Monday, October 6, 2014

Film Review: Annabelle


Assalamualaikum, tak terlambat lagi untuk ucap Selamat Hari Raya Aidil Adha. Sebenarnya nak buat entry ni hari jumaat lepas sebab tengok movie ni hari jumaat lepas. tapi biasalah asyik tertanguh-tanguh ja. sampai hari ini, ini untuk rajin menulis sebab yang pertama cadangnya nak buat kerja akaun, tapi tak tahu nak buat so text kawan untuk email dia punya kerja akaun tu, tapi sampai sekarang inbox email aku kosong. Sebab yang keduanya sebab tengah menunggu cerita ditayangkan di TV pukul 7.30 nanti.

Berbalik kepada cerita pada hari jumaat tu, memang dah rancang awal-awal dengan kakak nak pergi tengok wayang, kitaorang tak tahu mana nak tengok the maze runner or annabelle. sampai dekat cinema tu tengok tengok dulu cerita apa yang ada. the maze runner cerita dia lambat lagi so decide tengok annabelle.sambil menunggu annabelle tu start beli popcorn dan air. aku cakap dengan kakak

AKU: nak tengok Dylan o'brien( Thomas the maze runner)
KAKAK: ramai orang tak suka Thomas tu kebanyakkan orang suka Minho
AKU:ala Minho tu kan korean mestilah ramai peminat.
       Jap, kau dah tengok k?
KAKAK:dah laa.

sajalah tu nak bagi aku jealous, sebab aku tak tengok the maze runner. dan kakak aku siap beli buku sequel the maze runner tu. dah la aku tak tahu jalan cerita the maze runnertu macam mana tetiba nak baca dia punya sequel memang tak faham lah.

cerita Annabelle pun start, dalam tu kebanyakkannya cina, melayu sikit je. tapi yang menyakitkan hati bila ada perempuan cina yang bila scenes hantu nak keluar dia menjerit, kalau sekatat jerit bagi diri sendiri yang dengar tak pe lagi tapi bila setiap kali dia menjerit nak bagi satu cinema dengar.  aku rasa lebih 10 kali dia menjerit sepanjang aku tengok cerita Annabelle ni. dalam hati  EH,KAU NI DAH KENAPA? aku dengan kakak memang rasa nak menyumpah-seranah dekat dia . padahal tak adalah seram sangat pun. tapi biasalah nama pun cerita hantu so sebelum beli tiket tu kau kena set dalam otak kau tu yang filem tu seram. ni tak, dah tahu cerita yang kau tengok tu cerita hantu, so bila hantu keluar kau tutup lah mata ke apa tanpa mengeluarkan bunyi apa-apa.

yes memang bengang. sebab bagi aku cerita Annabelle ni tak seram langsung pun, aku tak tahu apa yang dia takut sangat. tu satu, ada lagi yang buat aku bengang bila ada orang yang duduk selang 3-4 sit dengan aku. dia duduk dengan girlfriend/adik/isteri dia. aku tak nak buat kesimpulan yang perempuan yang duduk sebelah dia tu sapa. apa yang aku tak suka ialah bila first time perempuan cina tu menjerit, dan dia meniru cara perempuan tu menjerit. tolonglah kau tu lelaki bila kau menjerit buruk rupanya. aku rasa perasaan marah aku tu aku tak boleh tahan. habis kedua-dua orang tu menjerit aku cakap "TERUKNYA PERANGAI" 

aku tak tahulah yang mereka dengar apa yang aku cakap ataupun tidak. tapi aku peduli apa. ada lagi yang lelaki tu buat, dia cakap-cakap dengan perempuan sebelah tu, tapi dia cakap sampai dekat aku dengarnya. it's so annoying. 2-3kali boleh lagilah aku tahan, tapi sampai satu part tu dia cakap-cakap dengan orang sebelah dia. aku pandang dia, dan cakap korea yang more to curse sebenarnya sambil pandang dia. aku rasa dia dengar sebab dia pandang aku dan aku jeling dia. kalau dia faham apa yang aku cakap tu kau hebat.

apa-apa pun cerita Annabelle tak seram pun. tu yang dapat aku buat kesimpulan. ending dia okay-okaylah. sejak baca buku fixi kacau. aku rasa cerita hantu ni interesting dan rasa nak tengok lagi. dulu nak tengok cerita hantu ada bantal kiri kanan. bila hantu nak keluar, tutup muka dengan bantal. apa yang aku perhatikan dalam cinema tu, ada seorang ni dia duduk depan kakak aku. bila scenes hantu nak keluar dia akan keluarkan iphone dia. tengok whatapps, so dia akan terlepas scenes tengok hantu tu.BIG THUMBS UP.


2 comments:

  1. Salam kenal...singgah sini jalan-jalan petang

    ReplyDelete
  2. Salam singgah..saya dah follow blog awak..harap sudi follow blog saya balik..=)
    http://seronoknyermelukis.blogspot.com

    ReplyDelete