Wednesday, December 24, 2014

Drama Review: Hotel King (Korean Drama)


Drama bersiri daripada Korea Selatan yang dibintangi oleh Lee DongWook, Lee DaHae, Im Seulong, Wang JiHae, Lee Deok Hwa, Kim Hae Sook, Jin Tae Hyun dan banyak lain tak mampu untuk aku menulis. Cerita ini telah lama tamat bersiaran di Korea pada bulan July tahun ini, sebanyak 32 episode.

seriously inilah kali pertama aku tengok online cerita korea yang episodenya melebihi 20 episode. sebab bagi aku kalau cerita panjang-panjang ini aku awal-awaldah surrender dulu, sebab apa? kerana tak mampu nak bersengkak mata nak menghabis cerita yang 32 episode ni. biasanya kalau cerita-cerita yang panjang ni hanya tengok dekat tv je. itu pun banyak skip. nasib boleh ikut dan faham jalan cerita dia.

Perasan tak hero dan heroin ini sekali lagi berlakon bersama selepas cerita My Girl yang meletop-letop dulu. cerita legend tau dulu, dan sekarang berlakon sama balik.


Sinopsis
Sejak dari kecil, Cha Jae Wan (Lee Dong Wook) ialai seorang pengemis yang dibuang oleh ayahnya. Dia sering didera oleh ketua kumpulan pengemis. Satu hari kerana tak tahan sebab dah selalu kena dera dia secara tidak sengaja telah membunuh ketua kumpulan pengemis tersebut, lalu pengsan. Apabila sedar, dia mendapati dirinya ada disebuah hotel yang mewah. Seorang lelaki, Lee JongGoo (Lee DeokHwa) memberitahu Cha Jae Wan bahawa ayahnya Ah Sung Won telah meninggalkannya dan ibunya. Jae Wan berjanji akan membalas dendam terhadap ayahnya untuk dirinya dan ibunya.

Sekarang, Cha Jae Wan bekerja sebagai general manager di HOTEL CIEL. Hotel tersebut dikendalikan oleh Ah Sung Won. Satu hari Jae Wan memberitahu Ah SungWon bahawa dia adalah anaknya dan ingin memdedahkan kepada orang ramai. Ah Sung Won terkejut dan tidak lama selepas ini beliau didapati mati kerana membunuh diri. Selapas kematiannya, anak tunggalnya, Ah Mo Ne (Lee Da Hae) datang ke HOTEL CIEL. Dia mensyaki mengapa ayahnya mati bunuh diri dan mencari bukti-bukti. Dia juga ingin mempertahankan HOTEL CIEL daripada jatuh ke tangan orang lain.

cerita ini banyak dia punya plot. sampaikan kau tak sangka dia watak yang kau sangka baik ialah dalang daripada semua yang terjadi. tadi mestilah dia ada sebab tertentu kenapa dia buat sebegitu. dan sebabnya adalah DENDAM. dendam yang tak tahu bila kesudahannya. dendam yang yang lama terbuku dihati akhirnya memakan diri sendiri. semuanya kerana dendam sampai orang sekelilling menjadi mangsa keadaan dan dendam juga membuat kita lupa siapa diri kita sebenarnya.

Watch
Ep 1 - YouTube
Ep 2 - YouTube
Ep 3 - YouTube
Ep 4 - YouTube
Ep 5 - YouTube
Ep 6 - YouTube
Ep 7 - YouTube
Ep 8 - YouTube
Ep 9 - YouTube
Ep 10 - YouTube
Ep 11 - YouTube
Ep 12 - YouTube
Ep 13 - YouTube
Ep 14 - YouTube
Ep 15 - YouTube
Ep 16 - YouTube
Ep 17 - YouTube
Ep 18 - YouTube
Ep 19 - YouTube
Ep 20 - YouTube
Ep 21 - YouTube
Ep 22 - YouTube
Ep 23 - YouTube
Ep 24 - YouTube
Ep 25 - YouTube
Ep 26 - YouTube
Ep 27 - YouTube
Ep 28 - YouTube
Ep 29 - YouTube
Ep 30 - YouTube
Ep 31 - YouTube
Ep 32 - YouTube


Tuesday, December 16, 2014

Film Review: Hunger Game Mockingjay Part 1


Synopsis
Fenomena seluruh dunia dengan The Hunger Games sequel The Hunger Games : Mockingjay - Part 1 dimana Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) di District 13 selepas dia hancurkan The Hunger Game untuk selamanya, seperti di filem yang sebelum ni.Di bawah kepimpinan President Coin (Julianne Moore)dan rakan-rakannya. Katniss menyebarkan sayapnya dengan menantang President Snow untuk menyelamatkan Peeta (Josh Hutcherson) dan semua orang terharu dengan keberaniannya.


Ini adalah filem kedua yang diarahkan oleh Francis Lawren selepas The Hunger Game : Catching Fire. Tapi filem ini dia hambar sedikit, tidak seperti sequel-sequel yang sebelum ni. tapi tak apalah. aku menunggu untuk Mockingjay Part 2 tahun depan. harapnya dia tak menghampar perasaan aku ni. totally aku bagi rate untuk filem ini 3.5/5 bintang. 

anyway aku suka lagu the hanging tree yang jennifer Lawrence nyanyi dalam filemcni siap bolehcnyanyi-nyanyi dalam cinema tu.



Friday, December 12, 2014

MANIS GIVEAWAY BY MAMA DARWIISH

http://mamadarwiish.blogspot.com/2014/11/manis-giveaway-by-mama-darwiish.html


Syarat Penyertaan :
1. Mempunyai blog.
2. Mempunya akaun Facebook.
3. Tinggal bermastautin di Malaysia.
4. Mematuhi semua arahan penyertaan.

Cara-cara Penyertaan :
1. Buat satu entri dengan tajuk MANIS GIVEAWAY BY MAMA DARWIISH.
2. Copy & paste banner di GA di atas dan backlink kan ke entry GA ini.
3. Anda boleh buat pilihan hadiah. Dibawah entri tuliskan"Saya nak hadiah ............"
4. Follow & Add blog dan Fanpage para penganjur dan penaja.
5. Hantar link penyertaan di ruangan komen entri ini sahaja.

Follow Blog :

Add & Follow Fanpage :

Follow Instagram & Twiter (Jika ada akaun)

Note!!!
Semua penyertaan akan dibatalkan sekiranya gagal mematuhi semua syarat dan arahan.
Pemilihan pemenang secara random.



Saya nak hadiah Simplysiti CCDD Cream sebab teringin sangat nak ada kulit flawless, putih. haha

Wednesday, November 26, 2014

Film Review : Big Hero Six



Assalamualaikum, hari ni nak review filem Big Hero 6, yang sebenarnya dah tengok 18 hari tu. ye minggu lepas. ye tahu kenapa lambat review ye. mungkin kemalasan tak nak pergi dari hidup aku lagi. so hari ni, tak ada apa benda nak buat, then here i am. apa permulaannya memang tak nak tengok pun cerita ni kerana it's  animation yang tak menarik minat untuk aku tengok. tengok hanya sekadar teman adik tengok. tapi filem ni menarik jugak sebenarnya, walaupun aku tertidur dalam cinema tu. let's talk about this film.

Big Hero 6 pada asalnya adalah watak daripada sebuah komic, iaitu Marvel Comics. samalah dengan Spiderman dan lain-lain pun asalnya daripada Marvel Comics. Filem ini merupakan filem yang Walt Disney Animation Studios buat berdasarkan watak daripada Marvel Comics

Sinopsis
Hiro Hamada, 14 tahun yang sangat pandai dalam bahagian robotics yang tinggal di bandar San Fransokyo. dan selalu menghabiskan masa menyertai pertandingan lawan robot, illegally. Mempunyai seorang abang, Tadashi. Baymax, penjaga kesihatan yang dicipta oleh Tadashi. Tadashi mati dalam suatu kebakaran yang ingin menyelamatkan Professor Callaghan. Sampailah apabila suatu hari peristiwa dahsyat menimpa kota San Fransokyo, menyebab Hiro berada didalam bahaya, menyebab dia mengaktifkan Baymax dan berkawan dengan kawan-kawan abangnya iaitu GoGo Tomago, Wasabi, Honey Lemon dan Fred. Hiro berusaha untuk bongkarkan misteri yang melanda kota San Fansokyo, dan mengubah Baymax dan kawan-kawannya menjadi hero yang berteknologi tinggi yang dipanggil Big Hero 6






Monday, November 24, 2014

Dendam

Assalamualaikum, happy holiday kepada budak sekolah. Cuti kali ni tak sama dengan cuti-cuti yang sebelum ni. Sebab aku rasa lain gila. Memikirkan tahun depan nak SPM dah. Tetiba rasa aku rindu nak pergi sekolah bukan nak belajar. sebab rindu nak cerita semua benda yang terjadi dekat kawan sebelah tempat duduk. Rindu nak gaduh dan bergelak sakan dengan budak lelaki baris depan. Rindu dengan semua benda. Aku rasa tahun ni aku paling bermakna sekali. Kenal apa itu erti kawan. Kawan yang boleh bawak gaduh dan boleh gelak walau apa pun topic yang diperkatakan.

Now, apa kena mengena dengan dendam. Dulu-dulu pernah ada dendam dekat seseorang budak ni. padahal dia Cuma jatuhkan kau dekat koridor sekolah je. Tapi dendam dia melampau-lampau. Sekarang aku dah tak jumpa dia dan aku pun tak tahu nak simpan dendam tu dekat mana? Maka aku buang dendam itu. Dan selepas itu ada orang mempermainkan aku like depan cakap lain belakang cakap lain. Depan aku manis gila dia berkata sampaikan aku hampir disahkan menghidap penyakit diabetes. Tapi belakang macam-macam dia berkata tentang aku. Mula-mula memang rasa tak percaya, orang yang pernah tolong kau dan kau sangat appreciate dengan apa yang dia buat,but at the end dia sendiri yang musnahkan kepercayaan aku dekat dia.

Sampai satu tahap, aku tertanya  apa yang aku buat dekat kau sehinggakan kau buat aku macam ni? But thanks to her now I don’t trust people easily. berdendam dengan dia, aku rasa tidak. Aku dapat tahu apa yang dia buat belakang aku pun selepas dia berpindah sekolah. Pandai betul dia buat rancangan. Dendam itu dah tak ada dan Aku dah maafkan dia. Tapi nak lupakan apa yang dia buat memang tak akan sampai bila-bila. Biarlah nak kata aku ni lembik tak nak lupa apa yng pernah terjadi like “yang lepas tu lepaslah buat apa nak kenang”. Tapi mesti ada satu saat kau akan imbas balik benda yang terjadi tu kan. Biarlah hidup aku, aku yang rasa sakitnya.

Aku tak nak berdendam, sebab aku rasa buat apa berdendam dengan  orang yang nak hancurkan hidup kau. Bila kau berdendam kau akan berdendam dengan seluruh keturunan dia. Bagi aku cukup hanya benci dia sahaja tak payah nak kaitkan dengan orang lain yang tak ada kena-mengena. Sampai satu masa nanti dia akan kena balasan yang dia buat dekat kau. Just wait and see ya. berdendam ni bermaksud kau nak balas balik apa yang dia buat dekat kau. Tapi tahu tak yang bila kau balas balik apa beza yang dia dengan kau. Dan sampai bila dendam itu akan berakhir? Kalau publish kan satu buku storyline macam ni, sure kena maki.


Untuk membalas dendam yang terbaik sekali bagai dipetik dari angkasa ialah tunjukkan dekat musuh kau tu yang kau mampu teruskan hidup dengan jayanya setelah dia telah hancur 1/10 daripada perjalanan hidup kau. Fahamkah itu. Barulah bila dia Nampak kau terbeliak mata dia tengok kau. Biar,biarkan mata dia terbeliak, sebab itu akan membuatkan dia sedar yang sebelum nak bermain dengan orang pastikan bermain dengan orang yang betul. Nanti tak adalah sakai sangat bila orang lebih bahagia daripada hidup dia. sekian

P.S- terlintas nak buat entry dendam ni kerana baru lepas tengok drama korea hotel king. 

Monday, November 10, 2014

background blog change


Assalamualaikum, sepatutnya entry ini ditulis semalam, tapi sebab malas dan ingatkan semalam nak download movie The Lorax. ye betul aku tak tengok lagi cerita tu. kesianlah diriku ini. tapi semalam intenet tidak memberi kerjasama, maybe sebab semalam kakak balik so orang yang menguna internet tu bertambah, menyebabkan internet lembab. lagi annoying bila semua siblings aku balik, lagi bertambah-tambah lembabnya. bukan aku tak suka siblings aku balik ye, jangan salah faham. cuma rasa terganggulah sebab selalunya diaorang balik time holiday yang panjang.

bila holiday mestilah nak duduk bertapa depan computer kalau boleh 24/7 hours. banyak benda nak kena qada, yelah sebelum ni study je. sampai nak tengok tv pun susah. tapi bila dah internet dah lembap spoil mood aku nak qada tengok cerita korea, nak update blog dan pelbagai lagi. tak ke sakit hati namanya.

ehh, memang dah lari tajuk sangat dah ni. tapi memang aku selalu macam tu kan. peranggan pertama dan kedua hanya pembuka kata yang tak ada kena mengena dengan tajuk. nasiblah waktu buat karangan BM dang BI tak melalut macam ni, kalau tak memang malu kau kena perli dangan cikgu dalam kelas. tak cukup kelas dia pergi jual pulak nama kau dekat kelas-kelas yang dia mengajar. mana kau nak letak muka kau? aku tidak pernah ye mengalami situasi diatas. mintak dijauhkan.

aku tukar background blog sebab aku rasa, blog aku dah tak ada seri. lagi pun dah jemu tengok background yang sama walaupun belum sampai setahun lagi. dah tak best dah blog aku ni. (cehh padahal okay je aku tengok) biasalah aku kan aku satu habit yang cepat boring dengan sesuatu benda.memang cadangnya nak edit je template ni sebab dah download beberapa template dari blogskin dari bab nak edit balik tu macam malas banyak. so buat keputusan just tukar background blog je. senang dan habis cerita.

Thursday, November 6, 2014

Blogger buat duit online


aku masih tidak mengelarkan diri aku sebagai seorang blogger yang berjaya. yelah, pengikut hanya sedikit, dan masih tidak arif lagi dalam dunia blogging ini. buat blog hanya suka-suka sahaja oleh sebab terpengaruh dengan kakak yang pernah ada blog dulu, tetapi sekarang kakak dah stop blogging. dan aku pun tidak meletakkan sebarang iklan diblog untuk tambah wang saku. kenapa tak nak letak iklan dekat blog? seperti yang dikatakan tadi hanya buat blog untuk suka-suka tunggulah bila sampai seru dan tahu apa erti susah payah cari duit sendiri nanti baru ada usaha nak buat duit online, dapat hasil yang banyak dan dapat membuka satu perniagaan sendiri.

untuk "blogger buat duit online" aku mengagumi seorang blogger, nameeroslan yang menggunakan syarikat pengiklanan, nuffnang untuk diletakkan di blog untuk mendapat duit secara online. namee sangat sperti saya, kerana pada permulaannya terjebak kedalam dunia blogging tak ada niat nak buat duit online. sampailah suatu masa ada kawannya yang menyuruh namee untuk meletakkan iklan dekat blog. pada permulaannya, agak pelik kenapa kena letak iklan dekat blog? kawannnya kata "letaklah, mana tahu ada rezeki. dapat 20sen pun dah kira senorok kerana hasil itu datang daripada usaha sendiri". setahun blogging dan pasang iklan nuffang akhirnya dapat cek pertama, RM70. walaupun harganya sedikit, tapi itu pun dah cukup gembira. dan setelah bebrapa tahun blogging rezeri itu masih terus-menerus hingga sekarang dapat cek bernilai RM909.02. berbaloi bukan?

aku memilih blogger, nameeroslan kerana aku masih baru lagi nak menceburi bidang ini. nak guna alternatif lagi takut tak mampu, jadi hanya buat apa yang termampu dulu. apabila dah layak untuk keperingkat seterusnya. insyaallah akan cuba untuk tambahkan lagi usaha untuk duit secara online ini. 

tujuan menbuat entri blog ini adalahuntuk melengkapkan tugasan terakhir untuk memenagi Iphone 5s yang dianjurkan oleh Denaihati setelah berjaya menempatkan diri untuk menjadi Top 70 penulis komen.

Berikut adalah senarai penaja untuk cabaran Iphone 5s

Penaja Utama
  1. http://amariman.com
Penaja Individu
  1. http://www.ombakcreatives.com
  2. http://ejamothman.com
  3. http://www.eridy.com
  4. http://www.hilalazmi.com
  5. http://www.eizil.com
  6. http://www.asamboi.my
  7. http://www.diarymama.com
  8. http://pendekarberkuda.org
  9. http://www.saji.my
  10. http://abangensem.com
  11. http://www.enveeus.com
  12. http://www.pakarniaga.com
  13. http://anarm.net
  14. http://www.daddydee.net
  15. http://www.sunshinekelly.com
  16. http://sweetkurma.com
  17. http://awn.my
  18. http://mawarmerah2008.com
  19. http://www.blogieta.com
  20. http://www.broframestone.com
  21. http://www.akmaomar.com
  22. http://khairilmazri.com
  23. http://wowberita.org/
  24. Japan Budget Trip

Friday, October 31, 2014

LIEBSTER AWARD

Mintak maaflah, sebab baru sekarang nak buat entry ni. al maklumlah baru je habis final exam tengahhari tadi. so hati bergumbira sekarang ni. Ini adalah kali pertama kena tag liebster award. rasa terharu pulak. thanks to Fatiha Zainal for the tag. so here we go

Soalan daripada Fatiha 

1- sebelum korang baca entry ni, korang buat apa? tengah buat apa tak berapa ingatlah, rasanya tengah scroll timeline twitter

2- korang suka baca entry mengenai apa? more to knowledge. benda yang sebelum ni tak pernah tahu

3- korang jenis yang macam mana?happy go lucky/pendiam/ulat buku atau macam mana? pendiam bila baru kenal, dah lelama jadi gila-gila. semua benda nak cerita walaupun benca kecik.

4- korang suka indoor activity atau outdoor activity?contohnya? both. ikut mood sebenarnya

5- korang suka tak jep sepahtu?sebab suka?sebab tak suka? nak kata suka tak, nak kata benci pun tak jugak. biasa-biasalah. sometime lawak dia memang sangat kelakar

6- 5 destinasi pelancongan yang korang teringin nak pergi? Korea, London, Okinawa, Mekkah and Australia 

7- korang pejam mata 5 saat, pusing kepala ke belakang, korang buka mata, first benda yang korang nampak, apa? (satu benda je) pintu bilik

8- kalau korang diberi satu kuasa magik, kuasa magik yang macam mana korang nak? sebab? Telekinesis, boleh gerakkan barang dengan mengunakan otak. suka sebab seorang yang pemalas. so bila ada kuasa ni tak perlu susah-susah lagi

9- dalam banyak-banyak watak kartun, korang teringin nak jadi macam watak kartun apa? sebab? Ryoma Echizen, sebab dia cool hearted same like me dan dia sangat hebat main tennis walaupun baru umur 12 tahun. dikelilingi kawan yang funny, happy-go-lucky semua ada. 

10- korang main candy crush tak?kalau main sekarang da level berapa?kalau tak main, korang main game apa? mainlah dulu tapi sekarang dah uninstall

11- entry yang macam mana korang nak baca dari blog fatiha zainal? (aktiviti tuan blog,travel,resepi atau apa? ) travel kut, or benda yang boleh buat i curious


akhirnya tamat sudah, so sekarang nak tag 11 orang untuk jawab soalan yang aku reka ni. pick random tau.


soalannya adalah
1. lagu apa yang korang suka? kenapa?
2. game apa yang korang suka main, bila boring?
3. siapa yang korang adore or respect?
4. suka makan ice cream perisa apa? kenapa?
5. prefer vampire or wolf? kenapa?
6. suka autumn, spring, summer or winter? mengapa?
7. takut kepada binatang atau serangga apa? mengapa?
8. TVshow apa yang korang suka tengok?
9. suka bunga apa? kenapa?
10. apa movie yang korang suka sangat? kenapa suka?
11. apa pendapat korang tentang blog "weird girl speak" ni?

okay itu je, kalau dah jawab soalan-soalan ni comment link dekat sini okay. nak tahu apa jawapan yang diberikan. 






Tuesday, October 28, 2014

Channel Set Perfume Giveaway by Melangkau Garisan

1 set miniture perfume CHANNEL  gred 5A akan  diberikan kepada pemenang yg paling bertuah
korang just perlu ikot syarat MG yg senang ni :

1. Copy gambar then backlink kan ke entri ni
2. Follow blog ekinrazallibisnes
4. Tinggalkan link korang kat ruangan komen 

easy measy kan?
so? jom join 
**1 botol MG dah guna n 1 botol tumpah so, ada 3 botol untuk korang

dan 20 orang peserta bertuah akan mendapat variety shawls!!
shawl ni random ye colors n size semua
ada yg akan dapat bawal , shawl biasa, wide shawl, butterfly shawl
giveaway shawls ni adalah permulaan untuk bisnes jualan pakain brand #denhanda

Saturday, October 18, 2014

Blogger Area Mega Give Away



Klik SINI untuk lihat senarai hadiah yang ditawarkan kepada 153 orang pemenang yang bertuah. Pemenang ditentukan melalui random.org.


GiveAway ini dijayakan oleh : Tuan BloggerAreaAzlan StriderHusein RiderNisa AhmadE-Zati SofeaCik Itah 

Sunday, October 12, 2014

physics



Assalamualaikum dah pukul satu, semua dah tidur. aku ja yang masih terjaga.sebenarnya penat cuma tak boleh tidur. kenapa tak tahu aku tak minum kopi pun, aku tak pernah minum kopi pun sebelum ini. entry ini ditulis  sebagai tepukan untuk diriku yang telah berjaya buat revision physics untuk refresh kembali apa yang telah belaja dari  awal tahun. ye memang revision yang aku rasa paling lama sekali dalam hidup aku, jelah sebab aku rasa apa yang belajar semua hilang entah kemana. Alhamdulillah boleh masuk balik dalam otak.

physics bagi aku tak seberapa nak susah.(yelah sangat tak susah nya balik-balik grednya C memanjang) yang membuatkan dia menjadi susah apabila kau kena ingat formula yang every chapter dia bertukar-tukar tak ada satu pun yang berkait walaupun sedikit. itu yang membuatkan aku rasa macam physic ni susah bertambahnya lagi tak baca buku, bila cikgu mengajar aku boleh sesuka hati sembang even aku duduk meja depan sekali. dapat pulak cikgu yang kalau marah, tak ada langsung feel marah dia. bila kitaorang, budak-budak yang bersembang dia buat rilex je, dia tak akan marah melainkan kau menganggu dia mengajar.

so today feel proud of myself, sebab berjaya menghatam buku physics walaupun tak semua aku baca, hanya baca untuk yang masuk untuk final exam nanti shaja. tapi okay lah, berapa jam aku tengok buku je. nasib tak terkeluar mata dan pecah otak. lagi pun bukan straight belajar , maksudnya bila rasa lenguh-lenguh minum air , baring kejap atas katil (nasib nak terus tidur), tukar channel radio. yang last tu rasa macam tak ada kena mengenakan. my habit bila belaja mesti kena ada music or bunyi sebab kalau tak ada nanti cepat bosan. nanti mulalah 5 minute bukak buku then tutup balik.

so nak bagi buku itu terbuka dengarlah lagu dan mata pun menberi kerjasama yang amat baik. mesti macam tertanya-tanyakan macam mana boleh buat 3 kerja dalam satu masa. mata melihat apa yang nak buat revision, otak memhafal formula, dan contoh jawapan soalan yang dibuat( so nanti bila jumpa soalan yang sama  boleh ingat dia punya jawapan) dan nak menghayati lagu yang dimainkan diradio sambil nyanyi sekali. but for me, nak buat 3 benda ni tak susah sebab automatically bila kau buat suatu benda kau akan tumpu dekat satu itu sahaja. 

contohnya bila mata melihat kehendak soalan yang diberikan automatically otak tak kan cuba untuk menhafalnya lagi, dan apa lagu yang didengar diradio pun kau tak hiraukan. sebab kau hanya fokus untuk cari apa yang soalan tu nak, kemudian kau akan baca soalan itu 2-3 kali untuk kau menghafal soalan itu untuk kau ingat balik formula yang mana sesuai untuk soalan itu. apabila menghafal, mostly bila menghafal aku akan tutup mata entahlah tak tahu kenapa tapi bila tutup mata ni rasa macam apa yang kau hafal cepat ingat. dan lagu diradio tidak dilayan sama sekali. sampailah bila kau dah selesai menjawab soalan itu dengan jayanya. baru kau akan mendengar lagu diradio, baru boleh ikut nyanyi sesama

apa yang aku nak share adalah radio yang aku dengar ni kena download dekat google play search tunein radio dan boleh download. app ni ada bermacam-macam stesen radio dari luar negara dan dalam negara. aku dengar hotfm itu jelah radio melayu yang aku selalu dengar. dan yang penting sekali boleh dengar korean punya stesen radio live tak ada buffering. tapi app ni kalau nak dengar kena ada wifi, data mesti layu. pernah terfikir tak kenapa aku suka sangat dengan korean. pendapat aku bukan sebab tak sayang bangsa sendiri, sayang tapi aku rasa nak faham korean ini susah, kena ambik masa.

contohnya lagu melayu, dengar 2-3 kali dah tentu-tentu boleh hafal lagu tu. lagi-lagi part chorus tu. and aku adalah sejenis manusia yang tak boleh dengar suatu benda tu banyak kali dia jadi bosan so bila dengar lagu melayu yang aku dah hafal ni rasa macam tak dah tak nak dengar dah lagu ni. please stop. sama jugak dengan lagu english. tapi lagu korean ini dia lain sikit sebab bahasa dia lain dan kita tak faham. even bagi masa sebulan, dengar lagu yang sama belum tentu kau dapat pick up apa yang dikata dan apa yang dia cuba sampaikan. sampaikan every month kena download lagu-lagu baru yang sebelum ini tak pernah dengar dan lagu-lagu yang bosan yang dah tak nak dengar lagi akan dibuang.

Friday, October 10, 2014

Birthday Giveaway by Shad

Greetings and Assalamualaikum to all
Jemput Join


Klik Banner untuk Join

Birthday Giveaway by Shad dianjurkan oleh Shad dan disponsor oleh 

Monday, October 6, 2014

Film Review: Annabelle


Assalamualaikum, tak terlambat lagi untuk ucap Selamat Hari Raya Aidil Adha. Sebenarnya nak buat entry ni hari jumaat lepas sebab tengok movie ni hari jumaat lepas. tapi biasalah asyik tertanguh-tanguh ja. sampai hari ini, ini untuk rajin menulis sebab yang pertama cadangnya nak buat kerja akaun, tapi tak tahu nak buat so text kawan untuk email dia punya kerja akaun tu, tapi sampai sekarang inbox email aku kosong. Sebab yang keduanya sebab tengah menunggu cerita ditayangkan di TV pukul 7.30 nanti.

Berbalik kepada cerita pada hari jumaat tu, memang dah rancang awal-awal dengan kakak nak pergi tengok wayang, kitaorang tak tahu mana nak tengok the maze runner or annabelle. sampai dekat cinema tu tengok tengok dulu cerita apa yang ada. the maze runner cerita dia lambat lagi so decide tengok annabelle.sambil menunggu annabelle tu start beli popcorn dan air. aku cakap dengan kakak

AKU: nak tengok Dylan o'brien( Thomas the maze runner)
KAKAK: ramai orang tak suka Thomas tu kebanyakkan orang suka Minho
AKU:ala Minho tu kan korean mestilah ramai peminat.
       Jap, kau dah tengok k?
KAKAK:dah laa.

sajalah tu nak bagi aku jealous, sebab aku tak tengok the maze runner. dan kakak aku siap beli buku sequel the maze runner tu. dah la aku tak tahu jalan cerita the maze runnertu macam mana tetiba nak baca dia punya sequel memang tak faham lah.

cerita Annabelle pun start, dalam tu kebanyakkannya cina, melayu sikit je. tapi yang menyakitkan hati bila ada perempuan cina yang bila scenes hantu nak keluar dia menjerit, kalau sekatat jerit bagi diri sendiri yang dengar tak pe lagi tapi bila setiap kali dia menjerit nak bagi satu cinema dengar.  aku rasa lebih 10 kali dia menjerit sepanjang aku tengok cerita Annabelle ni. dalam hati  EH,KAU NI DAH KENAPA? aku dengan kakak memang rasa nak menyumpah-seranah dekat dia . padahal tak adalah seram sangat pun. tapi biasalah nama pun cerita hantu so sebelum beli tiket tu kau kena set dalam otak kau tu yang filem tu seram. ni tak, dah tahu cerita yang kau tengok tu cerita hantu, so bila hantu keluar kau tutup lah mata ke apa tanpa mengeluarkan bunyi apa-apa.

yes memang bengang. sebab bagi aku cerita Annabelle ni tak seram langsung pun, aku tak tahu apa yang dia takut sangat. tu satu, ada lagi yang buat aku bengang bila ada orang yang duduk selang 3-4 sit dengan aku. dia duduk dengan girlfriend/adik/isteri dia. aku tak nak buat kesimpulan yang perempuan yang duduk sebelah dia tu sapa. apa yang aku tak suka ialah bila first time perempuan cina tu menjerit, dan dia meniru cara perempuan tu menjerit. tolonglah kau tu lelaki bila kau menjerit buruk rupanya. aku rasa perasaan marah aku tu aku tak boleh tahan. habis kedua-dua orang tu menjerit aku cakap "TERUKNYA PERANGAI" 

aku tak tahulah yang mereka dengar apa yang aku cakap ataupun tidak. tapi aku peduli apa. ada lagi yang lelaki tu buat, dia cakap-cakap dengan perempuan sebelah tu, tapi dia cakap sampai dekat aku dengarnya. it's so annoying. 2-3kali boleh lagilah aku tahan, tapi sampai satu part tu dia cakap-cakap dengan orang sebelah dia. aku pandang dia, dan cakap korea yang more to curse sebenarnya sambil pandang dia. aku rasa dia dengar sebab dia pandang aku dan aku jeling dia. kalau dia faham apa yang aku cakap tu kau hebat.

apa-apa pun cerita Annabelle tak seram pun. tu yang dapat aku buat kesimpulan. ending dia okay-okaylah. sejak baca buku fixi kacau. aku rasa cerita hantu ni interesting dan rasa nak tengok lagi. dulu nak tengok cerita hantu ada bantal kiri kanan. bila hantu nak keluar, tutup muka dengan bantal. apa yang aku perhatikan dalam cinema tu, ada seorang ni dia duduk depan kakak aku. bila scenes hantu nak keluar dia akan keluarkan iphone dia. tengok whatapps, so dia akan terlepas scenes tengok hantu tu.BIG THUMBS UP.


Sunday, September 28, 2014

Tugasan kedua cabaran iPhone 5s

Assalamualaikum,  sebenarnya dah lama dah nak buat entry ni tapi asyik tertangguh-tangguh. Sekarang baru nak tulis entry sebab nanti dah sibuk dalam exam akhir tahun. Still lagi tak sangka yang aku berjaya masuk dalam senarai yang untuk tugasan yang kedua. menjadi peserta bernombor 47.(bolehlah cari dimanakah aku.) mixed feeling, speechless punyalah ramai orang yang join contest ni. semua blogger yang hebat-hebat. aku ni orang pandang pun tidak.

Tapi disebabkan impian untuk aku dapat pegang, cium, sentuh Iphone 5s tu. aku rasa tak kesahlah blog aku ni tak ada siapa yang nak jenguk setiap hari, followers aku yang sedikit itu. yang penting aku cuba. andai kata untuk tugasan yang seterusnya nanti aku tak tersenarai, aku redha. kerana dari awal lagi nak masuk contest ni hanyalah untuk cuba. akutak meletakkan sepenuh harapan untuk mendapatkan Iphone 5s melalui contest ini. kalau ada rezeki adalah. kalau tak ada, tak adalah. takdirkan siapalah aku yang nak menukar takdir. 

untuk tugasan yang kedua ini, para peresta perlu berusaha dengan lebih gigih untuk menjadi top 70 yang menulis komen di blog Denaihati.com bermula dari 15/9/2014 hingga 15/10/2014. Setiap komen itu haruslah melebihi 10 perkataan. setiap hari aku akan menjenguk blog Denaihati ni. setiap entry, mesti aku komen.setiap kali nak post komen tu aku akan kira lebih tak 10 perkataan. yang paling terharunya bila aku komen dekatblog denaihati ni dia jenguk balik blog aku siap tinggalkan komen lagi. sweet tak? terharu okay.

dibawah ini adalah syarat-syarat yang diberikanuntuk tugasan kedua
1. jumlah komen akan dikira menggunakan wp top commentators widget. 
2. Para peserta juga perlu menngunakan username yang sama dengan nama blog untuk memudahkan pengiraan. 
3. setiap komen mestilah bersesuaian dengan tajuk yang diceritakan. 
4. seterusnya letak banner "Qurban di Kemboja"(yang ini telah pun dilaksanakan)
5. pastikan peserta  sentiasa update senarai penaja dengan backlinks 
peserta yang masuk dalam top 70 akan layak untuk masuk ke pusingan terakhir

scarykan dengar ayat yang terakhir tu. apa-apa pun harap sangat dapat masuk ke pusingan yang terakhir tu.

Hadiah Utama : Tiga unit iPhone 5s 16GB dari penaja individu dan Satu iPhone 5s 16Gb tajaan Amariman.com
Hadiah saguhati : Wang Tunai akan diumumkan jumlah dan katogeri di entri yang lain.



Penaja Utama
  1. http://amariman.com
Penaja Individu
  1. http://www.ombakcreatives.com
  2. http://ejamothman.com
  3. http://www.eridy.com
  4. http://www.hilalazmi.com
  5. http://www.eizil.com
  6. http://www.asamboi.my
  7. http://www.diarymama.com
  8. http://pendekarberkuda.org
  9. http://www.saji.my
  10. http://abangensem.com
  11. http://www.enveeus.com
  12. http://www.pakarniaga.com
  13. http://anarm.net
  14. http://www.daddydee.net
  15. http://www.sunshinekelly.com
  16. http://sweetkurma.com
  17. http://awn.my
  18. http://mawarmerah2008.com
  19. http://www.blogieta.com
  20. http://www.broframestone.com
  21. http://www.akmaomar.com
  22. http://khairilmazri.com
  23. http://wowberita.org/
  24. Japan Budget Trip