Monday, December 12, 2016

End Year Mini Giveaway by Mellya & Friends

Assalammualaikum.
https://mellyacrayola.blogspot.my/2016/12/end-year-mini-giveaway-by-mellya-friends.html
Tarikh Mula : 1/12/2016
Tarikh Tamat : Akan dimaklumkan.
Tadaaa. END YEAR MINI GIVEAWAY BY MELLYA & FRIENDS. Dah hampir setahun nampaknya MellyaCrayola disini. hihihi Jemput join ye kawan-kawan. End Year Mini Giveaway by Mellya & Friends yang dinantikan sekian lama hewhew Tajaan khas lagi glamour gitu dari MellyaAbamKie, Iola, Shikin, JM, SNM, Mar, Renex, Shahida, Eyz, Liyana, Mek, Safiena, Siqahiqa, Unnianje, Edrina
Syarat penyertaan 
Follow blog pihak sponsor 👆👆
Follog Google+ pihak sponsor (yang mana ada dalam blog follow je)

 
Create post, letak banner, backlink, comment di blog Mellya sahaja ya.

Christmas Beauty Box Giveaway Worth RM600 by Anil Wanina


http://www.anilwanina.com/2016/12/christmas-beauty-box-giveaway-worth.html

*Sila klik banner diatas untuk join*

Hadiah :
1 x cash voucher dari Premier Clinic
1 x beauty box dari The Face Shop
1 x beauty box dari Missha
1 x beauty box dari Premier Clinic
2 x beauty box dari Skinfood

Tarikh Giveaway : 5 Disember - 15 Disember 2016

Wednesday, September 14, 2016

Film Review: Train to Busan

Assalamualaikum, selamat hari raya aidiladha. aktiviti kita hari ni adalah tengok wayang which is kakak yang ajak nak tengok, so i menemankan dia.



movie yang merupakan prequel daripada film animasi yang telah tayangkan sebelum filem ini telah ditayangkan, bertajuk, Seoul Station. (akan ku download itu)
yang diatas daripada filem animasi dan yang di bawah daripada filem train to busan

Seokwoo (gong yoo) seorang pengurus saham yang telah bercerai dengan isterinya, merancang untuk membawa anaknya, Suan yang ingin berjumpa ibunya di Busan sempena hari jadinya. Meraka kesana dengan menaiki KTX/ kereta api. 

Semasa kereta api hendak bertolak tanpa disedari oleh pengawal yang berada di stesen tersebut telah masuk seorang perempuan dengan luka gigitan di kakinya. ( which is inilah yang menyebabkan zombie ada dalam KTX itu). bermula dari perempuan itulah bermula lah aksi gigit-mengigit antara satu sama lain yang membuatkan semakin banyaklah zombie tersebut.

 zombie dia dah boleh sama taraf dengan hantu dah.

Dan zombie ini merebak sampai ke pasukan baseball yang menaik KTX dan penumpang yang lain yang terselamat dari dijangkiti Yongguk dan girlfriendnya Jinhee ( itu adalah watak yang memainkan peranan lah sebenarnya) dan 2 orang lagi kawan mereka.


KTX ini ada 13 gerabak tak silap, so mereka berlari-lari sampai gerabak yang first sekali. watak yang lain. adalah watak suami isteri. Sung Kyung dan  Sanghwa, isteri dia tengah mengandung. scene Sung Kyung ni membuatkan semua tergelak-gelak dengan ayat-ayat punchline dia tu. 

 
Seokwoo buat call dekat pembantu dia kut, Kim dia tanyalah apa yang jadi, dekat mana tempat yang selamat. KTX tu nanti akan berhenti dekat Daegu kut kalau tak silap, so Seokwoo ini tanya tempat yang dia nak berhenti ni selamat tak? kim tu cakap yang dekat sana ada tentera jaga, dan lepas turun je diaorang akan dikuarantinkan. Seokwoo ni tak nak berpisah dengan anaknya maka dia tanya macam mana dia nak lari so kim tu bagilah satu jalan. waktu nak turun dari KTX tu Seokwoo ni cakap dengan anaknya "jangan jadi baik sangat dalam keadaan sekarang ini. sebelum nak tolong orang lain tolong diri sendiri dulu"

 ini sewaktu dekat station Daegu tulah semua orang ingat dah selamat tapi dapat kau zombie dari kalangan tentera-tentera tu lagi banyak. laluan Seokwoo nak jalan tu pun ada zombie. so dekat sini lagi bertambah-tambah zombie lah sebab ramai yang tak sempat nak lari dah kena gigit dah. Sebelum scene ni berlaku anak Seokwoo ni pelik kenapa diaorang ikut jalan lain, ayah dia kata kita akan selamat dekat kalau ikut jalan ni, anak dia nak panggil orang lain so diaorang boleh ikut sekali, tapi ayah dia tak bagi. anak dia cakap " ayah ni pentingkan diri sendiri, sebab nilah mak tinggalkan ayah" Dan dari situ ayah dia macam berubah sikit, dia mula take care people around him.

nak pergi patah balik naik KTX sebab itu je jalan satu-satunya. start dari scene ni bermulalah watak pentingkan diri sendiri level dewa (aku berharap dia mati awal-awal lagi, tapi ajal pun takut nak ambik nyawa dia mungkin),watak ingin selamat, watak yang ingin selamatkan isteri, watak nak selamatkan kawan. semua bermula dari sini dari Deagu dan tamat pada Busan. tapi tak sampai Busan pun sebenarnya.

apa yang boleh comment lah filem ni memang ada moral value dia yang tersendirilah. dia ada part sedih bila anaknya tak nak lepaskan ayah dia pergi. Part yang terkejut-terkejut which is memang sangat-sangat banyak, kalah weiii aku tengok cerita hantu dekat wayang pun aku tak pernah menjerit, cerita zombie ni berjaya buat aku menjerit dalam wayang. tahniah buat julung-julung kalinya. yang paling aku geram bila every single part yang sepatutnya diaorang boleh bertindak dengan bijaksana dan pantas tapi dilambat-lambatkan. aku rasa nak ketuk kepala sorang-sorang. "awat keteqak sangat" 

tapi dengar cerita yang filem ni nak buat sequal. ha, baru dapat tahu tadi. gong yoo siap tweet lagi kau, jangan main-main. 


 

Wednesday, April 27, 2016

Melaka D'Nelayan Beach Resort (part 1)

Assalamualaikum, hai serious nak sebulan tak update apa-apa. ni baru duduk rumah. kalau nak sambung belaja sat lagi. berbulan-bulan lah kut aku tak mengupdate blog tercinta ni. 
kalau ada cerita best yang nak dikongsikan. pastinya akan diupdate jangan risau. walaupun tak ada orang nak baca blog aku pun. 

sabtu lepas. my nenek ( i called she, embah) dan adik-beradiknya ada buat family day. so i sebagai cucu turut serta. sebelum-sebelum ni bila ada kenduri or event apa-apa. mereka akan datang dan sampai sekarang dah 18 tahun, masih tak ingat pun lagi nama-nama adik-beradik nenek. sedih tak sedih (lebih baik tak payah ada sedara-mara ramai). hahaha kidding, suka sebenarnya ada family ramai ni. tapi tulah nak kena ingat nama lagi, muka lagi. dah lah sejenis manusia yang pelupa sebenarnya. pernah satu hari tu, pergi pangkor with sister and younger brother pergi hiking dekat lumut. habis hiking pergi makan, dan terserempak dengan adik-beradik nenek. mereka nak pergi jeti pergi pulau pangkor. yang tegur time makan tu bukan cucu-cucu ni. tapi mereka yang tegur dulu.

time mereka tegur tu, dalam mind aku, ehh kenal aku ke???
paman : ini anak ida kan?? (ida nama mak)
kakak : ha, ha betul lah.
paman : mak mana?
kakak : mak tak ikut, datang sini pergi hiking
paman : naik apa bas?
kakak : ehh taklah, naik kereta lah
paman : muka terkejut cakap naik kereta. ini nak pergi pulau pangkor.
 me : ohhhh. byeeeee....
kami adik-beradik panggil mereka paman (pakcik dalam bahasa jawa) sebab mak selalu panggil paman, dia jadi macam dah terbiasa.(hahaha) kami adik-beradik pun panggil mereka paman padahal pangkat mereka pangkat atok-atok sebenarnya kalau diikutkan dalam salasilah keluargalah. penat mak betulkan suruh panggil atok. kami tetap panggil paman jugak 

 pagi sabtu tu bertolak pukul 8.00 pagi dari rumah dan amnik nenek dekat kampung. jarak dekat sangat. hari-hari boleh balik kampung sebenarnya. masuk negeri melaka dalam pukul 11.30 pagi macam tu. jenuh tau mencari tempat tu sebenarnya. guna maps pun tunjuk jalan salah. maka, telephone pakcik yang dah sampai dekat resort suruh datang ambik dekat depan ALAM(Akademi Laut Melaka)


(google image)

10 minit, pakcik sampai. dan akhirnya sampai dekat D'Nelayan Beach Resort. Resort ni tepi jalan je sebenarnya, senang nak cari lah. tapi kitaorang sesat jugak. hahahaha. masuk resort akan nampak meja makan. ramai jugak sedara-mara yang dah sampai sebenarnya. sarapan pun ada disediakan atas meja memang dah masak siap-siap dari rumah. even i sarapan pun ala kadar dalam kereta. sempatlah bantai roti sosej dengan karipap sardin tapi keinginan nak menjelajah semua tempat dalam resort tu lagi penting sebenarnya.


 then dapat kunci dari pakcik. maka ambik semua barang dalam kereta dan letak dalam bilik. tukar baju or seluar sebab duduk sini program dah ditetapkan. sebelm masuk bilik, pakcik pun ada cakap yang lepas ni ada sukaneka. so bersedia dari awallah dan solat sekali.
selesai semuanya keluar bilik baru rasa perut berbunyi tak tak. pukul 4.00 petang dah disediakan minum petang. tapi mata nampak menu breakfast lagi mengamcam mata dari makanan minum petang. nasi lemak okay. ada udang goreng, udang masak merah, ayam masak merah,ikan bilis, rendang ayam, timun. sambal. itu pun dah cukup buat air liur meleleh. lepas makan, ada nampak swimming pool disebelah kiri. memang sebelum pergi sini. ada google tempat ni. nampak swimming pool tu. oleh sebab sepupu ramai yang kecik-kecik lagi. maka bermainlah disana.





 petang tu, banyak main dekat swimming pool ni jelah. then waktu yang ditunggu-tunggu iaitu sukaneka. yeahhhhhh. ada lima untuk permainan budak-budak dan lima permainan untuk orang besar. semua orang dibahagikan kepada 3 kumpulan. permainan budak-budak 
1.rebut kerusi
2.bowling
3.bawak bola dalam sudu guna mulut
4.lari dalam guna (main dengan orang besar jugak)
5.lompat belon dikepit peha
(aku cakap ikut apa yang aku ingat okay. bukan nama game tu) aku tibai je. kalau tak faham, buat-buat faham.

 permainan untuk orang besar
1.telephone rosak
2.kumpulan yang terpanjang
3. letup belon guna kaki
4.lari dalam guni
5. baling belon berisi air

maaf gamba hanya 1 best sangat main game. lagi pun phone dalam bilik tengah charge

okay, sampai situ je. tak larat nak tulis sebenarnya. sambung untuk part 2 . kena tunggu ye, lepas sukaneka apa activity yang telah disediakan. terima kasih membaca sampai habis.

Saturday, March 5, 2016

GIVEAWAY MBO CINEMA VOUCHER

Sempena Cuti persekolahan seminggu pada 12-20 Mac ni Blog Murni Alysa nak bagi free voucher MBO Cinema. Voucher ini boleh redeem tiket wayang dan makanan sekali tau. 3 orang pemenang bertuah akan dapat 2 tiket MBO setiap seorang. 1 tiket bernilai RM16. 









Sebelum itu kalau nak join GA ni pastikan area tempat anda ada MBO Cinema ok!! Hehehe Voucher ini luput pada 31/3/16. Sempat lagi tu..

SYARAT PENYERTAAN:


1. FOLLOW BLOG NI murnialysa.blogspot.
2. FOLLOW IG @murni.alysa
3. LIKE PAGE Projek Blogger Utara
4. FOLLOW IG @projekbloggerutara
5. COPY N PASTE ENTRY ni dekat blog korang.
6. KOMEN N MASUKKAN LINK entry korang kat sini ya.


***TARIKH TUTUP PENYERTAAN 6 Mac 2016***


GOOD LUCK SEMUAAAAA.....

Wednesday, March 2, 2016

Film Review: Munafik

Assalamualaikum, hari ini berkesempatan untuk tengok filem munafik ni. sebabnya aku memang pengemar cerita hantu tegar. memang wish tahun ni, hadiah birthday memang nak tengok filem munafik ni. walaupun hanya lambat sehari sebelum birthday tapi tak apa. puas hati tengok sebenarnya. tak sia-sia menghabiskan duit RM10 tengok filem 1 jam 30 minit. walaupun hari ni halangan banyak menimpa diri ini.


ini adalah filem islamik yang pertama kali aku tengok. filem khurafat aku tak tengok. harap maaf. tapi kalau cerita munafik dah meletop-letop. aku rasa khurafat mesti lagi superb. 

di awal cerita menunjukkan yang Adam dalam kemalangan bersama isterinya, Zulaikha. isterinya meninggal dunia setelah dilanggar lari. Adam seorang peramal perubatan Islam, selepas 3 bulan kejadian itu berlaku Adam sudah tidak lagi melakukan pekerjaannya itu. diatas kerana masih tidak dapat menerima kenyataan bahawa isterinya sudah kembali kepada-Nya dan masih menunggu untuk mengetahui siapakah orang yang melanggar isterinya dan Adam masih tidak dapat memaafkan orang itu. Adam membawa anaknya,Amir menziarahi kubur isterinya. disitu dia berpesan kepada anaknya untuk ingat ibunya apabila dewasa nanti dan disitu terdapat seorang manusia bernama Shah dok memerhati mereka. 
 (serious kalau tengok muka si shah ni memang kau akan syak dialah angkara hantu-menghantu ini terjadi. muka dia suspicious sangat. siap kawan sebelah dah aim dah dekat si shah ni. dialah dajjalnya)

then is come to character Maria. seorang anak kepada pak osman, yang merupakan orang kaya dikampung (apa tah nama dia aku lupa) dan telah berkahwin dengan isteri mudanya yang umurnya lebih kurang sebaya dengan Maria, anak tirinya. Maria sering dikacau oleh makhluk halus setelah dia mendalami ilmu agama dengan lebih mendalam disebabkan sering dihantui menyebabkannya menjadi depress. ada satu part yang Maria jumpa satu kotak dan cuba membukanya. tetiba mak tiri dia (sorry tak ingat nama dilakonkan oleh sabrina ali) datang so Maria tak jadi bukak (andainya aku, mungkin cubaan dia nak bukak tu kut sebabnya hantu tu suka kacau dia. tapi macam nonsense jugak sebabnya kotak tu dia tak bukak pun lagi mana mungkin hantu ku nak keluar bebas kan)

 nabila huda sebagai maria

scene part yang Maria kena kacau adalah di dalam lif waktu nak balik. then when on the back home dia lalu tunnel tetiba macam terlanggar something. i think that part was so suspen. in the end boss si Maria ni (dilakonkan oleh Pekin ibrahim) yang tolong Maria hanta balik rumah. boss Maria ni memang ada hati dekat Maria dan memang nak sangat kahwin dengan Maria. tapi Maria tak tunjuk interested pun dekat boss dia. (kawan berbisik. :aku rasa pekin nilah yang hanta hantu tu, iyelah Mariakan tak nak dengan dia". aku tak dapat nak menerima andaian tersebut)

return back to character Adam, dimana ayah Adam datang menziarah anaknya. Ayahnya cuba untuk bercakap dengan anaknya tentang Zulaikha tetapi Adam terus lari topic dia tak nak cakap pasal hal ini. Malam tu, Adam dapat call daripada Imam ( lupa nama) suruh pergi rumah Maria. sebab si Maria ni kena kacau lagi. sampai dia jadi keras. ( part tu memang nabila huda lakonkan dengan hebat sekali. big thumb up) Adam dan kawan baik Azman pergi ke rumah Maria. ayah si adam yang pujuk adam pergi rumah Maria. ayah dia kata "jangan sia-siakan anugerah yang allah dah bagi dekat kita"

waktu mula-mula sampai rumah Maria, Azman tanya macam mana boleh jadi macam tu sekali. tapi mak tirinya cakap tak tahu. dia kata sebelum ni ada jugak bawak dia pergi berubat tapi jadi makin teruk. Adam tanya lagi ada simpan macam tangkal or azimat tak dalam rumah ni.tapi mak tirinya geleng kepala. time scene Adam dan Azman soal siat Maria for me membuatkan aku tercengang. sebab yang pertama adalah cara jin yang masuk dalam badan Maria dan Adam bercakap dalam arabic. diaorang cakap flawless pulak tu (rasa tetiba menyesal dalam jiwa kenapa dulu tak belajar bahasa arab betul-betul. rasa insecure tetiba weii) dan kedua it's first time tengok mereka berlawan kata fully dalam arabic rasa sangat awesome tapi memang betul pun syaiton bercakap dalam arabic. 

paling berkesan dihati bila Adam pertahankan diri dia daripada jin tu serang dia. dia adalah baca ayat pertahan dan jin tu tak dapat nak dekat dengan dia then dia kata
jin      :" ayat apa yang kau baca?"
adam suruh dia keluar dari badan Maria
Jin      :aku tak nak keluar dari badan perempuan ni. aku nak tolong dia
adam baca lagi ayat so jin tu boleh keluar.
JIn      : aku akan kembali dengan jin yang lebih berkuasa
adam   : siapa?
Jin      : DAJJAL
jin tu keluar Maria muntah paku...

(scene ni memang best sesangat. nabila huda sampai merangkak-rangkak dekat dinging)

 selepas tu Adam pulak kena kacau. then Maria kene lagi sekali. Adam pergi rumah Maria. part yang Adam seru jin tu keluar. then jin tu keluar tadi dia lari dan adam cuba untuk mengejarnya. sampai dekat satu bilik. bilik tu, bilik pak osman, ayah Maria. keadaan bilik tu bersepah dan pak osman hilang. Adam cuba untuk mencarilah. dalam perjalanan Adam dapat call dari Azman dapat khabar Imam yang mula-mula suruh Adam ubatkan Maria meninggal dunia kereta yang dipandu jatuh masuk sungai. Adam think that all this happen ada kena mengena dengan kes Maria.

percayalah yang aku kena tipu dalam cerita ini 3 kali. dia punta plot twist dahsyat. 
first part yang Adam berhenti dibahu jalan selepas mendengar berita kematian imam tu. then anak dia call. 
anak   : atok tak ada dekat rumah
Adam : hah? tak kan atok tinggalkan amir sorang-sorang dekat rumah
anak   : tak pe, ibu ada dekat sini teman amir
Adam bila dengar anaknya cakap macam tu dia marah. dia fikir macam anak dia tak tahu yang mak dia dah tak ada. Adam dengan gigih pergi kubur gali balik kubur isteri dia bawak mayat isteri dia balik rumah. dalam perjalanan tu mayat tu bangun gilalah weii. sampai dekat rumah
Adam  : amri, sini kau sekarang kau tengok mak kau ni
amri   : amri, takut..
Adam  : nilah orang yang kau rindu sangat tu apalah peluklah, ciumlah. aku akan pastikan    inilah hari last sekali kau rindu dekat dia. lepas ni kau tak akan rindu dia lagi.
and all of this just a dream. (aku punya feeling benda yang si Adam ni buat betul-betul. sampai aku rasa si adam ni psycho, gila mental dah tak betul)



dan untuk plot twist yang kedua dan ketiga aku tak nak cerita. kau kena tengok sendiri. over all the story was so good. kekadang ada yang tak logic sikit sebabnya nabila huda boleh merantau jauh dalam masa yang agak singkat. sekejap dia ada dekat sini. tup tap tup tap ada dekat tempat lain pulak. pengajaran yang sangat membina diri. serious ada rasa keinsafan dalam diri. hantu dia yang nyeri tu banyak jugak keluar.itu yang aku nantikan sebenarnya. hahaha i rated this film 8/10. 

Monday, February 22, 2016

hari yang panas

Assalamualaikum, mulai hari ini aku bercadang untuk lebih kerap lagi tulis entry. sejak aku pergi download app journey dekat phone. mana mungkin aku membiarkan app tu di-download tanpa fungsi, for more detail tentang app itu nanti tulis for next entry. tunggu tau.  aku banyak je drama yang aku nak review ada 2 drama yang dah habis tengok dan 2 drama in the progress. tunggu the right time kut. 




sebelum ni sibuk keluar surat khabar, twitter dan juga televisyen tentang fenomena el nino. suhu menjadi panas. bila keluar berita-berita macam ni langsung tidak terkesan dihati, tak ada rasa nak gelabah ke apa. kena mandi banyak kali sebab berpeluh kuat. sebab aku sejenis manusia yang nak serap haba dan mengeluarkan peluh tu berkemungkinan besar sangat tipis. dulu masa belajar dekat sekolah pun aku pelik tengok orang depan dan sebelah aku dok kipas-kipas nak bagi hangat hilangkan. yang aku dok tanya 

Me          : hang panas ka?
kawan    : kalau aku tak panas, aku tak de lah pi dok kipas-kipas rupa tak ada kerja ni
                 Hang tak panas ka?
Me         : tak pun sama warm je. lagi sejuk lagi ada
Kawan   : hang ni kulit import dari mana ha? kulit buaya betul

(maaf conversation tidak lah mengunakan loghat kedah sebenarnya sebab asal perak) tapi suka hati lah kan. 

it the same things when it happen at home. 

situasi 1

apabila sedang syok-syok tengok televisyen tetiba akan ada orang yang ada datang pergi bukak kipas. aku faham televisyen hak perkongsian kita adik-beradik. aku bukan marah sangat pun dia datang dok menghimpit nak tengok televisyen sama. (walaupun tujuan dia turun kadang-kadang bukan untuk menemani aku tengok cerita korea) part yang dia pasang kipas dan angin tu kipas tu menghadap aku. aku tak boleh bila aku tak panas tetiba hala kipas dekat aku. (sejuk) 

untuk menyelesaikan masalah aku pergi jauh sikit agak-agak angin kipas tu dah tak kena dekat aku. kita boleh berfokus kembali kepada cerita korea

situasi 2

dan aku sejenis manusia yang tidur tak pasang kipas. everybody yang tahu fakta tentang aku yang ni akan cakap aku adalah species yang pelik. Maka, tidak sia-sialah kan kita membuat nama blog kita "Weird girl Speak". for me tak adalah pelik mana sebabnya aku have low blood pressure. so, memalam akan rasa kaki sejuk. sebab tu aku menghindari daripada memasang kipas. dan aku boleh terbongkak tanpa mengunakan selimut pun untuk tidur. i think my mom is also like that dia siap pakai stokin lagi before she asleep. low blood pressure ni tidak sepatutnya makan or minum benda-benda yang sejuk sebenarnya. tapi aku hentam jej. so far mak je yang tak makan or minum benda-benda yang sejuk.

pernah jugak kawan cakap macam ni

Kawan : sekianlah laki kau lin, tidur tak  pasang kipas/ aircond 
Me       :  ehh, aku boleh tidur pakai selimut kut apa masalahnya?
               sebab tu aku masih mencari siapa yang boleh tahan dengan perangai aku.



wah aku punya mukadimah panjang betul. hari ni ada latihan kereta pukul 11 pagi sampai pukul 1. sebelum ni buat latihan kereta tak pernah rasa panas seperti hari ni. 2 jam dalam kereta tanpa membuka aircond pun, sebab sebelum ni pun tak pernah pun pasang aircond kalau buat latihan. sekali keluar kereta sebab masa belajr dah habis nak tandatangan apa semua. wow aku punya berpeluh. nasib mak tak tanya aku pergi jogging ke pergi belajar kereta. tetapi berjuta kali juta terima kasih untuk kawan i yang bagi i air tadi sampai habis air dia aku minum.


 

Sunday, February 7, 2016

K-Drama Review: Hidden Identity

Setelah berkurun lama nak buat entry baru malan Chinese New Year jugak yang tetiba rajin nak buat entry baru. yup, korean drama lagi. jangan risau ada beratur lagi korean drama yang nak di review. haha masa ni jelah yang ada masa terluang. bila lagi ada masa nak layan korean drama.

honestly tak pernah pun tahu yang cerita ni wujud. dapat tahu pun sebab i godek-godek laptop kakak i. dan pada hari tu pulak bosan tak ada buat apa-apa. cubalah untuk tengok cerita ini. part nak habis tu dia buat aku rasa suspen bhaiii. (first impression)  aku selalu tertipu dengan korean drama ni. aku cuba untuk tak nak diitipu lagi tapi tak boleh. aku nak tahu jugak episode seterusnya jadi macam mana so. aku teruskan menonton cerita ini sampai habis.


 Also known as  : Hide Your Identity
Genre                 : Police procedural, Action, Thriller
Starring              : Kim Bum, Park SungWoong, Yoon Soyi, Lee WoonJong
 No of Episode  : 16

kalau ikut gambar yang diatas (dari kiri) Yoon Soyi, Kim Bum, Park SungWoong, Lee WoonJong
rasanya semua orang kenal kut Kim Bum siapa. zaman kegemilang Boys Over Flower dulu dengan the winter, the wind blows yang ada Jo InSung .
 Park SungWoong dah pernah tengok dia banyak kali selalu dapat watak jadi orang jahat, sekarang jadi police kau. watak jahat dekat drama Glory Jane, Bridal Mask, King Of baking, Kim Takgu. dan jadi lawyer dalam Remember yang tengah tayang dekat tv sekarang ni boleh tengok dekat One Hd (393)
Yoon Soyi pernah nampak dia dekat Iris 2
Lee WooJong aku rasa banyak sangat drama yang aku tengok ada dia. boleh check dekat wikipedia sendiri. malas nak senaraikan

Plot
sebuah penyiasatan penyamaran ditubuhkan orang 5 orang detective bagi kes pembunuhan. kaedah penyamaran mereka termasuklah wiretapping, communications monitoring (kira macam stalk jugaklah tapi dengan cara yang lagi awesome). antara member yang membuat penyamaran ni adalah Cha Gunwoo (Kim Bum) bekas police. dia dibuang kerja sebab membunuh penjenayah dengan sengaja. sebab dia nak balas dendam untuk kawan dia yang penyenajah tu bunuh. dan motif dia menjadi sebahagian daripada kumpulan itu sebab dia nak balas dendam kematian girlfriend-nya

Jang Moowon (Park Sungwoong) dialah orang yang bertanggungjawab menubuhkan kumpulan ini setelah diberi kebenaran tetapi sekiranya gagal dia perlu terima akibatnya. Yoo Minjoo (Yoon Soyi)  dan Choi Taepyung ( Lee Woojung) mahir dalam penyamaran, dan seni mempertahankan diri ( nama pun police kan kalau tak tahu nak belasah orang tak tahulah) 

so far rasa macam worth it jugaklah tengok cerita ni. in the end cerita dia macam twist sikit. tapi kau tetap boleh terima kenyataan benda tu. benda suspen tu kau akan rasa di setiap episode sebelum habis. sampai aku habis 3 episode satu malam sebab curious tak dapat dipendam lagi. kalau rasa korean drama cerita pasal cinta-cinttuun rabak bagai. salah tu. try tengok yang ni



Sunday, January 24, 2016

K-Drama Review : Mask

Assalamualaikum, dah lama tak review korean drama. lepas habis spm gigih nak maraton k-drama. sebab banyak yang tak tengok. sebenarnya tahun lepas dah habis tengok cerita ni. tapi aku nak review jugak tak kira, kau kena baca jugak (amaran keras, hahaha) mula tertarik tengok cerita ini sebab One Hd (393) ulang tayang balik cerita ni. then secara tidak sengaja tertengok dan tersuka pulak. mula-mula tengok dekat tv dah episode 10. kau boleh rasa tak kebebalan aku nak tafsirkan apa yang dia cakap tu, apa yang terjadi sebelum-sebelum ni, kenapa hero dia charming sangat? ehhh.  untuk mengelakkan masalah kekusutan fikiran melanda aku tengok dari episode pertama hinggalah habis


 Genre          : Romance, melodrama, Family, Revenge
Starring        : Soo Ae, Ju JiHoon, Yeon JungHoon, Yoo InYoung
No episode  : 20

Soo Ae pernah membintangi filem Midnight Fm, The flu ( best gila kau filem ni). ada banyak lagi tapi ini sahaja yang aku pernah tengok filem dia. Untuk drama berlakon cerita A Thousand Day's Promise. Ini jugak yang aku pernah tengok drama dia.

Ju JiHoon pernah membintangi filem confession bersama Ji Sung dan Lee KwangSoo. Untuk Drama berlakon cerita Princess Hours, Five Fingers, Medical Top Team.

Yeon JungHoopernah membintangi filem My wife is a Gangster. Untuk drama berlakon cerita East Of Eden, Vampire Prosecutor, Vampire Prosecutor 2. okay yang ini baru tahu yang dia berkahwin dengan Ha GaIn, berlakon filem Architecture 101 dan sekarang tengah pregnant.

 Yoon InYoung pernah berlakon drama My Husband Got a family (cameo),  Ad Genius Lee Taebeak (cameo), Empress Ki, My Love From the Star (episode 2-4), Oh my Venus

Now let move to the Plot


 Byun Jisook ( Soo Ae) berkerja sebagai sales clerk di sebuah shopping mall milik Choi Minwoo (Ju jihoon) dan tanpa disengajakan dia bertemu dengan pelandung dua serupa dirinya iaitu Seo EunHa (Soo Ae). Mereka percaya siapa yang bertemu dengan muka yang seiras ni orang pertama yang tengo orang tu (muka yang seiras) akan mati. Keluarga Jisook diburu oleh Ah Long disebabkan hutang ayahnya manakala Eunha anak kepada congressman( ahli Politik) dan tunang kepada Minwoo. Minwoo adalah illegitimate son kepada SJ Group dan merupa waris oleh kerana hanya dia sahaja anak lelaki dalam keluarga itu, bersama mak tiri dan kakak tirinya Miyeon (Yoon InHoon).

walaupun hidup dalam serba kemewahan Minwoo membesar tanpa kasih sayang daripada keluarnya, perkahwinan dirinya dan Eunha hanyalah kerana urusan perniagaan yang menguntungkan. Minwoo jugak tahu yang Eunha mempunyai hubungan dengan suami kakaknya, Miyeon iaitu Min SeokHoon (Yeon JungHoon).

Seokhoon menyimpan dendam dengan keluarga Minwoo kerana ayahnya minwoo yang menjadi punca ayahnya terlantar di hospital. maka, SeokHoon perlu memusnahkan rancangan ayah mertuanya agar Minwoo tidak menjadi chairman SJ Group. termasuklah bersubahat dengan pakar psychiatrist untuk membuat minwoo menjadi gila dengan menelan pil-pil yang diberi oleh parak psychiatrist tersebut. 
 
tetapi plan itu sedikit tersasar kerana Eunha tiba-tiba mati kerana lemas akibat terjatuh dari kolam renang di rumah keluarga Minwoo. Seokhoon mula membuat plan baru dan mengugut Jisook untuk menyamar sebagai Eunha agak rancangannya menjadi kenyataan. semakin hari Minwoo dekat dengan Jisook dan dia semakin tertarik dengan jisook
 
dan apabila identity Jisook terbongkar. Jisook cuba untuk memulihkan keadaan untuk pulang semula kepada keluarganya dan serahkan seokhoon kepada polis ke atas apa yang telah dia lakukan. Jisook juga memberitahu di depan oang ramai bahawa dirinya adalah jisook bukan Eunha. akhirnya seokhoon dihantar ke penjara. minwoo menjadi chairman SJ Group.
 
jisook di hantar ke penjara seketika kerana kesalahannya menyamar sebagai Eunha. Miyeon mati terjun gaung sebab suami dia tak menghargai dia, so dia kata lebih baik dia mati. mana tahu lepas dia mati baru seokhoon tu baru menghagai dia. lepas Jisook keluar penjara. jisook berkahwin dengan minwoo. yeahhh happy ending .

 apa yang boleh dikatakan cerita ini boleh tahanlah best dia. tak rugi pun kau tengok 20 episode tu. disamping dapat tengok Minwoo. serious i minat sangan dengan character Minwoo dalam drama ni sebab apa dia jenis yang bila Jisook tu cakap yang dia bukan Eunha dia terima je. tak ada nak memberontak sana-sini dia try to find out kenapa Jisook tu menyamar jadi Eunha. sampai sekarang tau tak boleh nak move on dengan Minwoo ni