Friday, July 26, 2013

Book Review: Anthem

Assalamualaikum semua, salam Nuzul Al-quran. Alhamdulillah hari ni dah 17 Ramadhan, dah 17 hari kita puasa, dan lagi berapa hari je lagi nak RAYA. Rasa macam sekejap je kan dah 17 Ramadhan, tapi itulah yang di nanti-nanti oleh semua orang. Lagu raya pun dah ramai orang pasang, But aku still lagi tak suka akan lagu raya. kenapa? entah aku pun tak tahu. Bila keluar je lagu raya, aku terus kalih stesen radio lain.

Sekarang masih lagi di dalam mood nak TRIAL. tinggal lagi satu je paper dan yeahhhhh.  menjerit sekuat-kuatnya kat atas bumbung. tapi sekolah aku bumbung dia scary, so kita tukar cerita menjerit dalam blog yang sedih, bosan plus berhabuk ni. biar segala kotoran itu hilang dengan sekelip mata.

Benda yang paling aku tak suka adalah bila habis je TRIAL, kena belaja macam biasa balik dan cikgu mula menanda kertas. Then cakap "keputusan kamu ni teruk lah apa-apa lah". please lah cakap lah pasal result tu lepas raya sampai habis raya, aku terima but jangan cakap pasal result tu sekarang Baru je nak relex-relex dah nak kena fikir pasal cuak nak dapat result.SPOIL lah

okay ketepikan pasal semua benda-benda ni. hari ni nak cerita pasal Novel Anthem by Hllovate. Buku yang dibeli oleh my sister dekat pesta buku hari tu. then dia balik aku pun baca. my sister memang suka baca novel dari hlovate, so secara tidak langsung aku pun baca novel-novel karya hlovate ini. Hlovate adalah seorang penulis yang menggunakan nama lain iaitu Hlovate gabungan "Love" and "Hate". cerita dia selalunya tidak berasas kan cinta semata-sama novelnya selalu membuatkan kita fikir diluar kotak fikiran kita. dan situasinya benda yang pernah kita alami. it sound like interesting right? 


that cover for novel Anthem. ada gambar Taj Mahal. and that me wearing purple hijab.


BTW, dalam buku ni ada kak trisy dan abang jade. watak dalam Novel Rooftop Rant by hlovate. kalau nak baca silalah pergi beli online or cari lah di kedai-kedai buku. Goodluck

Everybody has a past. Everybody lives in a present. And everybody deserved a future 

Anthem mengenai seorang gadis bernama Nur Dania Dashrin,a third-culture kid yang berpindah masuk dan keluar dari benua dan luar negara dan dihantar ke Malaysia oleh ibu bapanya atas alasan menduduki SPM, tetapi kerana Dash telah melanggar peraturan yang ditetapkan oleh ibu bapanya. itu adalah masalah terbesar bagi diri ketika itu. it feel like hell.Pulang ke Malaysia Dash menpuyai masalah dengan persepsi masyarakat sekeliling dan di pandang sinis. Dash adalah orang melayu, muslim tetpi tidak mengamalkan budaya dan sikap tersebut. Ibu bapanya juga tidak mengamalkannya kecuali menyambut Hari Raya. Sungguh pun perit tetapi Dash tetap menempuh segala beban selama 2 tahun. Berhapadan dengan Lee yang digelar Hilter oleh Dash adalah satu lagi beban untuk Dash. tetapi Lee lah satu-satunya yang boleh melunturkan the rebellious si Dash.Hubungan mereka putus setelah tamat persekolahan dan bertemu kembali di Delhi sehingga mereka di Aberdeen. Apabila Dash memulakan program IB, dia seolah-olah berada di landasan yang betul untuk mencari jalan yang benar kehidupan iaitu jalan untuk takut kepada Allah.Dia telah bertemu dengan beberapa orang-orang yang membantu beliau untuk menjadi lebih baik, dan juga adiknya, Haikal, memutuskan untuk berubah selepas melihat Dash. The ending Dash with Lee.

that the happy ending. rasa susah sangat untuk berubah, bila dah berubah kena kekalkan benda yang kita buat itu. iman kena kuat. lagi susah kalau orang di sekeliling kita tak dapat nak menerima apa yang kita buat. it feel like kalau aku jadi Dash dan lama aku terjun dalan River of Don. tapi Dash tak pernah putus asa. Disebabkan teked nya untuk jadi a better muslim dia tetap harungi segala dugaan walaupun pahit.

p.s// this is quotes in this is book "we a all born with heaven key, either we lose it or we retain it. and Allah tengok USAHA bukan NATIJAH. 

Sunday, July 21, 2013

Tengok movie FREE

Assalamualaikum dan selamat pagi semua, hari ni 12 Ramadhan, dan esok isnin dan esok jugak aku akan menghadap dewan besar sebab esok Trial Pmr. cepat sangat masa berlalu, pejam-celik, pejam celik dah bulan 7, dah masuk Ramadhan. Dalam Trial pun Budak ni still lagi berilex-rilex, lepak-lepak tengok movie. 

aku tahu nak dekat Trial aku patut baca buku. tapi aku baca buku apa cuma tak lah macam awak,awak yang rajin bukak buku 24/7. baca tu baca lah jugak. kalau baca pun tapi tak faham pun tak guna jugak kan. so pelan-pelan. 

macam ni lah aku bila aku nak hilangkan stress selama 5 hari bersekolah menghadap kertas-kertas latih tubi yang cikgu bagi. untuk 1 subject je dah banyak lagi sabject-subject lain. memang stess gila. so setiap malam jumaat or kalau malam jumaat tu aku ada hal aku akan tengok movie malam sabtu. 

okay lah tu kan seminggu satu movie. Btw aku memang addict dengan movie-movie lagi-lagi movie aventure lagi aku suka. nak pergi cinema, tak ada sapa-sapa nak bawak so, jalan paling mudah adalah tengok movie depan com. mendownload segala jenis movie dan weekend  tengok sampai lebam. So malam tadi start search kat google "tengok movie Free" then satu website Vplay.my thank to this bro sebab buat entry tersebut. memang best tengok kat sini, sebab tak kena bayar, buat akaun or apa-apa just tunggu dia loading dan boleh tengok.

Malam tadi aku tengok Despicable Me. nie yang first punya. aku yakin korang memang dah penah tengok cerita ni, aku tak tengok lagi yelah orang jejak cinema 3 kali setahun memang ni lah jadinya. dah bertahun-tahun baru nak tengok movie ni. sedih kan.


                      mari aku cerita sikit pasal cerita ni.


Gru, a super-villain, has his pride injured when an unknown super-villain steals the Great Pyramid of Giza, an action that is described by his colleague Dr. Nefario as making "all other villains look lame." Gru decides to do better, with the assistance of Dr. Nefario, by shrinking and stealing the moon, an idea based on his childhood dream of being an astronaut, which was always discouraged by his mother Marlena. The plan is quite expensive and Gru seeks a loan from the Bank of Evil, where the president Mr. Perkins is impressed by the plan, but will only provide the money if Gru can obtain a shrink ray first. Gru and his minions steal a shrink ray from a secret base in Asia but the up-and-coming super-villain, Vector, who was also responsible for the Pyramid theft, immediately steals it from Gru, as revenge for freezing his head earlier. Gru attempts to break into Vector's fortress to get the shrink ray back.However, he notices three orphan girls Margo, Edith, and Agnes easily walk into the base to sell Vector cookies.he adopts the girls from Miss Hattie's Home for Girls, planning on using them to infiltrate Vector's base so he can steal the shrink ray back. However, Gru has much difficulty nurturing them properly between their own rambunctiousness, their ballet classes, and his own ineptitude as a parent. The girls then suggest a day at a vibrant theme park - Funland; Gru agrees, believing he can leave the girls there, but when he attempts to leave them upon a rollercoaster, he is told by the attendant they cannot ride without an adult - to his dismay. He is then dragged around the theme park for the day.Later, Gru contacts Mr. Perkins, stating that he has finally got the shrink ray in his possession. Margo, Edith, and Agnes interrupt the meeting, and Perkins announces that he has lost confidence in Gru and will no longer fund his operations. As Gru tells the minions about the bad news,the girls and the minions offer their own savings to Gru to make a rocket to the moon.Gru plans to steal the moon when it is nearest the Earth but this ends up being the same day as the girls' ballet recital. Gru becomes conflicted and Dr. Nefario, seeing this as interfering with the plan, arranges for the girls to be returned to the orphanage.Gru proceeds with his plan to steal the moon, successfully.He then finds a note from Vector, who has kidnapped the girls, telling him to give him the moon in exchange for them. After arriving at Vector's lair, Gru readily makes the trade, but Vector reneges on the deal, flying off with the girls and the moon, Meanwhile, Dr. Nefario has discovered that the effects of the shrink ray are temporary; the bigger the object was originally, the faster it will regain its original size. As the moon starts to expand in Vector's ship, Gru, Dr. Nefario, and the minions pull off a daring mid-air rescue of the girls just as the moon explodes out from Vector's ship and launches itself back into orbit, with Vector trapped on the moon forever.Some time later, Gru has readopted the girls and treats them as his daughters, writing them a bedtime storybook framed around his own experience - named One Big Unicorn.