Friday, July 26, 2013

Book Review: Anthem

Assalamualaikum semua, salam Nuzul Al-quran. Alhamdulillah hari ni dah 17 Ramadhan, dah 17 hari kita puasa, dan lagi berapa hari je lagi nak RAYA. Rasa macam sekejap je kan dah 17 Ramadhan, tapi itulah yang di nanti-nanti oleh semua orang. Lagu raya pun dah ramai orang pasang, But aku still lagi tak suka akan lagu raya. kenapa? entah aku pun tak tahu. Bila keluar je lagu raya, aku terus kalih stesen radio lain.

Sekarang masih lagi di dalam mood nak TRIAL. tinggal lagi satu je paper dan yeahhhhh.  menjerit sekuat-kuatnya kat atas bumbung. tapi sekolah aku bumbung dia scary, so kita tukar cerita menjerit dalam blog yang sedih, bosan plus berhabuk ni. biar segala kotoran itu hilang dengan sekelip mata.

Benda yang paling aku tak suka adalah bila habis je TRIAL, kena belaja macam biasa balik dan cikgu mula menanda kertas. Then cakap "keputusan kamu ni teruk lah apa-apa lah". please lah cakap lah pasal result tu lepas raya sampai habis raya, aku terima but jangan cakap pasal result tu sekarang Baru je nak relex-relex dah nak kena fikir pasal cuak nak dapat result.SPOIL lah

okay ketepikan pasal semua benda-benda ni. hari ni nak cerita pasal Novel Anthem by Hllovate. Buku yang dibeli oleh my sister dekat pesta buku hari tu. then dia balik aku pun baca. my sister memang suka baca novel dari hlovate, so secara tidak langsung aku pun baca novel-novel karya hlovate ini. Hlovate adalah seorang penulis yang menggunakan nama lain iaitu Hlovate gabungan "Love" and "Hate". cerita dia selalunya tidak berasas kan cinta semata-sama novelnya selalu membuatkan kita fikir diluar kotak fikiran kita. dan situasinya benda yang pernah kita alami. it sound like interesting right? 


that cover for novel Anthem. ada gambar Taj Mahal. and that me wearing purple hijab.


BTW, dalam buku ni ada kak trisy dan abang jade. watak dalam Novel Rooftop Rant by hlovate. kalau nak baca silalah pergi beli online or cari lah di kedai-kedai buku. Goodluck

Everybody has a past. Everybody lives in a present. And everybody deserved a future 

Anthem mengenai seorang gadis bernama Nur Dania Dashrin,a third-culture kid yang berpindah masuk dan keluar dari benua dan luar negara dan dihantar ke Malaysia oleh ibu bapanya atas alasan menduduki SPM, tetapi kerana Dash telah melanggar peraturan yang ditetapkan oleh ibu bapanya. itu adalah masalah terbesar bagi diri ketika itu. it feel like hell.Pulang ke Malaysia Dash menpuyai masalah dengan persepsi masyarakat sekeliling dan di pandang sinis. Dash adalah orang melayu, muslim tetpi tidak mengamalkan budaya dan sikap tersebut. Ibu bapanya juga tidak mengamalkannya kecuali menyambut Hari Raya. Sungguh pun perit tetapi Dash tetap menempuh segala beban selama 2 tahun. Berhapadan dengan Lee yang digelar Hilter oleh Dash adalah satu lagi beban untuk Dash. tetapi Lee lah satu-satunya yang boleh melunturkan the rebellious si Dash.Hubungan mereka putus setelah tamat persekolahan dan bertemu kembali di Delhi sehingga mereka di Aberdeen. Apabila Dash memulakan program IB, dia seolah-olah berada di landasan yang betul untuk mencari jalan yang benar kehidupan iaitu jalan untuk takut kepada Allah.Dia telah bertemu dengan beberapa orang-orang yang membantu beliau untuk menjadi lebih baik, dan juga adiknya, Haikal, memutuskan untuk berubah selepas melihat Dash. The ending Dash with Lee.

that the happy ending. rasa susah sangat untuk berubah, bila dah berubah kena kekalkan benda yang kita buat itu. iman kena kuat. lagi susah kalau orang di sekeliling kita tak dapat nak menerima apa yang kita buat. it feel like kalau aku jadi Dash dan lama aku terjun dalan River of Don. tapi Dash tak pernah putus asa. Disebabkan teked nya untuk jadi a better muslim dia tetap harungi segala dugaan walaupun pahit.

p.s// this is quotes in this is book "we a all born with heaven key, either we lose it or we retain it. and Allah tengok USAHA bukan NATIJAH. 

No comments:

Post a Comment