama selepas cerita My Girl yang meletop-letop dulu. cerita legend tau dulu, dan sekarang berlakon sama balik.


Sinopsis
Sejak dari kecil, Cha Jae Wan (Lee Dong Wook) ialai seorang pengemis yang dibuang oleh ayahnya. Dia sering didera oleh ketua kumpulan pengemis. Satu hari kerana tak tahan sebab dah selalu kena dera dia secara tidak sengaja telah membunuh ketua kumpulan pengemis tersebut, lalu pengsan. Apabila sedar, dia mendapati dirinya ada disebuah hotel yang mewah. Seorang lelaki, Lee JongGoo (Lee DeokHwa) memberitahu Cha Jae Wan bahawa ayahnya Ah Sung Won telah meninggalkannya dan ibunya. Jae Wan berjanji akan membalas dendam terhadap ayahnya untuk dirinya dan ibunya.

Sekarang, Cha Jae Wan bekerja sebagai general manager di HOTEL CIEL. Hotel tersebut dikendalikan oleh Ah Sung Won. Satu hari Jae Wan memberitahu Ah SungWon bahawa dia adalah anaknya dan ingin memdedahkan kepada orang ramai. Ah Sung Won terkejut dan tidak lama selepas ini beliau didapati mati kerana membunuh diri. Selapas kematiannya, anak tunggalnya, Ah Mo Ne (Lee Da Hae) datang ke HOTEL CIEL. Dia mensyaki mengapa ayahnya mati bunuh diri dan mencari bukti-bukti. Dia juga ingin mempertahankan HOTEL CIEL daripada jatuh ke tangan orang lain.

cerita ini banyak dia punya plot. sampaikan kau tak sangka dia watak yang kau sangka baik ialah dalang daripada semua yang terjadi. tadi mestilah dia ada sebab tertentu kenapa dia buat sebegitu. dan sebabnya adalah DENDAM. dendam yang tak tahu bila kesudahannya. dendam yang yang lama terbuku dihati akhirnya memakan diri sendiri. semuanya kerana dendam sampai orang sekelilling menjadi mangsa keadaan dan dendam juga membuat kita lupa siapa diri kita sebenarnya.

Watch
Ep 1 - YouTube
Ep 2 - YouTube
Ep 3 - YouTube
Ep 4 - YouTube
Ep 5 - YouTube
Ep 6 - YouTube
Ep 7 - YouTube
Ep 8 - YouTube
Ep 9 - YouTube
Ep 10 - YouTube
Ep 11 - YouTube
Ep 12 - YouTube
Ep 13 - YouTube
Ep 14 - YouTube
Ep 15 - YouTube
Ep 16 - YouTube
Ep 17 - YouTube
Ep 18 - YouTube
Ep 19 - YouTube
Ep 20 - YouTube
Ep 21 - YouTube
Ep 22 - YouTube
Ep 23 - YouTube
Ep 24 - YouTube
Ep 25 - YouTube
Ep 26 - YouTube
Ep 27 - YouTube
Ep 28 - YouTube
Ep 29 - YouTube
Ep 30 - YouTube
Ep 31 - YouTube
Ep 32 - YouTube


Tuesday, December 16, 2014

Film Review: Hunger Game Mockingjay Part 1


Synopsis
Fenomena seluruh dunia dengan The Hunger Games sequel The Hunger Games : Mockingjay - Part 1 dimana Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) di District 13 selepas dia hancurkan The Hunger Game untuk selamanya, seperti di filem yang sebelum ni.Di bawah kepimpinan President Coin (Julianne Moore)dan rakan-rakannya. Katniss menyebarkan sayapnya dengan menantang President Snow untuk menyelamatkan Peeta (Josh Hutcherson) dan semua orang terharu dengan keberaniannya.


Ini adalah filem kedua yang diarahkan oleh Francis Lawren selepas The Hunger Game : Catching Fire. Tapi filem ini dia hambar sedikit, tidak seperti sequel-sequel yang sebelum ni. tapi tak apalah. aku menunggu untuk Mockingjay Part 2 tahun depan. harapnya dia tak menghampar perasaan aku ni. totally aku bagi rate untuk filem ini 3.5/5 bintang. 

anyway aku suka lagu the hanging tree yang jennifer Lawrence nyanyi dalam filemcni siap bolehcnyanyi-nyanyi dalam cinema tu.



Wednesday, November 26, 2014

Film Review : Big Hero Six



Assalamualaikum, hari ni nak review filem Big Hero 6, yang sebenarnya dah tengok 18 hari tu. ye minggu lepas. ye tahu kenapa lambat review ye. mungkin kemalasan tak nak pergi dari hidup aku lagi. so hari ni, tak ada apa benda nak buat, then here i am. apa permulaannya memang tak nak tengok pun cerita ni kerana it's  animation yang tak menarik minat untuk aku tengok. tengok hanya sekadar teman adik tengok. tapi filem ni menarik jugak sebenarnya, walaupun aku tertidur dalam cinema tu. let's talk about this film.

Big Hero 6 pada asalnya adalah watak daripada sebuah komic, iaitu Marvel Comics. samalah dengan Spiderman dan lain-lain pun asalnya daripada Marvel Comics. Filem ini merupakan filem yang Walt Disney Animation Studios buat berdasarkan watak daripada Marvel Comics

Sinopsis
Hiro Hamada, 14 tahun yang sangat pandai dalam bahagian robotics yang tinggal di bandar San Fransokyo. dan selalu menghabiskan masa menyertai pertandingan lawan robot, illegally. Mempunyai seorang abang, Tadashi. Baymax, penjaga kesihatan yang dicipta oleh Tadashi. Tadashi mati dalam suatu kebakaran yang ingin menyelamatkan Professor Callaghan. Sampailah apabila suatu hari peristiwa dahsyat menimpa kota San Fransokyo, menyebab Hiro berada didalam bahaya, menyebab dia mengaktifkan Baymax dan berkawan dengan kawan-kawan abangnya iaitu GoGo Tomago, Wasabi, Honey Lemon dan Fred. Hiro berusaha untuk bongkarkan misteri yang melanda kota San Fansokyo, dan mengubah Baymax dan kawan-kawannya menjadi hero yang berteknologi tinggi yang dipanggil Big Hero 6






Monday, November 24, 2014

Dendam

Assalamualaikum, happy holiday kepada budak sekolah. Cuti kali ni tak sama dengan cuti-cuti yang sebelum ni. Sebab aku rasa lain gila. Memikirkan tahun depan nak SPM dah. Tetiba rasa aku rindu nak pergi sekolah bukan nak belajar. sebab rindu nak cerita semua benda yang terjadi dekat kawan sebelah tempat duduk. Rindu nak gaduh dan bergelak sakan dengan budak lelaki baris depan. Rindu dengan semua benda. Aku rasa tahun ni aku paling bermakna sekali. Kenal apa itu erti kawan. Kawan yang boleh bawak gaduh dan boleh gelak walau apa pun topic yang diperkatakan.

Now, apa kena mengena dengan dendam. Dulu-dulu pernah ada dendam dekat seseorang budak ni. padahal dia Cuma jatuhkan kau dekat koridor sekolah je. Tapi dendam dia melampau-lampau. Sekarang aku dah tak jumpa dia dan aku pun tak tahu nak simpan dendam tu dekat mana? Maka aku buang dendam itu. Dan selepas itu ada orang mempermainkan aku like depan cakap lain belakang cakap lain. Depan aku manis gila dia berkata sampaikan aku hampir disahkan menghidap penyakit diabetes. Tapi belakang macam-macam dia berkata tentang aku. Mula-mula memang rasa tak percaya, orang yang pernah tolong kau dan kau sangat appreciate dengan apa yang dia buat,but at the end dia sendiri yang musnahkan kepercayaan aku dekat dia.

Sampai satu tahap, aku tertanya  apa yang aku buat dekat kau sehinggakan kau buat aku macam ni? But thanks to her now I don’t trust people easily. berdendam dengan dia, aku rasa tidak. Aku dapat tahu apa yang dia buat belakang aku pun selepas dia berpindah sekolah. Pandai betul dia buat rancangan. Dendam itu dah tak ada dan Aku dah maafkan dia. Tapi nak lupakan apa yang dia buat memang tak akan sampai bila-bila. Biarlah nak kata aku ni lembik tak nak lupa apa yng pernah terjadi like “yang lepas tu lepaslah buat apa nak kenang”. Tapi mesti ada satu saat kau akan imbas balik benda yang terjadi tu kan. Biarlah hidup aku, aku yang rasa sakitnya.

Aku tak nak berdendam, sebab aku rasa buat apa berdendam dengan  orang yang nak hancurkan hidup kau. Bila kau berdendam kau akan berdendam dengan seluruh keturunan dia. Bagi aku cukup hanya benci dia sahaja tak payah nak kaitkan dengan orang lain yang tak ada kena-mengena. Sampai satu masa nanti dia akan kena balasan yang dia buat dekat kau. Just wait and see ya. berdendam ni bermaksud kau nak balas balik apa yang dia buat dekat kau. Tapi tahu tak yang bila kau balas balik apa beza yang dia dengan kau. Dan sampai bila dendam itu akan berakhir? Kalau publish kan satu buku storyline macam ni, sure kena maki.


Untuk membalas dendam yang terbaik sekali bagai dipetik dari angkasa ialah tunjukkan dekat musuh kau tu yang kau mampu teruskan hidup dengan jayanya setelah dia telah hancur 1/10 daripada perjalanan hidup kau. Fahamkah itu. Barulah bila dia Nampak kau terbeliak mata dia tengok kau. Biar,biarkan mata dia terbeliak, sebab itu akan membuatkan dia sedar yang sebelum nak bermain dengan orang pastikan bermain dengan orang yang betul. Nanti tak adalah sakai sangat bila orang lebih bahagia daripada hidup dia. sekian

P.S- terlintas nak buat entry dendam ni kerana baru lepas tengok drama korea hotel king. 

Monday, November 10, 2014

background blog change


Assalamualaikum, sepatutnya entry ini ditulis semalam, tapi sebab malas dan ingatkan semalam nak download movie The Lorax. ye betul aku tak tengok lagi cerita tu. kesianlah diriku ini. tapi semalam intenet tidak memberi kerjasama, maybe sebab semalam kakak balik so orang yang menguna internet tu bertambah, menyebabkan internet lembab. lagi annoying bila semua siblings aku balik, lagi bertambah-tambah lembabnya. bukan aku tak suka siblings aku balik ye, jangan salah faham. cuma rasa terganggulah sebab selalunya diaorang balik time holiday yang panjang.

bila holiday mestilah nak duduk bertapa depan computer kalau boleh 24/7 hours. banyak benda nak kena qada, yelah sebelum ni study je. sampai nak tengok tv pun susah. tapi bila dah internet dah lembap spoil mood aku nak qada tengok cerita korea, nak update blog dan pelbagai lagi. tak ke sakit hati namanya.

ehh, memang dah lari tajuk sangat dah ni. tapi memang aku selalu macam tu kan. peranggan pertama dan kedua hanya pembuka kata yang tak ada kena mengena dengan tajuk. nasiblah waktu buat karangan BM dang BI tak melalut macam ni, kalau tak memang malu kau kena perli dangan cikgu dalam kelas. tak cukup kelas dia pergi jual pulak nama kau dekat kelas-kelas yang dia mengajar. mana kau nak letak muka kau? aku tidak pernah ye mengalami situasi diatas. mintak dijauhkan.

aku tukar background blog sebab aku rasa, blog aku dah tak ada seri. lagi pun dah jemu tengok background yang sama walaupun belum sampai setahun lagi. dah tak best dah blog aku ni. (cehh padahal okay je aku tengok) biasalah aku kan aku satu habit yang cepat boring dengan sesuatu benda.memang cadangnya nak edit je template ni sebab dah download beberapa template dari blogskin dari bab nak edit balik tu macam malas banyak. so buat keputusan just tukar background blog je. senang dan habis cerita.

Sunday, October 12, 2014

physics



Assalamualaikum dah pukul satu, semua dah tidur. aku ja yang masih terjaga.sebenarnya penat cuma tak boleh tidur. kenapa tak tahu aku tak minum kopi pun, aku tak pernah minum kopi pun sebelum ini. entry ini ditulis  sebagai tepukan untuk diriku yang telah berjaya buat revision physics untuk refresh kembali apa yang telah belaja dari  awal tahun. ye memang revision yang aku rasa paling lama sekali dalam hidup aku, jelah sebab aku rasa apa yang belajar semua hilang entah kemana. Alhamdulillah boleh masuk balik dalam otak.

physics bagi aku tak seberapa nak susah.(yelah sangat tak susah nya balik-balik grednya C memanjang) yang membuatkan dia menjadi susah apabila kau kena ingat formula yang every chapter dia bertukar-tukar tak ada satu pun yang berkait walaupun sedikit. itu yang membuatkan aku rasa macam physic ni susah bertambahnya lagi tak baca buku, bila cikgu mengajar aku boleh sesuka hati sembang even aku duduk meja depan sekali. dapat pulak cikgu yang kalau marah, tak ada langsung feel marah dia. bila kitaorang, budak-budak yang bersembang dia buat rilex je, dia tak akan marah melainkan kau menganggu dia mengajar.

so today feel proud of myself, sebab berjaya menghatam buku physics walaupun tak semua aku baca, hanya baca untuk yang masuk untuk final exam nanti shaja. tapi okay lah, berapa jam aku tengok buku je. nasib tak terkeluar mata dan pecah otak. lagi pun bukan straight belajar , maksudnya bila rasa lenguh-lenguh minum air , baring kejap atas katil (nasib nak terus tidur), tukar channel radio. yang last tu rasa macam tak ada kena mengenakan. my habit bila belaja mesti kena ada music or bunyi sebab kalau tak ada nanti cepat bosan. nanti mulalah 5 minute bukak buku then tutup balik.

so nak bagi buku itu terbuka dengarlah lagu dan mata pun menberi kerjasama yang amat baik. mesti macam tertanya-tanyakan macam mana boleh buat 3 kerja dalam satu masa. mata melihat apa yang nak buat revision, otak memhafal formula, dan contoh jawapan soalan yang dibuat( so nanti bila jumpa soalan yang sama  boleh ingat dia punya jawapan) dan nak menghayati lagu yang dimainkan diradio sambil nyanyi sekali. but for me, nak buat 3 benda ni tak susah sebab automatically bila kau buat suatu benda kau akan tumpu dekat satu itu sahaja. 

contohnya bila mata melihat kehendak soalan yang diberikan automatically otak tak kan cuba untuk menhafalnya lagi, dan apa lagu yang didengar diradio pun kau tak hiraukan. sebab kau hanya fokus untuk cari apa yang soalan tu nak, kemudian kau akan baca soalan itu 2-3 kali untuk kau menghafal soalan itu untuk kau ingat balik formula yang mana sesuai untuk soalan itu. apabila menghafal, mostly bila menghafal aku akan tutup mata entahlah tak tahu kenapa tapi bila tutup mata ni rasa macam apa yang kau hafal cepat ingat. dan lagu diradio tidak dilayan sama sekali. sampailah bila kau dah selesai menjawab soalan itu dengan jayanya. baru kau akan mendengar lagu diradio, baru boleh ikut nyanyi sesama

apa yang aku nak share adalah radio yang aku dengar ni kena download dekat google play search tunein radio dan boleh download. app ni ada bermacam-macam stesen radio dari luar negara dan dalam negara. aku dengar hotfm itu jelah radio melayu yang aku selalu dengar. dan yang penting sekali boleh dengar korean punya stesen radio live tak ada buffering. tapi app ni kalau nak dengar kena ada wifi, data mesti layu. pernah terfikir tak kenapa aku suka sangat dengan korean. pendapat aku bukan sebab tak sayang bangsa sendiri, sayang tapi aku rasa nak faham korean ini susah, kena ambik masa.

contohnya lagu melayu, dengar 2-3 kali dah tentu-tentu boleh hafal lagu tu. lagi-lagi part chorus tu. and aku adalah sejenis manusia yang tak boleh dengar suatu benda tu banyak kali dia jadi bosan so bila dengar lagu melayu yang aku dah hafal ni rasa macam tak dah tak nak dengar dah lagu ni. please stop. sama jugak dengan lagu english. tapi lagu korean ini dia lain sikit sebab bahasa dia lain dan kita tak faham. even bagi masa sebulan, dengar lagu yang sama belum tentu kau dapat pick up apa yang dikata dan apa yang dia cuba sampaikan. sampaikan every month kena download lagu-lagu baru yang sebelum ini tak pernah dengar dan lagu-lagu yang bosan yang dah tak nak dengar lagi akan dibuang.

Monday, October 6, 2014

Film Review: Annabelle


Assalamualaikum, tak terlambat lagi untuk ucap Selamat Hari Raya Aidil Adha. Sebenarnya nak buat entry ni hari jumaat lepas sebab tengok movie ni hari jumaat lepas. tapi biasalah asyik tertanguh-tanguh ja. sampai hari ini, ini untuk rajin menulis sebab yang pertama cadangnya nak buat kerja akaun, tapi tak tahu nak buat so text kawan untuk email dia punya kerja akaun tu, tapi sampai sekarang inbox email aku kosong. Sebab yang keduanya sebab tengah menunggu cerita ditayangkan di TV pukul 7.30 nanti.

Berbalik kepada cerita pada hari jumaat tu, memang dah rancang awal-awal dengan kakak nak pergi tengok wayang, kitaorang tak tahu mana nak tengok the maze runner or annabelle. sampai dekat cinema tu tengok tengok dulu cerita apa yang ada. the maze runner cerita dia lambat lagi so decide tengok annabelle.sambil menunggu annabelle tu start beli popcorn dan air. aku cakap dengan kakak

AKU: nak tengok Dylan o'brien( Thomas the maze runner)
KAKAK: ramai orang tak suka Thomas tu kebanyakkan orang suka Minho
AKU:ala Minho tu kan korean mestilah ramai peminat.
       Jap, kau dah tengok k?
KAKAK:dah laa.

sajalah tu nak bagi aku jealous, sebab aku tak tengok the maze runner. dan kakak aku siap beli buku sequel the maze runner tu. dah la aku tak tahu jalan cerita the maze runnertu macam mana tetiba nak baca dia punya sequel memang tak faham lah.

cerita Annabelle pun start, dalam tu kebanyakkannya cina, melayu sikit je. tapi yang menyakitkan hati bila ada perempuan cina yang bila scenes hantu nak keluar dia menjerit, kalau sekatat jerit bagi diri sendiri yang dengar tak pe lagi tapi bila setiap kali dia menjerit nak bagi satu cinema dengar.  aku rasa lebih 10 kali dia menjerit sepanjang aku tengok cerita Annabelle ni. dalam hati  EH,KAU NI DAH KENAPA? aku dengan kakak memang rasa nak menyumpah-seranah dekat dia . padahal tak adalah seram sangat pun. tapi biasalah nama pun cerita hantu so sebelum beli tiket tu kau kena set dalam otak kau tu yang filem tu seram. ni tak, dah tahu cerita yang kau tengok tu cerita hantu, so bila hantu keluar kau tutup lah mata ke apa tanpa mengeluarkan bunyi apa-apa.

yes memang bengang. sebab bagi aku cerita Annabelle ni tak seram langsung pun, aku tak tahu apa yang dia takut sangat. tu satu, ada lagi yang buat aku bengang bila ada orang yang duduk selang 3-4 sit dengan aku. dia duduk dengan girlfriend/adik/isteri dia. aku tak nak buat kesimpulan yang perempuan yang duduk sebelah dia tu sapa. apa yang aku tak suka ialah bila first time perempuan cina tu menjerit, dan dia meniru cara perempuan tu menjerit. tolonglah kau tu lelaki bila kau menjerit buruk rupanya. aku rasa perasaan marah aku tu aku tak boleh tahan. habis kedua-dua orang tu menjerit aku cakap "TERUKNYA PERANGAI" 

aku tak tahulah yang mereka dengar apa yang aku cakap ataupun tidak. tapi aku peduli apa. ada lagi yang lelaki tu buat, dia cakap-cakap dengan perempuan sebelah tu, tapi dia cakap sampai dekat aku dengarnya. it's so annoying. 2-3kali boleh lagilah aku tahan, tapi sampai satu part tu dia cakap-cakap dengan orang sebelah dia. aku pandang dia, dan cakap korea yang more to curse sebenarnya sambil pandang dia. aku rasa dia dengar sebab dia pandang aku dan aku jeling dia. kalau dia faham apa yang aku cakap tu kau hebat.

apa-apa pun cerita Annabelle tak seram pun. tu yang dapat aku buat kesimpulan. ending dia okay-okaylah. sejak baca buku fixi kacau. aku rasa cerita hantu ni interesting dan rasa nak tengok lagi. dulu nak tengok cerita hantu ada bantal kiri kanan. bila hantu nak keluar, tutup muka dengan bantal. apa yang aku perhatikan dalam cinema tu, ada seorang ni dia duduk depan kakak aku. bila scenes hantu nak keluar dia akan keluarkan iphone dia. tengok whatapps, so dia akan terlepas scenes tengok hantu tu.BIG THUMBS UP.


Friday, September 26, 2014

oversleeping



Assalamualaikum, sekarang pukul 2 pagi. semua tengah tidur beradu mimpi indah sekarang ni, tetapi aku masih lagi menghadap PC menulis entry. Kenapa? bukan sebab nak buat assignment ke apa, tolonglah kerja khusus akaun aku tak siap lagi, minggu depan nak hanta. bukan sebab aku addict dengan media social menyebabkan aku tak nak tidur sebagai tanpa protes. oh!tidak aku bukan jenis manusia yang seperti itu. aku akui memang dulu aku manusia yang seperti itu. terima kasih for my mom. kerana dia berjaya merubahkan diri aku yang dulu kepada diriku yang sekarang. Dia buat aku sedar untuk tidak terlampau addict sangat dengan media social sampai terabai tidur, pergi sekolah dalam keadaan ngantuk dan sampai pening sakit kepala sebab tak cukup tidur, oxygen tak sampai dekat otak.

sebabnya kenapa aku masih tak tidur lagi sebab aku dah oversleeping. dah tak boleh nak tidur balik dah. bayangkan aku dah tidur selama 7 jam dari pukul 4 petang hingga pukul 10 malam. aku bangun dalam keadaan sangat terkejut yang amat sangat. apasal lama sangat aku tidur ni? tapi difikir-fikir balik salah satu sebabnya aku jadi oversleeping ni mungkin sebab sebelum aku tidur petang tadi aku makan panadol, sebab rasa pening dari sekolah pagi tadi dah rasa pening tu, tapi alhamdulillah masih boleh tahan lagi. konon-kononnya balik sekolah aku nak rehat-rehat je atas katil sambil dengar lagu dekat phone, tidak daku sangka akan terlelap dalam masa yang lama. ditambah lagi petang tadi hujan, mmmmh memang sedaplah tidur.

seriously bangun je tidur semua perasaan bercampur perasaan yang dah tak ngantuk dah, perasaan yang frust sebab terlepas Asar dang Mahgrib. dah qada balik. perasaan yang geram sebab ingatkan tidur sekejap je sebab dah plan dah nak tengok TV pukul 6, nak tengok cerita korea The Return of Superman. terlepas nak tengok Haru dengan Minguk. kepada sesiapa yang tak tahu pasal rancangan yang aku sebut ni, macam biasalah awak boleh guna pengkhidmatan encik google. aku kasi sikitlah information The Return of Superman tu variety show dekat korea yang mana 4 celebrity lelaki yang telah berkhawin dan ada anak kena menjaga anak mereka selama 2 hari tanpa bantuan isteri mereka. semua anak-anak mereka ni kecik-kecik lagi ,comel-comel je lagi. geram menengoknya

4 orang celebrity ni karier diaorang semua lain-lain. seorang professional martial arts( Chu SeongHoon) anak dia nama Chu Sarang. seorang MC and comedian tapi dia more to the MC,(Lee Hwijee) anak dia twins dua-dua lelaki Lee Seoeon dan Lee Seojun. twins ni aku tengok diaorang daripada tak pandai berjalan sampai sekarang ni diaorang dan sampai berjalan dah. seorang lagi rapper (tablo) anak dia Lee Haru. anak dia ni lah yang aku adore sangat. dia tak girlish semua benda yang nampak dia akan pegang tak takut langsung. even ayah dia takut tapi dia rilex je pegang. last (Song il kook) dia actor tapi sekarang dah jarang nampak dia keluar TV maybe sebab dia nak jaga anak-anak dia. anak dia triple twins semua lelaki(Song Daehan, Song Minguk, Song Mansae) Minguk paling aku adore dialah yang paling baik,paling comel dan paling behave.

okay  back to the topic. cara yang terbaik untuk mengelakkan daripada oversleep adalah set alarm dekat phone dan phone tu letak dalam satu bekas lutsinar macam gelas ke apa-apalah, sebab apabila phone tu berbunyi, bunyi dia akan lagi lebih kuat daripada letak phone tu dekat luar fahamkan apa yang aku cakap ni. so akan senanglah untuk kau bangun dengar lagu kuat gila dekat sebelah kau sampai satu rumah dengar, bangun je tidur kena maki-hamun dengan semua orang dalam rumah tu.tadi scrool google jumpa satu tools 'carpet alarm clock' 

alat tu kau setkan pukul berapa kau nak bangun, nanti dia akan berbunyi tapi cara nak matikan dia kau kena pijak carpet tu. carpet tu kecik je macam tempat alas kaki tu. tapi bijak jugakkan sebab dia membuatkan  kita bangun pergi pijak carpet tu sebab bunyi dia bising.membuatkan kau realize yang kau dah bangun kenapa nak tidur balik.

Thursday, September 25, 2014

In Myopia World






Assalamualaikum, sekarang dah pukul 11 malam baru nak tulis entry. biasalah baru lepas buat homework, hari ni homework kita banyak sebenarnya tapi kita buat mana homework yang ada kena-mengena dengan hari esok ja. boleh faham kan apa yang aku cakap ni. so kerja yang selebihnya tolak tepi. kalau aku boleh mengambarkan betapa tingginya buku-buku yang telah ditolak tepi tu boleh dianggarkan setebal 3 buku prinsip perakaunan tingkatan 4 dan 5. kalau tak tahu betapa tebalnya buku tersebut rasanya boleh mintak bantuan google kut.

kami budak akaun memang sangat tak suka mengangkut buku teks akaun kerana buku itu tebal dan berat. kalau kelas akaun tu tak ada kira dah cukup heaven gilalah. beg tak berat. tambah-tambah sekarang ni tengah buat kerja khusus akaun untuk SPM tahun depan. buku teks akaun memang tersimpan rapi atas rak tak disentuh langsung sama sekali. memang aku lah orang yang happy datang sekolah sebab beg tak berat, dan akulah orang yang paling tak sabar nak tunggu masa akaun, sebab nak tanya banyak benda. sebenarnya benda tu tak complicated pun tapi otak aku yang buat benda tu complicated.

yeah, in baru kita masuk tajuk okay. jangan maki-maki sebab setiap kali buat entry perenggan 1 dan 2 memang tak ada kena-mengena dengan tajuk yang akan di ceritakan. okay, cerita yang nak diceritakan bermulanya macam ni. hari ni hari rabu, so sekolah ada kokurikulum aku adalah salah seorang pelajar yang sekali pun tak pernah jejak kaki ke sekolah bila kokurikulum dijalankan. bagi aku baik aku makan, tidur ,solat dekat rumah. dahlah kelas habis lambat then terus pergi kokurikulum memang tidaklah cerita dia. dan hari rabu jugak semua tingkatan 4 balik serentak.

bila dah balik serentak tu. ramailah orang dekat tempat letak motor tu. kereta pun banyak lalu lalang, fuhh scary habis. so aku dan kawan yang selalu balik sama tunggulah sampai orang dekat tempat letak motor tu tak ada satu pun makhluk manusia dan kereta yang lalu-lalang tak sesak.time nak keluar pagar sekolah ada one of my classmate dia berdiri dekat pagar sekolah tu. dahlah pagar tu mak guard bukak tak berapa nak besar, dia pulak berdiri dengan senyum yang tak berapa nak menawan sangat tu yang menutup kebesaran pagar tu. aku pun jeritlah dekat dia "tepiiiiii...." 

time dah keluar pagar sekolah tengok kiri-kanan ada kereta motor tak, bila dah tak ada kereta dan motor maka, apa lagi jalanlah. dekat tepi jalan tu ada sekumpulan budak perempuan yang rata-ratanya aku kenal dan mereka pun kenal aku cuma tidak bertegur, kenal macam tu jelah. time aku tengah menuju ke jalan raya yang besar aku dengar diaorang cakap "hati-hati" aku pun menganggukkan aja. sampai dekat dekat simpang tiga nak pergi jalan raya. ada satu lori dekat depan sekali. dia nampak aku dia cakap "hati-hati bawak motor tu" aku pun menganggukkan kata-kata yang diberi. 

tengah menunggu kereta yang lalu-lalang kosong baru aku teringat yang aku tak pakai spectacle. ye aku ni rabun jauh. tapi tidaklah teruk sangat rabun dia tu. aku still lagi boleh nampak cuma yang jauh-jauh tu kabur-kabur sikit. sebelum ni bila nak bawak motor memang pakai cermin mata. alhamdulillah tak ada apa-apa yang terjadi. patutlah time bawak motor hari ni rasa lain macam sikit, dan ramai tegur hari ni. sebab sebelum ni tak pernah pun ada orang tegur. aku tahu bila aku pakai cermin mata memang muka buruk habis. ingat lagi dedulu time kecik-kecik feeling nak pakai cermin mata sebab tengok orang lain pakai cantik ja. sekali dah besar memang kena terima hakikat yang diriku ini rabun. sadis sebenarnya sebab apa aku rasa rimas gila tak boleh tengok tv tanpa cermin mata. semua benda macam jadi limited

aku dahlah jenis careless benda semua aku letak merata-rata. lagi-lagi bila weekend bangun pagi-pagi terus turun bawah bukak tv sekali cermin mata dekat atas memang nak tak nak kena naik atas balik sebab nak ambik cermin mata. paling annoying sekali, bila pergi sekolah cehh dah seronok nak belajar tetiba kau baru tersedar yang kau tak bawak cermin mata. kau nak salin apa yang cikgu tulis depan tu dah macam mana? dah semestinya aku pernah mengalami keadaan seperti ini.

Saturday, September 13, 2014

falling down

Semua orang pernah merasa peritnya jatuh itu. tak ada motif pun entry ini. hanya sebab dah start mula cuti tak ada benda nak buat. hw, kita tunggu 2-3 hari nak start sekolah baru buat okay. biasalah semua cikgu pakat bagi hw bebanyak bagai sebulan bercuti. nak sambung marathon k-drama, terbantut oleh kerana wifi hari ini dan  malam tadi tersangatlah lembab macam siput setahun kelaparan. nak download movie,ceh petang semalam tengah download transformers: age of extinction, menunggu movie tu habis tu habis 8jam lamanya, so aku fikir marilah kita layan movie yang aku dah download tapi aku tak pernah tengok lagi so decide untuk tengok fault in our star

menunggu 8 jam tu memang menguji kebasaran hati dan fizikal. habis je tengok fault in our star aku start, aku nak buat lepas ni? so aku end up main game. this is climax dimana tinggal lagi 1 jam jam itu habis download movie tetiba failed-network error. aku rasa macam nak hentak PC komputer tu 7 jam okay aku tercongok depan PC tu, then tetiba fail. nasib niat nak hentak PC tu tak jadi tau, kalau tak aku menghabiskan cuti seminggu aku dalam bilik tak boleh keluar sebab takut mak marah. mak kalau marah aku depan dia pun, dia buat tak tahu je.  so aku membuat tanda tanya adakah aku ni wujud ke atau tidak?

okay cerita memang diatas memang lari tajuk. aku tahu, tapi suka hati akulah.  hari khamis lepas, nak balik sekolah, aku dengan kawan naik motor so kitaorang balik sesame. kita orang kalau boleh time nak  balik tu tunggu tempat letak motor tu kosong hanya tinggal motor kami berdua sahaja.then kalau ada lelaki dekat tempat letak motor tu kitaorang tunggu sampai lelaki tu keluar pagar sekolah baru kita orang pergi ambik motor. tapi hari khamis lepas pelik dari hari-hari sebelumnya. kenapa? sebab kita orang memang dah set keluar kelas lambat untuk melambatkan masa, so nanti pergi dekat tempat letak motor tu hanya ada motor kami berdua sahaja. then kami pergi tandas pulak ceh, konon nak betulkan tudung apa semua padahal nak balik dah kut, beria lebih. then, kami ke tempat letak motor. tengok banyak lagi motor. motor kawan aku tak boleh keluar sebab depan, belakang, kiri, kanan dia ada motor, so dia nak keluarkan motor dia tu macam mana? yang aku pulak ada ruang dekat belakang. so boleh keluarkan motor

aku mempunyai tabiat yang aku malas nak sorong motor tu, dah lah berat. so aku duduk atas motor dan tolak motor tu guna kaki(boleh imagine kan yang aku cakap ini?) buat-buat fahamlah je. lantai tempat letak motor tu, ya allah teruknya rupa dah tak rupa lantai, terkopak sana-sini. so time aku nak undur kebelakang aku tak dapat nak stabilkan badan aku dengan keadaan lantai yang tak rata tu. dan aku pun jatuh terduduk, alhamdulillah motor tu tak jatuh hempap aku, dan motor masih berada dalam keadaan yang baik. kau jatuh mesti akan rasa malu punya. aku bangun buat muka macam tak ada apa-apa berlaku tadi. sebab aku rasa walau macam mana perit pun sakit yang aku rasa tu aku tak nak tunjuk dekat orang yang aku ni sakit. hanya bestfriend aku je yang pernah tengok aku menangis sebab aku tak kuat untuk mengharungi betapa perihnya jatuh itu.

then aku tunggu kawan aku tu keluarkan motor dia atas tolongan one of my classmate. dia memang pandai bawak motor cuma dia tak ada lesen lagi. malam tu buat kerja sekolah macam biasa. then dapat text from my friend yang tadi bawak motor sesama. aku baru baca text tu time aku nak masuk tidur. dia hantar text tu pukul 9 malam. dia hantar 2 text. first text dia kata sorry sebab dia tak tolong aku time aku jatuh tadi.dia macam terkejut sebab benda tu secara tiba-tiba. dia jadi kaku seketika. second text dia tanya aku kenapa tak reply, aku marah dia ke? she say sorry again. aku baca text tu macam nak tergelak pun ada, bersalah pun ada. nak tergelak sebab macam mana dia boleh fikir yang aku ni marah dekat dia sebab dia tak tolong aku bila aku jatuh motor. rasa bersalah sebab biarkan dia menunggu lama untuk aku reply text dia. mohon ampun

P.S- forgive them even they're not sorry

Thursday, September 11, 2014

Awesome Giveaway part 3 by FatinDiana



Syarat syarat :
1. Follow semua media sosial dan klik iklan sponsor. *tak ikut syarat, tak masuk dalam list. so please be honest!*
2. Buat satu entri "Awesome Giveaway part 3 by FatinDiana".
3. Copy banner dan paste di entri. Jangan lupa backlink ke entri ini.
4. Submit link diruang komen. Takkan layan sebarang penyertaan di cbox.

Hadiah:
Custom made tshirt x 1
2 jar crunchy bubble x 1
Eyemask 3 pcs x 2
Magnet bookmark x 4
Purse Anna Sui x 2
Tasbih x 9
Topup/Cash RM10 x 1
Topup RM5 x 3
Charcoal mask & tudung x 1
English cotton x 1
Blouse and wideshawl x 1
Handsock x 2
Shiseido mask & Pixy cleansing lotion x 1
Egg white misline x 2
Kartun potrait x 3

Wednesday, August 20, 2014

fikiran bercelaru



assalamualaikum, hari ni aku ketepikan semua hw aku, tak adalah banyak sangat pun add math dengan chemist je. add math tak ada esok so rilex je, tapi esok ada chemist, and lucky me chemist lepas rehat so time rehat boleh buat, tiru kawan apa semua. kalau esok aku masih lagi ada kawan.


dah lama sangat tak menaip dekat blog ni. tak nampak ke dekat atas tu "aku ketandusan idea tak tahu nak tulis apa?" hari ni tergerak hati nak manaip hari ni, i don't know why? sebab aku hanya akan tulis entry hanya pada cuti yang panjang sahaja, tak termasuklah Giveaway tu, Giveaway tu special sikit, nak tahu kenapa special sebab, nak buat entry untuk Giveaway tak perlu susah payah kau nak buat ayat, nak tengok kau ada salah ejaan ke tidak?, kau kena baca balik apa yang tulis tu kasar ke tidak? tetapi entry Giveaway semuanya hanya copy and paste. simple 

hari ni satu kejadian berlaku, benda ni dah pernah terjadi 2 kali sebelum ni, but i don't take it's seriously. but today, aku rasa lain sangat walaupun sebelum ni pernah je jadi, dan punca kejadian ini bukan salah aku sepenuhnya. tapi kenapa di satu sudut fikiran aku asyik terfikir yang benda yang jadi ni salah aku. walaupun kejadian terjadi pukul 2 petang tadi, aku still ingat secara detail apa yang jadi, itu membuatkan aku jadi serba salah.


dalam otak aku ni fikir macam manalah nak menempuh hari esok? adakah esok kawan aku akan still berkawan dengan aku? atas apa yang terjadi. macam mana aku nak melalui hari esok dan seterusnya kalau apa yang aku fikir aku betul-betul terjadi? apa yang aku nak buat. 


tadi jumpa satu quotes "if you want peace of mind stop fighting with your thought" nampak macam senang je bunyi dia kan.  aku still lagi dalam tanda tanya macam mana kau nak buang semua benda yang menjajah otak kau tu? kalau ada wayar yang boleh cabut dekat otak ni dah lama aku buat, dan tak perlu susah-payah nak fikir apa-apa, dengar lagu tengok drama korea dah boleh buat aku gelak kuat-kuat.


tapi nampaknya tak berhasil, aku still fikir pasal benda yang terjadi ni. bila dengar lagu asyik terbayang "macam mana aku dekat sekolah esok?", bila tengok drama korea aku tak paham apa yang dia merepek sebab dalam otak tak fokus dekat drama dalam otak aku "betul ke benda yang jadi ni salah aku?" drama tu dah tak menarik langsung, dengan aku yang tak faham dia cakap apa even drama korea tu ada subtitle. 




there is no wealth in this world that the peace of mind

Thursday, July 24, 2014

nervous


bila sampai satu tahap yang bila aku tak confiden dengan apa yang aku nak buat automatically akan berasa nervous. basically bila nervous ni berlaku means something important is happening. seriously aku nak jawab exam yang baru di pun tak nervous tau. maybe sebab benda ni benda yang aku tak selalu buat.

benda yang aku tak suka bila aku nervous adalah aku fikir benda yang akan aku hadapi itu menjadi haru-biru means apa yang aku buat tu tak akan menjadi. so aku jadi hopeless dengan apa yang aku nak buat. aku tak nak terlalu confident bila aku akan hadapi benda ni dengan cemerlangnya, sebab in the end aku tak tahu kesudahannya akan menjadi happy ending or sebaliknya.

aku fikir balik kalau aku tak ambik peluang ni, bila lagi benda ni nak datang dekat aku. nak menunggu? sampai bila? anyway kalau tak cuba kita tak tahu macam manakan. 
aku cuba untuk clam dengar lagu korea berulang-ulang kali walaupun maksudnya tak semuanya aku faham. tapi peduli apa.

aku dengar lagu kpop online tau dekat Big B Radio boleh dengar dekat sini http://tunein.com/radio/Big-B-Radio---KPOP-s135096/ memang superb lah. dia tak selalu sangat buffering, memang best je dengar lagu dia, sampai terlentok-lentk aku mendengarnya. even aku dengar sampai aku tidur nyenyak tau. sampai mak kejut bangun sahur.

  

what i've learn from life is that for every inch od sadness lies a foot of happiness ahead. i've learn that the simplest of times brings the grandest of pleasures and that the hardest goodbye often lead to the best hellos. i've learn the crazy chances guide us to unexpected discovveries and that tough times unveil the sincerity of people. i've learn that you have to hold onto your smile everyday and free yourself of that frown.

Wednesday, July 16, 2014

'It's July Giveaway


Klik banner untuk join!

Banyak hadiah disediakan. Mencari pemenang masing-masing. Kalau nak jadi salah seorang daripadanya, mehh pakat join giveaway ni!

Antara hadiah yang disediakan ialah cash RM50, Pretzel cookies, Shawl, Blouse and many more.
Anda mungkin orang yang bertuah itu! Mehh join :D

Friday, July 4, 2014

Giveaway Simple Bah


SYARAT-SYARAT

Follow blog ini... 
Like page di bawah
Tamat giveaway selama 2 minggu.. 13 Julai 2014
Hadiah baju Sabah "Boleh Bha Kalau Kau"
Tak perlu letak banner, cuma backlinkkan sahaja baju diatas..
Drop ur link GA di ruang komen

Simple kan..kan...kan..... hihi

 

Sunday, June 29, 2014

RAMADHAN



selamat pagi, dah lama tak menaip. selalunya aku hanya akan menaip bila tiba musim cuti yang panjang, dan entry ini nak tulis semalam lagi tapi asyik tangguh, tangguh dan tangguh. biasa lah buat kerja separuh jalan tu memang tabiat aku. homework pun aku tak sentuh lagi. nampak tak kemalasan dia. tahap tak boleh dibendung lagi. padahal homework dia bukannya banyak pun hanya 1 soalan addmath. 

bukan tak nak buat or taktahu, alasan dia adalah katanya "bagilah aku rehat, 5 hari sekolah 2 hari je cuti. satu soalan tu kat sekolah pun boleh buat." macam bongok kan alasan dia. kasi dia penampar bertui-tibu agar dia sedar dari mimpi. sedarlah sikit woii, markah addmath kau tu bukannya A+ pun. wah, ada hati nak bersuka ria.

malam semalam hari pertama sahur, dan tadi sahur. 30 hari tu kejap je, dah la tu kena struggle sebab nanti ada ujian 2 pertengahan bulan 7, nak ambik lesen P motor. apa kau ingat senang. yang dah pro bawak motor tu bolehlah belagak, wa yang tak reti bawak ni? tapi jumaat lepas pergi belajar motor wa ada improvement. gembira kat terkata, even kena marah dengan pakcik tu. 

enrty ini mengkin agak pendek sebab aku pun dah mati idea, tak tahu apa yang aku nak tulis, so i end this entry with "peace be upon you". selamat perpuasa. maaf kalau ada salah kata, tersalah bahasa, maaf kalau entry yang selama ni aku tulis ada terguris, terhiris, terhakis hati anda.(oleh sebab penggunaan "aku" sebagai panggilan diri) harap bolehlah faham. i try to be myself. sedaya upaya untuk tidak menjadi fake, rasa tak selasa, rasa macam tipu diri sendiri. kalau ada rasa tak puas hati ke apa comment okay. tak gentle cakap belakang-belakang ni. mehh cakap depan-depan. don't count the days of Ramadhan, make the days of Ramadhan count



Ramadhan is like an eraser, it could erase your sin in the past. " whoever fasts Ramdhan with faith and hope(for reward from Allah). then their sins in the past are forgiven - HR,Bukhari,Muslim -


Tuesday, June 3, 2014

riding

assalamualaikum, dan selamat malam sebenarnya nak buat entry ni semalam tapi tak jadi sebab sibuk sangat tengok korea variety show sampai tertidur depan lappy. nampak tak betapa sibuknya aku ni, mengalahkan president snow. aku memang tak boleh terlepas tengok korea variety show, tak tahu kenapa maybe sebab dah selalu tengok. so perangai yang hodoh tu susah nak buang. 

seperti biasa perenggan yang pertama memang tak akan berkaitan dengan tajuk asal, yang nak di ceritakan. riding.... riding what? budak 16 tahun nak bawak kereta memang kau nak mak kau membebel-bebel dekat kau 2 tahun terturut-turut tak cukup dengan itu dia cerita pulak dekat kawan-kawan dia, sedara-mara dia, dan semua yang dia kenal dia akan bagitahu apa yang kau buat. jangan risau, kau akan dapat berbakul-bakul nasihat dan sindiran yang percuma tanpa bayaran.

aku nak bangga sikit ni, aku dah dapat lesen L untuk motor. tak adalah nak bangga tambah riak sangat pun sebab aku dah ada L pun, aku still lagi tak tahu nak bawak motor tu macam mana. time dengar ceramah dan buat practise sebelum dapat lesen L tu tuan penceramah tu tanya siapa yang tak tahu bawak motor. dan aku lah orang yang angkat tangan yang paling tinggi sekali dan semua orang dalam dewan tu pandang aku dan yang senyum-senyum yang tak berapa manis pun ada. 

orang-orang sebegitu memang nak rasa kena sagat dekat dinding tu. ada lagi yang aku nak bangga, adalah gamba dalam lesen L tu lagi cantik daripada gamba dekat IC aku tu. buruk nak mati., like bila aku tengok IC aku, soalan dalam kelapa otak adakah ini aku, atau orang tu masukkan gambar orang lain dalam IC aku atau aku ada kembar yang aku tak tahu pasal kewujudan dia.

for the first time aku nak bawak motor memang aku rasa cuak but okay lah. then sampai satu hari tu aku try dekat trek bawak motor memang susah sangat nak bawak sampai terlajak-lajak nasib, nak jatuh. kalau aku jatuh memang aku surrender nak bawak motor. lepas tu aku duduk dekat pondok dekat situ, cuba tenangkan diri and i call my bestfriend and i cry. dah memang tak boleh di bendung lagi perasaan itu. thank to her now i'm okay and i try to ride the motorcycle again.

hari ni mak ajak pergi belajar motor dekat tempat belajar motor tulah, aku malas nak hafal apa nama dia, buat apa tak penting pun, aku nak hafal sejarah pun belum tentu masuk otak tau lagi nak hafal benda-benda yang aku tak nak ingat ni. aku bukan nak sangat pun belajar motor ni, kalau bukan mak aku yang heret aku dekat tempat tu, aku pun tak nak lah nak jadi anak yang durhaka sangat pun, aku pun ikut je apa mak aku cakap. kalau tak boleh je aku naik teksi balik rumah, stesen bas dekat je atau naik bas lari dari rumah, alasan sebab tak nak belajar motor. 

yes, aku memang kena tunggu arahan mak aku dulu baru aku jalankan tugas. tapi nak tidur, makan, minum, belajar, tengok TV, tengok movie yang tak perlukan apa-apa arahan aku akan buat tanpa disuruh kerana apa, kerana itu adalah keperluan bagi manusia seperti aku ni. hari ni aku ada improvement tau sebelum pergi belajar motor aku search google how to riding a motorcycle. terima kasihlah kepada abang mat saleh yang upload video how to riding a motorcycle for beginning. memang sangat membantu. this site also helping me too.

hari ni aku try bawak motor guna gear 4 sahaja alhamdulillah semuanya okay. next time aku guna  gear 3, 2 and 1 okay. i still have a long journey to go. wish me luck and i can get in through this. because the truth is i don't know what going happen tomorrow, life is a crazy ride and nothing is guaranteed. wish me luck





Friday, May 30, 2014

SAD



hari yang aku ingat,  aku boleh lalui hari ini dengan baik. tapi aku salah sebaliknya rasa sedih tiba-tiba datang tanpa diundang dan dijemput masuk ke dalam hati. hari yang aku fikir hari untuk bersuka-ria, kerana tiba musim cuti walaupun homework masih berlambak dan tidak disentuh sama sekali.

hari yang aku harapkan dapat jumpa lelaki yang aku boleh pandang dia senyap-senyap tanpa dia ketahui. tapi nasib tidak menyebelahi aku kerana aku hanya dapat memerhatinya hanya untuk seketika. hari yang aku inginkan dapat on the phone with my only bestfriend yang aku sayang tanpa ada tangisan air mata.

hari yang aku inginkan aku dapat berikan berita gembira kepada teman baik aku. hari yang aku mahu beritahu mak, bahawa aku telah berjaya buat apa yang mak suruh, tetapi aku langsung tidak dapat laksanakan permintaannya. aku langsung tak dapat bertentang mata dengan mak kerana tak nak kecewakan mak.

hari yang aku fikir aku dapat tahan air mata daripada mengalir dengan deras, tetapi aku tak mampu. dan hari ini jugak aku tidak dapat menahan diri untuk give up diatas benda yang sedang berlaku. alhamdulillah dengan ada yang kakak yang sentiasa memberi nasihat dan kata-kata semangat dan juga teman baik yang memujuk aku untuk tidak give up dan memberi support untuk meneruskan benda yang hanya dilakukan separuh jalan.

that moment when you have to take a deep breath because i know i'm so close to crying

Saturday, April 19, 2014

Syiera Firdaus's April Giveaway




                                               SENARAI HADIAH

PEMILIHAN PEMENANG RANDOM
TAMAT 1 MAY 2014

GOOD LUCK !!

Saturday, March 29, 2014

earth hour 2014



Earth Hour is a worldwide movement for the planet organized by the World Wide Fund for Nature (WWF). Earth Hour engages a massive mainstream community on a broad range of environmental issues. It was famously started as a lights-off event in Sydney, Australia in 2007. Since then it has grown to engage more than 7000 cities and towns worldwide, and the one-hour event continues to remain the key driver of the now larger movement. The event is held worldwide and held towards the end of March annually, encouraging individuals, communities, households and businesses to turn off their non-essential lights for one hour as a symbol for their commitment to the planet.[1]Earth Hour 2013 was celebrated on March 23, 2013. Earth Hour 2014 is scheduled for Saturday, March 29, from 8:30 p.m. to 9:30 p.m. during participants' local time.

watch this video, the song is awesome. 

aku dah tutup lampu, anda? dekat rumah ni cuma aku je yang tutup lampu dekat bilik atas semua tutup lampu cuma di bawah je yang tak tutup. sebab ada mak, ayah dan adik. kalau my siblings ada sekali dekat sini mesti lagi happening. 

P.S-> kalau tak buat ni, bila lagi kita nak selamatkan dunia. setiap malam kita pasang lampu, so this is the chances untuk tutup lampu walaupun hanya sejam. tak rugi apa-apa pun.

Friday, March 28, 2014

thank Allah


Assalamualaikum dan selamat malam, sebenarnya nak cerita 2 hari lepas tapi kelmarin sibuk buat kerja yang tertunggak, alhamdulillah tinggal 2 lagi homework yang belum siap. sekolah dah mula nak bukak. dan aku masih di dalam mood cuti okay. semalam seharian download the hunger games 2. so, hari ni baru nak share story. story ni berkaitan dengan entry yang lepas scared to death

ya, hari rabu pagi, bangun pergi bersiap nak pergi dafta ambik lesen motor. pergi sana, buat muka jakun sebab first time pergi sana, walaupun nak beratus kali lalu tempat tu. masuk dalam tu buat pembayaran apa semua. then orang tu cakap yang dia mulakan ceramah 6/4 nanti,then baru ujian komputer tu. dalam hati fuhhh. alhamdulillah bukan hari ni. thank Allah. sebelum balik tu pergi singgah stesen bas beli tiket kakak, and pergi kedai kain. dan aku tak beli apa-apa. haha. tapi sebelum pergi dafta tu aku sempat berselfie di rumah. kononnya nervous nak ambik lesen motor,puffff.


thank Allah for everything to give to me, for everything you didn't give to me. thanks for protect me, thank for blessing me even though i didn't realize that. thank you for you guidance, i be a better person, thanks for giving me chances to alive and breath everyday. thanks for giving me strength to make me strong, there're so many things to thankful i can't even list it, but i can't even come close to YOU and thanking you enough.

P.S-> make a habit of thanking Allah for all the blessing "and whatever of blessing or good things you have it's from Allah" [Al-Nahl 16:53]

Tuesday, March 25, 2014

scared to death


Assalamualaikum, dan selamat malam semua. dah lama tak tulis blog, rindunya. for the 3 month tak tulis, hanya join giveaway je, tu pun semuanya copypaste. kenapa tak tulis blog in the 3 month? sebab nak study dah from 4 dah. (tapi study dia, walau macam mana pun kelaut jugak sebab aku hanya study at night 8pm until 10pm. for the 3 hours buat homework depan PC okay. kau rasa?) but alhamdullilah aku masih buat homework aku sampai siap tanpa gagal.(cuma nota tu memang paling, paling, paling benci sekali nak buat, nampak tak dia punya paling tu ada berapa triple tau. itu membuktikan aku benci tahap tak boleh pendam lagi). di tambah lagi dengan ujian 1 yang markah dia sangat hopeless. alhamdulillah tak ada yang gagal. memang aku tahu perenggan pertama memang tak ada kena mengena dengan tajuk asal pun. bawak bersabar banyak-banyak. 




apa yang aku takut sampai nak mati tu? ayat mesti nak gempak kan, tapi tak ada takut mana pun. action, drama tu memang dah sebati dalam diri aku ni. ceritanya bermula pada petang tadi, tengah syok-syok tengok This is Us, one direction punya movie, tengah layan tengok Liam payne aku yang handsome tu, mak balik then tetiba mak cakap

mak: jom pergi dafta, ambik lesen motor.
aku: what(sambil ternangga mulut)
mak: yelah ambik lesen motor
aku: sekarang ke?
mak: yelah, habis bila?
aku: esok lah esok k mak.
mak: ha, okay lah

dalam hati gua time tu rasa nak tercabut rasanya, tak pernah seumar hidup aku dan tak pernah terlintas langsung dalam otak aku selama 16 tahun hidup aku nak ambik lesen motor. kenapa? sebab aku rasa nak bawak motor ni complicated sangat, aku memang tak simpan niat untuk bawak motor. for me drive car is better than ride a motorcycle.

then tadi searchlah internet macam mana nak ambik lesen L, yes i know kena dengan ceramah bagai. arhh stress. the important things is ada ujian komputer, ada 50 soalan kena betul 42/50 baru boleh lulus. kalau tak kena repeat and kena bayar RM15 somethings. takut sangat, macam mana kalau aku fail, kena repeat then aku nak curi duit siapa kalau aku kena repeat balik? aku tak pernah tahu apa-apa pasal motor, kalau boleh aku nak tak ambik tahu pun. at the one side i think it was good get motorcycle license , sebab aku pergi sekolah ulang-alik mak yang ambik dan hantar, so if i had motorcycle license on my own tak ada lah menyusahkan mak nanti. tapi aku tak nak bawak motor like i said it's was complicated.

i text my bestfriend about this. she call me back 

she: it's is true about, mak kau suruh ambik lesen motor tu?
me: yelah aku ingat aku memain ke apa
she: (laughing) aku rasa kau nak bawak motor pun tak reti macam mana kau nak bawak motor?
me: haha, not funny at all. apa kau ingat aku nak keapa ambik lesen tu mak aku yang suruh tau.
she: baik kau pergi practice bawak motor sekarang. nanti tak susah sangat
me: memalam ni, that was the brilliant idea i have heard all my life. jangan nak buat lawak yang tak berapa lawak dekat sini. 
she: so lepas ni kau bolehlah bawak aku, aku tumpang kau ye lepas ni.
me: banyaklah kau.
she: seriously aku tak boleh imagine macam mana kau bawak motor, aku pun tadi bawak mot0r sampai kena hon banyak kali, lagi kau yang bawak motor pun tak reti.
me: nothing to say 

dalam hati, kurang di ajar betul kawan aku ni, dia kutuk aku. kau belum tengok lagi tau aku bawak motor macam mana. i'm sure you will impress when you see me ride motorcycle,just wait and see my bestfriend. i don't know what to say now, takutnya. just see what will happen tomorrow okay.

P.S-> keep praying for MH370. don't lose hope. everything happen for a reason. tabahkan hati menerima apa yang jadi dengan hati terbuka. i know its hurts and hard to do that, be strong people.