Monday, December 28, 2015

tersuka Kim Feel

Assalamualaikum, maaf entry ini berunsurkan korean stuff. tak apa mari teruskan pembacaan anda. pernah tak tetiba ja tersuka orang. aku cadang tak nak bagitahu orang ramai yang aku tersuka dia. tetapi hati ini meronta- ronta untuk memberitahu kalian semua. (ciss, aku tengah mati kutu macam mana nak introduce dia ni.)

okaylah aku tersuka dia waktu tengok Immortal Song : Singing the Legend/ Immortal Songs 2 which that was television music program in South korea. aku memang tengok cerita ni pun sebelum ni. Setiap hari sabtu pukul 5.00 pm di KBSW di 391 dan  KBSW HD di 392. (tengok aku siap promote lagi tau).  pada 12/12/2015 Immortal song invite Beak Zyoung yang popular menyanyikan lagu OST Secret Garden. Dialah yang menjadi legend yang para artis-artis menyanyikan lagu-lagunya. 



dari situ aku tersuka dengan Kim Feel dia nyanyi lagu Like Being Shot. lagu pasal broken heart weiii, aku dengar lagu ni 3 kali, 3 kali jugak aku menangis tahu. (hilang aku punya handsome sebab dia sahaja) aku agak aku tersuka dia daripada suara dia. suara dia superb ahhhh. suara dia menusuk ke jiwa, jantung dan hati

then cerita tidak habis di situ, sebab klimax belum tiba. malam itu aku search pasal dia di google.  

(sekarang dia dah potong rambut. tapi tak apa nampak menly)

Name : Kim Feel (aku tak tahulah ni nama dia yang betul atau stage name)
Born   : August 27 1986 (age 29)
Finalist in Superstar K6 last year. (taking second place in that contest)
have an album : Feel Free ( boleh dengar di youtube, spotify dan di itunes)

nak dengar dia nyanyi lagi boleh pergi di Youtube untuk dengar nyanyi lagu cover. sebab dekat playlist youtube aku berderet lagu album dia, cover dia. tiap malam ulang lagu yang sama. (nampak tak ke-obses-san dia macam mana) tiap-tiap malam gigih dengar suara dia.

kalau rasa tak boleh move on lepas dengar suara dia boleh follow instagram dan twitter dia.  KimFeel instagram, KimFeel twitter

Tuesday, December 22, 2015

blog berubah muka



Assalamualaikum, haiiiii. dah lama gila menyepi. hari ini aku kembali. almost 2 week jugak aku tak update apa-apa lepas SPM tamat. Serious talk time sebelum SPM menjelma bukan makan beria lagi buat plan nak update blog hari-hari, nak menukarkan wajah blog menjadi lebih handsome.( blog aku berjantina rupaya) tapi semua plan tu kelaut di makan ikan paus dalam filem In The Heart of The Sea. (kau kena tengok plan aku di makan ikan paus. cepat ke cinema terdekat anda)

Nampak, sampai ikan paus suka dekat plan yang aku buat, sebab tuan badan punya malas nak laksanakannya. Disebabkan hari ini aku bertekat untuk meng-handsome-kan blog. alhamdulillah berkat ketabahan dan kesabaran akhirnya berjaya. ingat senang k apa main "try and error" ni. menguji keimanan  betul.

Nasiblah wifi kita laju ja. tak buat masalah. sekarang tema blog handsome kita bertemakan Star Wars gitu. walaupun aku tak tahu satu benda pun pasal filem itu aku hanya kenal yoda je tau. dan tema warna kita masih sama iaitu biru. aku dan biru tu memang tak boleh berpisah kut. 

Next, header handmade tau. sebenarnya ada buat 2 header but i told my girl friend untuk mintak dia punya opinion yang mana satu cantik. dia kata header yang diatas. So, aku pun ikutlah kata-katanya. tanpa sebarang bantahan. 

 cara-cara membuat header adalah daripada Eina Sakinah. i learn from her. sebab aku dah lupa macam mana nak buat header. so kena belajar balik lah. dan idea yang ku dapat untuk menbuat ini header adalah hasil search google sebenarnya dah terjumpa gamba ini


 dan aku belajar buat scroll box untuk blog archive daripada LF.  dan yang selebihnya daripada aku sendiri. nak buat banyak benda lagi sebenarnya tapi macam complicated gila je. so aku stop sampai situ je. rupa blog macam ni pun dah okay dah.
 

Saturday, October 24, 2015

GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY



JOM MERIAHKAN SEGMEN 
KLIK BANNER SEGMEN UNTUK INFO LANJUT

DETAIL SEGMEN

** 19 PEMENANG DI CARI
** MULA : 21 OKTOBER 2015
** TAMAT : 31 OKTOBER 2015


GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY ini di taja sepenuhnya oleh Kathy, Mamaniza, Sofu, Suria, Sally,  Hani, Eyra, Fuza, Adna, Ayumie, Yong, Zie, Eda, Hana, Yana Yani, Ida, Fiza, Ida Bits & Aida.

Sunday, September 13, 2015

Giveaway Chocolate Vochelle by dyan zakhi


Tamat : 13 September 2015 , 11.59pm (1 minggu shj)
Keputusan : 14 September 2015

Syarat-syarat
1. Follow blog dyan
2. Tepek banner (copy je kat atas tu ) & buat entri 
“Giveaway Chocolate Vochelle by dyan zakhi”
3. Letak url entry kat komen 
**komen anda akan diapprove 


Hadiah


Chocolate Vochelle Hazelnuts Box x 3 orang
Chocolate Vochelle Blackcurrants Bar x 2 orang

Saturday, August 29, 2015

Giveaway Anak Merdeka 2015

Syarat-syarat penyertaan:
  1. Blogger Malaysia
  2. Follow Blog: Maria Firdz | Homemadesticker
  3. Follow Google + : +Maria Firdz  | +Firdzaus Mariah 
  4. Like page: Homemadesticker | Cetak Baju Ekspress
  5. Buat satu entry bertajuk "Giveaway Anak Merdeka 2015!"
  6. Copy BANNER di atas dan Backlink kan ke entry ini.
  7. Publish dan Tinggalkan URL Entry di kotak komen ENTRY INI.
Hadiah yang ditawarkan:
  • 1 helai T-Shirt Cotton x 2 pemenang
  • 1 button badge + 1 magnet fridge x 3 pemenang
  • 1 custom sticker x 2 pemenang
  • 1 puzzle x 1 pemenang
  • 1 car stripe sticker x 2 pemenang
10 pemenang bertuah dicari!!!

Tempoh Giveaway: 21 Ogos 2015 hingga 31 Ogos 2015 (8.00pm)

Jom support simple Giveaway kami!!!
Terima kasih atas sokongan anda!!!

Saturday, August 22, 2015

Luna & The Conteng Totebag Giveaway Contest!


Hi Guys! Let's join Luna & The Conteng Totebag Giveaway Contest by Wada Luna & The Conteng Totebag! The contest will end on 25 August 2015, 12 Noon. So, you better hurry!

The prizes are:

Winner:
● 1 Hello Kitty Totebag with customise name on the bag ( Limited Edition ) worth RM45.00
First & Second runner-up:
● 1 Customisable Totebag  worth RM25.00.


Only 3 Lucky Winners that going to win the prizes ! Are you the lucky one?

Click here to join the contest:
LunaGiveaway

Wednesday, July 15, 2015

K-Drama Review : reply 1997



Review Reply 1997. Cuti-cuti sekolah inilah masanya nak cover balik k-drama kita.(maaf semua terlampau lama duduk dalam draft hari ini baru nak post) Last aku tengok k-drama bulan 1 haritu kut. Cerita healer. Aku tengok cerita ini pun sebab sekarang cerita ini disiarkan di 8TV pukul 10.30 pm tak silap, hari apa tu aku lupa. dan sekarang telah pun tamat. Aku tengok 1st episode dia dekat 8TV dengan my sister. Memang lawak. Tadi time tu tengah struggle mid exam. So, aku dapat tengok episode 1 sahaja. Dan sekarang aku sambung balik sampai habis. Akan menulis review yang agak panjang harap tidak bosan menbaca.

Apa yang bestnya cerita ini dia membuatkan kau terkenang balik zaman dedulu. Zaman remaja yang tak tahu apa-apa dan kau membesar dengan sekeliling yang amat kau rindu sekarang. Dan cerita ini mostly dia kenang kembali masa silam iaitu pada 1997. Pada episode 1 hingga 16 mereka hanya di alumni bercerita pasal kenangan-kenangan mereka hinggalah episode 16. Ada jugak unsur suspen dimana mesti nak tahu akhirnya heroin Shiwon dengan siapa adakah Taewoong ataupun Yoonjae. Dia menbuatkan kau confuse sebab director tu saja je nak bagi kau pening. Membuatkan kau merasakan yang Taewoong dan Shiwon akan bersama tetapi akhirnya……. Akhirnya kau kena baca sampai bawah.

Plot cerita ini best sangat. Cerita bermula dimana mereka mengadakan alumni dimana mereka berjumpa balik selepas lama berpisah. Terhadap lima main characters dalam cerita ini. Tapi aku more focus kepada 2 orang dalam gambar dia atas. Menceritakan 2 orang sahabat yang mak ayah mereka memang dah kenal antara satu sama lain. So memang dari kecik lagi dah kenal.
 Mereka macam best friend yang aku rasa aku dah lama nakkan benda ini. Yup, memang dari dulu lagi aku nak kan best friend lelaki, because for me best friend lelaki dengan bestfriend perempuan banyak beza dia. Jauh sangat, bila tengok movie or drama yang ada bestfriend antara lelaki  dan perempuan itulah yang aku rasa heaven sekali kalau aku dapat. Bukan aku kata bile best friend sejantina ni aku tak suka, suka tadi best friend lain jantina ni lagi sweet. Memang akan ada orang cakap best friend yang lain jantina ini akhirnya akan ada salah satu yang akan tersuka kepada best friend dan akhirnya membuatkan hubungan best friend tu tergantung sama ada menjadi stranger terus tak bertegur atau meneruskan hubungan tersebut like be in a relationship.

Dan benda inilah yang terjadi diantara mereka dimana lelaki yang bernama Yoon Yoonjae memang dari kecil lagi menyukai Sung Shiwon, kawan rapatnya. Walaupun suka tetapi Yoonjae tidak menunjukkan rasa sukanya terhadap Shiwon, adalah bagi hint tapi shiwon ni tak Nampak atau secara specificnya slow untuk memahami maksud yang cuba disampaikan oleh Yoonjae. Sampailah suatu hari apabila hari terakhir mereka di high school sebelum melanjutkan pelajaran ke Universiti Yoonjae ingin memberitahu perasaannya terhadap Shiwon dip agar sekolah tetapi tidak sempat kerana sebelum tertemu dengan Shiwon, abang Yoonjae iaitu, Yoon Taewoong mengatakan bahawa dia juga menyukai Shiwon.



Disitulah terjadinya klimax, dimana Yoonjae berasa dia perlu berhenti menyukai Shiwon dan mula menjauhkan diri daripadanya atas sebab rasa mengalah dengan abangnya. For what I know dia buat benda ini sebab dia rasa dia hanya ada seorang sahaja yang berhargai baginya iaitu abangnya selepas ibu bapanya mati dalam accident kut kalau tak silap.
Part paling sedih sekali bila Yoonjae bagitahu perasaannya dekat dalam bilik karaoke dimana mereka 5 sekawan menyambut hari lahir Shiwon dan sempena pemergian Shiwon ke Seoul untuk pergi ke Universiti. Disitu Shiwon akhirnya tahu perasaan sebenar Yoonjae terhadapnya.
Part penyeleraian dimana Shiwon dan Yoonjae bertemu kembali dan kali ini Shiwon pula yang cuba untuk menarik hati Yoonjae. Pada masa yang sama Yoon Taewoong masih lagi menyukai Shiwon. Dan kali ini Yoonjae tidak akan mengalah dengan abangnya kerana selama bertahun dia cuba melupakan Shiwon tetapi rasa cinta itu masih ada maka bagaimana untuk dia menghadapi hakikat bahawa hatinya sangat menyukai shiwon. Such a happy ending dimana Yoonjae akhirnya bersama dengan Shiwon dan memiliki seorang anak dan semasa menghadiri alumni itu Shiwon pregnant anak kedua.

Character dalam cerita ni funny tergelak terbahak-bahak. Untuk character Siwon yang fanatic dengan boy Idol group, H.O.T yang pernah porpular di korea selatan pada zaman tersebut 1997 tetapi sekarang telah berpecah. Nak dibandingkan aku dengan dia jauh perbezaan dia. Dia punya fanatic dia dahsyat. Nak tahu dahsyat dia macam mana? kena tengok.
Character ayah Shiwon. Merupakan coach baseball. Time paling lawak sekali bila dia marah dia marah bukan marah yang buat orang takut. Dia marah membuatkan orang rasa annoying dengar suara dia rasa nak hempas pintu hentak kaki masuk bilik. Paling best shiwon ni jenis yang suka melawan bila ayah dia cakap dekat benda yang dia tak suka start bergaduh 2 beranak then mak dia masuk campur mempertahankan anaknya maka jadi pergaduhan antara ayah dan mak, anak terdiam seketika. Memang aku suggest pergi tengok cara ayah dia membebel marah-marah. sumpah lawak.


Let’s talk about OST. Kita memang suka bab-bab lagu-lagu ini. Daripada apa yang aku tahu baru je tengok Wikipedia tadi drama ini hanya ada 2 lagu sahaja dia tak ada original soundtrack. So sepanjang drama lagu yang dimainkan hanyalah lagu random kecuali 2 lagu yang dinyanyikan oleh the main cast, Seo Inguk (Yoon Yoonjae) dan Jung Eunji (Sung Shiwon) dimana Seo Inguk pada asalnya adalah seorang penyanyi dan Eunji ialah main vocalist girl Idol group, A Pink. Tajuk lagunya ialah all for you , just the way you love, 



Tuesday, June 9, 2015

Book Review : Chicken House The Scorch Trials



Assalamualaikum, sangat mengambil masa nak buat entry ni. tahu tak aku habiskan buku awal tahun ni. bulan feb kut kalau tak silap. hari ni bertekat macam mana pun kena buat jugak sebab dah rindu gila mat nak menaip. memang dah susun schedule kita hari ni. lepas habis tengok k-drama the night watchman 2 episode habis.nanti next entry aku buat review okay tinggal 2 episode je maraton k-drama kita akan habis. Then, start buat homework add math dengan bertemankan spotify. habis tu rehat-rehat and now start doing this.

seriously sangat tak sabar nak tengok movie dia. aku harap akan ada sesiapa yang boleh bawak aku pergi tengok cerita dia kalau tak boleh pun aku tak mintak banyak cuma temanlah aku tengok cerita ni. tapi duit sendiri-sendiri. hahahaha. tapi kalau tak boleh nak tengok dekat cinema susah-susah sangat aku tunggu movie ni menjadi blu-ray nanti aku donwload. bagi aku tengok setiapa hari sampai tak sedar diri dan sampai aku dah jemu nak tengok muka dylan o'brien aka Thomas.

ye,memang excite sangat nak menunggu movie ni keluar dekat cinema. tapi aku lagi takut, takut kenapa? takut aku terikat dengan buku yang aku dah baca ni sebab aku tahu tak semua scene dalam buku ni akan diambik untuk movie nanti. aku takut aku keliru nanti dan yang paling aku takut sekali ialah aku letak harapan tinggi sangat dimana aku expect movie ni sehebat buku yang aku baca dan akhirnya membawa aku rasa buang masa tengok movie ni. kalau movie tak best aku tuntut balik duit aku dekat kaunter.( kalau aku berani lah)




okay ketepikan cerita tu tapi. sekarang siapa yangdah tengok trailer dia. yang belum tengok tu boleh tengok dekat sini. bila tengok trailer pun dah ada yang tak sama dengan buku.



now, cerita pasal plot dia pulak. aku cerita yang paling ringkas dan yang paling padat okay. sebab nanti movie dia jadi spoil pulak korang dah tahu plot awal-awal. plot ni aku ambik daripada buku yang aku baca bukan daripada movie.harap maklum.

The book starts in the middle of the night when Thomas wakes up and cannot go back to sleep. He calls Teresa's name telepathically to get Thomas's attention. He wakes up to see everyone panicking about Cranks, people infected with the Flare, outside their door.They ram the door down and turn on the lights to find the bodies of their rescuers hanging from the ceiling. They enter Teresa's room, which is empty except for a boy named Aris, who's from Group B. He can also talk telepathically and had a telepathy partner named Rachel, who was killed just like Gally had killed Chuck in the first book. Outside of the room is a plaque that says "Teresa Agnes. Group A, Subject A1. The Betrayer.Even the plaque is changed to "Aris Jones, Group B, Subject B1. The Partner.

"Next they find a man sitting in the middle of the next room who they call Rat Man. He tells them they are to make their way through the Scorch, a burned out section of the land. As an incentive, they've all caught the Flare and will receive a cure when they reach their destination. Shortly after he leaves, the Gladers discover tattoos on the back of their necks: Newt's is "The Glue", Minho's is "The Leader", and Thomas' is "To Be Killed by Group B". The Gladers enter a Flat Trans and wander through darkness for about an hour, when they hear strange whispers. Two boys get killed by molten steel balls that cover then decapitate their victims before they roll away. Winston gets attacked too, but Thomas manages to save him.

Thomas and the Gladers hike towards a city to stock back up on supplies, along the way, he has another "memory dream" where Teresa and Thomas practice talking telepathically.  Thomas meets Brenda, who is very forward with him.

Teresa reveals that she and Aris had a relationship both before and during the Maze and the Scorch Trials. She also said that she manipulated Thomas to escape the Maze.Thomas, who feels betrayed. Betrayal and anger overpower Thomas' feelings towards Teresa.  Aris and Teresa then enter and begin to explain everything and how their betrayal was not real. Teresa apologizes, but Thomas still won't trust her.  Teresa explains along the way that her telepathy with Thomas was "cut off" when WICKED came into her room and told her to tell Aris that they had to get Thomas to the point that he feels totally betrayed by them, and if they did anything against WICKED, Thomas would be killed but Thomas says he "feels nothing", indicating that their relationship will not be the same from there on.

 He wakes up in a padded white room. Teresa is telepathically speaking to him, saying the Flare was rooted too deeply in him, and they took him away. Telepathically, he finds courage and tells Teresa, "Teresa. Go away," words that he could not have said aloud. Teresa agrees and tells him one final thing, "WICKED is good," and stops all telepathy.

P.S - penat tau nak edit balik benda ni nak baca balik yang mana penting, tak penting. sebenarnya panjang lagi macam yang aku cakap tadi aku ringkaskan yang tak seberapa ringkas sangat.



Sunday, May 31, 2015

1st art 2015


Cuti sudah bermula yeahhhhh.  Gigih aku cuba untuk buat entry baru sebab rindu gila nak menaip panjang-panjang.  Sebenarnya dah banyak  benda nak cerita sebenarnya. Seriously rindu gila nak tengok pageviews aku naik mendadak mencecah jutaan view tapi tak pernah sampai juta aduhai sedih anak ni. Tapi itulah disebabkan tak sempat dengan baru habis exam mid termnya lagi. Sangat bersyukur kehadrad ilahi hari ini masih hidup dan paling aku suka homework Cuma sedikit.

Ini yang nak aku banggakan bahawa aku Berjaya mewarnakan lukisan diatas. Seriously rindu gila nak melukis mewarna semua ni. Since lepas darjah 6 dah tak ada pelajaran seni. Dedulu perkara paling malas sebesar alam nak buat kerja senilah tapi lepas dah tak belajar seni rindu dia mak aiii. Benda ni memang sudah siap dilukis hanya perlu warnakan sahaja sangat senang. Tapi kalau nak lagi bangga diri belilah yang kosong boleh lukis sendiri apa-apa pun dan boleh warna dia ikut suka diri kau.

Aku beli yang dah siap sebab dah lama tak melukis kan. Nanti kang tak siaplah benda ni. Lagi satu sebab senang terus warna, dan apa yang penting murah harga dia RM8 macam tulah aku pun dah lupa sebab dah lama. Dia bukan bagi benda ni je dia bagi jugak watercolor. Ada 5 warna, tapi aku sarankan gunalah watercolor buncho lagi banyak warna dan warna dia superb cantik.

Benda ni  aku hadiahkan kepada  kawan baik. birthday dia bulan 4 hari tu. seriously 1 bulan lebih berlalu baru sekarang nak cerita dekat orang. dah  5 tahun kawan and still counting. Hope sangat lepas SPM boleh jumpa lagi, hangout sesame. Gelak-gelak dengar cerita, gossip panas, nak cerita benda sedih gembira dengan dia. Kalau boleh nak dia sentiasa ada dekat sebelah aku jangan berpisah

Sunday, April 26, 2015

hari sukan 2015


Assalamualaikum, memang cadangnya nak buat entry ini semalam sebab semalam lah berlangsungnya hari sukan sekolah, tapi tulah tetiba tangan, leher plus bahu jadi lenguh entah kenapa tetiba. memang berpakej sakitnya. maybe sebab angkat barang berat semalam. dan cadangnya nak buat entry ini jugak pagi tadi, lepas balik tuisyen terus sarapan pagi bla..bla. disebabkan pagi tadi ada kenduri ingatkan sempat nak buat entry ni sebab pukul 11 tak bertolak pun lagi. ingatkan dapat tulis satu perenggan pun jadilah ni tak baru je tekan "creat new post" mak dah panggil suruh pergi kenduri.

ni nak bagitahu yang tahun ni first time pergi sukan sekolah tanpa dipaksa oleh sesiapa pun. sebab selalunya bestfriend yang akan pujuk suruh pergi, aku pun pergilah sebab aku nak spent time dengan bestfriend sebab dah lama nak borak lama. sebab paling lama pun kitaorang borak dekat sekolah at least 15 minute or less sebab kelas dah lain-lain dan kelas aku dengan kelas dia ibarat kelas aku di atas gunung kinabalu kelas dia di KLCC. 

kenapa tahun ni beria sangat datang hari sukan sebelum kena paksa. tahun ni first time masuk persatuan tak sama dengan bestfriend sebab apa sebab faktor kelas lain-laintu lah dia entah ke mana aku entah ke mana last-last kitaorang split sorang pergi kelab komputer, sorang pergi kelab PEACE. dalam kelab PEACE tu ada 12 orang je ahli dia dan semua ahlinya dalam satu kelas yang sama dan guru yang handle kelab tu pun guru kelas kitaorang. guru kelas tu ajar ekonomi asas memang dia yang cadang suruh bukak gerai untuk hari sukan, dan kitaorang pun setuju.

maka tulah sebabnya aku datang hari sukan. atau sebab lain pergi hari sukan sebab malas pergi tuisyen. first time jugak take a part dalam jual-jual ni. first time datang awal sekolah sebab nak setup gerai, angkat barang dengan padangnya lecah dan jauh berbatu-batu. pasal berniaga ni tak pernah terlintas pun sekali dekat otak nak berniaga, nama je belajar akaun tapi ilmu taknak guna langsung. sebab takut. insyaallah dah besar sikit, ada duit sikit buatlah business sendiri ataupun dengan bestfriend mana tahu. bestfriend i pun belajar akaun jugak. totally the business doing so well. walaupun aku hanya membantu dibelakang gerai sahaja. nak jerit-jerit panggil pelanggan bukan kerja gua.

semua benda yang dijual, sold out semuanya. sebab tak nak membazir. balik rumah kelam kabut study mid term dah nak dekat sampai tersengguk-sengguk study. malam tangah, leher dan bahu start lenguh. so yeahh, it's so fun and tiring. tapi tahun ni tak dapat borak lelama dengan bestfriend. dapat borak sekejap je.

Saturday, April 11, 2015

Cara Nak Hilangkan Jerawat

Dah lama sebenarnya nak buat entry pasal ni. tetapi sibuk dengan study SPM, waktu free hanya sabtu dengan ahad sahaja. sabtu, ahad pun ada tuisyen so macam limit sangat waktu nak update blog. tu belum lagi tolak, tambah sabtu, ahad tu kena balik kampung, ada kenduri-kendara dan sebagainya.

sekarang baru rasa free sikit, okay untuk cara hilangkan jerawat ni, awal tahun haritu sampailah bulan 3 mengalami jerawat yang kritikal lah. sebab sebelumni tak pernah kena macam tu. dia datang bawak konco-konco dia berkampung dekat dahi. nasiblah boleh cover lagi. cikgu kata jadi macam tu sebab cuaca panas.




Cara ini telah saya cuba sendiri dan memang berkesan tak tahulah kulit awak dengan kulit saya lain macam pulak dia punya macam. Rasanya semua orang boleh buat dekat rumah sendiri sebab bahan yang saya guna ni ada dekat semua rumah orang yang berpenghuni.

1. ubat gigi
fungsi ubat gigi untuk mengeringkan jerawat
memang ini je dok ulang-ulang sampai jerawat dah tak ada dekat muka.
Cara menggunakannya
sapu sedikit ubat gigi di tempat jerawat sebelum tidur. gunalah dalam 2-3hari berturut-turut. nanti awak nampak kesan dia.

2. cuci muka dengan pencuci muka
setiap hari jangan skip cuci muka malas macam mana sekali at least 2 kali sehari.
sebab pernah sehari sekali je cuci muka terus jerawat datang bertubi-tubi.

3. Toner/ pencerah
lepas cuci muka gunalah toner . guna toner safi wangi gila mak aiii bau dia. suka kita

itu je rutin hari-hari sampai dah tak ada jerawat. lepas tak ada jerawat pun still lagi teruskan rutin ini cuma guna ubat gigi tu hanya untuk jerawat datang sahaja.



Saturday, February 21, 2015

suatu perubahan


Assalamualaikum, fuhh alhamdulillah baru sekarang baru terasa rajin nak manaip, nak halau malas pergi dari hidup gua memang teramat sangatlah susah. boleh tak sesiapa bagi tahu macam mana nak hilangkan malas dalam diri. rasa nak hentak kepala dekat meja sebab ikut sangat malas tu, nanti kemudian hari tak pasal-pasal menangis menangisi benda yang lepas-lepas baru kau tahu erti penyesalan. paling annoyed tahap maksimum bila erti penyesalan hanya akan dikenang untuk beberapa hari dan malas datang kembali setelah lama bercuti.

sempena cuti tahun baru cina, tak ada benda nak buat walaupun 3 hw perlu disiapkan tapi abaikan, kita memang biasa ikut konsep tanggung-menangguh kerja ni. last-last time rehat hari isnin jugak buat hw. aku nak mencubalah untuk edit blog aku ini setiap tahun mesti renovated, tapi tahun ni dia lain sikit sebab selalu aku guna blogskin. pergi belek-belek "skin" mana yang cantik dan dalam masa yang sama simple tak adalah rasa nak terkeluar biji mata nak kena re-edit balik "skin" tu sesuai dengan citarasa aku.

tapi pagi semalam tetiba datang satu idea nak edit blog guna simple template. sebelum nak edit tu pergilah search dulu pasal simple template ini. takut nanti terkena kejutan budaya pulak, lepas tu merunggut "kenapa susah sangat?" aku hempuk dengan meja kang.

terima kasih kepada mereka-mereka yang telah membuat tutorial pasal simple template. alhamdulillah sekarang dalam process untuk belajar, mula-mula tu memanglah susah dah lelama dia jadi "okay aku suka aku nak buat lagi". 

so far aku rasa edit blog guna simple template lagi senang sebenarnya daripada editblog guna blogskin. siapa tahu benda yang kita dah biasa buat rupanya ada lagi yang lebih senang.

Saturday, February 14, 2015

K-Drama Review : Healer


Assalamualaikum, hari ini nak cerita pasal k-drama. dah lama tak menulis, tak ada cerita best yang nak dikonsikan takut kalau aku selalu kongsi pasal semua yang terjadi dekat aku, hw aku siapa pulak nak siapkan. dan kalau semua benda nak cerita dekat orang takut orang menyampah pulak " hehh. budak ni asyik buat entry je, tak belajar ke dik, tahun ni SPM" part yang SPM kalau boleh tolong hindari perkataan itu dari pada telinga gua. seram sejuk aku mendengarnya.

okay, kembali kepada topic yang kita nak konsi hari ini adalah k-drama healer. first bila tengok cerita ini rasa macam jalan cerita dia lebih kurang sama dengan City Hunter dan menggunakan heroin yang sama.tapi tanggapan aku salah drama ini ada cerita dia sendiri,city hunter itu ada ceritanya yang tersendiri. Drama ini baru sahaja habis ditayangkan pada 10/2/2015 yang lepas, dan aku pun baru je habis tengok malam tadi. dan yeahhh ending dia best. tak ada sesiapa yang mati, patah hati dan semuanya berakhir dengan happy ending (nyanyi lagu happen ending by epic high). dah memang tak ada kena mengena.lawak hambar, punchline tak mengena. gelak satu kali.at least healer ending dia aku faham, ending cityhunter macam tergantung sedikit, sakit hati.

pelakon untuk cerita ini untuk hero dan heroin memang aku dah kenal lama selalu minum teh tarik satu meja.  untuk main character dalam cerita ini ada 3 orang,supporting  characters yang lain aku tak cerita okay sebab banyak sangat tak mampu. so nanti janganlah menangis baling meja bila aku tak sebut nama orang yang kau suka dalam cerita ini. Hero dalam cerita ini ada 3 watak dan menggunakan 3 nama yang berbeza itu yang membuatkan aku tergelak-gelak tengok cerita ini, sebab memang lawak habis dilakonkan oleh Ji Chang Wook  sebagai watak Seo Jong hoo/Park Bong Soo/Healer. Mula-mula kenal Ji Chang Wook, masa drama Empress ki yang ditanyangkan dekat 8TV tahun lepas itu pun banyak skip sebab petang-petang suka tidur dan panjang sangat tak larat nak tengok.

heroin untuk cerita ini dilakonkan oleh Park Minyoung sebagai watak Chae YongShin/ Oh Jian. Oh Jian nama semasa dia kecil, dia terpisah dengan mak dia. dia dijaga oleh bapa angkat dan menggunakan nama Chae Yongshin. dalam cerita ini watak yang dibawa oleh Park Minyong lebih kepasa Yongsin. kenal Park Minyoung , masa drama Sungkyunkwan Scandal yang ada Song Joong Ki tu. drama tu dia menyamar jadi lelaki, sangat comel.

yang terakhir, Yoo Jitae, ini baru first time jumpa dia dalam k-drama, sebab sebelum ini tak pernah nampak dia dalam mana-mana drama  yang aku pernah tengok. baru-baru ini nampak dia dekat happy together, dia dah berkahwin dan ada satu anak lelaki baru je lahir. dalam cerita ini Yoo Jitae membawa watak Kim Moon Ho. Kim Moon Ho pakcik kenapa Oh Jian. dan ketiga-tiga watak ini berkait antara satu sama lain. 


untuk plot cerita ini


A decades-old incident involving a group of friends who ran an illegal broadcasting station brings together three different people -- a mysterious errand guy with the codename "Healer"(Ji Chang wook) who happens to possess top-notch fighting skills, a reporter(Park Minyoung) from a second-rate tabloid news website, and a famous journalist( Yoo Jitae) at a major broadcast station. On the journey to discover the truth and resolve the mystery from the past, they will have to deal with the conflict of truth versus faith and also a love between healer and the reporter.

nak tengok cerita ini boleh tengok dekat YouTube. search je "Healer ep (berapa kau nak) eng sub". tapi YouTube mamng kena pandai pilih video sebab kadang-kadang engsub tak keluar, video tak jelas, suara tak ada. so aku cadangkan pergi tengok dekat Dramaload/Dramago/gooddrama. untuk menghindari sakit hati berpanjangan aku cadangkan, ketiga-tiga link yang aku bagi ini, kalau nak tengok healer atau mana-mana drama dekat ketiga-tiga website ini seelok-eloknya wajib tekan stream 2, sebab stream 2 ni dia punya meragam tak banyak, buffering pun kadang-kadang so tengok drama dengan hati yang senang sentiasi. disebabkan tak tahan tengok muka handsome Ji ChangWook, aku follow dia punya instagram. haha hari-hari boleh stalk. http://instagram.com/jichangwook

P.S- aku rasa nak berhenti dulu tengok k-drama sebab tahun ini kena bekerja keras sikit. ala sekejap je. nanti lepas SPM aku qada tengok k-drama sampai aku puas.

Tuesday, February 3, 2015

Saya Nak RM150 Produk Percuma daripada Nile.com.my


Cara sertai:
1. Buat tajuk entry: Saya Nak RM150 Produk Percuma daripada Nile.com.my
2. Masukkan banner dan linkkan ke: http://www.nile.com.my/page.php?cd=96
3. Senaraikan produk berharga RM150 yang korang berkenan menerusi website Nile.com.my. Jangan lupa sertakan link produk tersebut.

Cara hantar penyertaan:
Lengkapkan butiran seperti di bawah dan emailkan ke give_away@nile.com.my 
CNY Giveaway 2015 (nama penuh)
Link Blog:
Nama Penuh:
No. Telefon:

Info penting!
Semak keputusan di SINI
Tamat: 17/02/2015 jam 11.59 pm

Cara pemilihan pemenang:
Cabutan bertuah via random.org


senang je nak syarat-syaratnya. tarikh tamat lambat lagi. ayuh cepat-cepat. now let look, what i want. orang nak bagi free ni jangan  ditolak. penat tau nak pilih, dah lah banyak yang cantik-cantik rasa nak beli semua tapi nanti kata aku tamak pulak. ini pun 2 3 kali fikir barang apa yang nak ini.

RM 24.60       RM47.70

RM 20.30         RM 73.14


 RM 25.60      RM 58.30

RM 17.91    RM 41.34

RM 27.40     RM53.00

harga jumlah barangan: RM 24.60   +  RM 20.30   +  RM 25.60  + RM 28.90  + RM 17.91 + RM 27.40  
                               = RM 144.71


mudah-mudahan ada rezeki. moga apa yang diimpikan tercapai. hanya mampu berserah dan tawakal. ayat memang pasrah habis tak terkata.                               


Sunday, January 25, 2015

toothache



Assalamualaikum dan Selamat Pagi,percaya tak cerita itu dah tepu dan sangat outdate. sebab terjadinya benda ini hari rabu lepas. hahaha. antara faktor-faktornya aku lambat nak update yang pertama sebab time tu hari sekolah so tak boleh nak tulis post dengan kerja yang banyak, dengan ngantuk satu hal. so time weekday je yang kita free, sebenarnya tak adalah free sangat pun. 

aku akui memang sejarah gigi aku memang tak berapa elok lah macam gigi fazura yang putih berkilau tu. dah 2 kali kena tampal gigi. time darjah 6 dan tingkatan 3. tapi rabu lepas dekat sekolah ada check gigi, sampai turn aku nurse tu kata yang tempat yang kena tampal 2 tahun lepas dah pecah. i was shocked. sebab selama ni aku gosok gigi, lepas habis gosok gigi pergi tayang gigi dekat cermin, tengok gigi aku okay je tak nampak pulak yang kesan kena tampal tu dah pecah

dan seriously lepas kena check tulah gigi terus rasa sakit. tapi nak tak nak tahanlah jugak selagi boleh tahan. dan petang tu jugak ada KOKU. so stay dekat sekolah sebab kalau aku balik tak muncul-muncul dah aku dekat sekolah  aku bukan jenis yang rajin ulang-alik. walaupun pergi sekolah naik motor ke apa, ahh peduli apa. tapi disebabkan tahun ni tahun last ada dekat sekolah so kena lah menunjukkan sifat yang baik-baik di sekolah. kerana sepanjangaku duduk 5 tahun dekat sekolah aku boleh kiralah berapa kali aku pergi KOKU tu.

bukan nak cerita pasal KOKU tu yang aku nak cerita time nak lunch dekat kantin order nasi goreng ayam. harga di RM4 memang cekik darah, okay tu okay lagilah sekali kau tengok ayam dia adalah 6 ketul yang dipotong kecil-kecil dan nasi dia separuh.rasa macam nak menyumpah ada gak rasanya. lagi nak rasa menyumpah -seranah bila time makan tulah sakit gigi yang tadi datang dan sakitnya berganda-ganda datang. makan nasi goreng ayam tu rasa nak menangis rasanya. tapi ditahan jugak sebab aku orang label aku ni kuat berdrama pulak makan nasi goreng ayam pun nak menangis apa hal.

datang KOKU sememangnya perkara yang best sebenarnya dapat balik awal nak-nak pulak dalampersatuan tu ramai orang yang aku kenal so tak ada awkward sangat siap boleh melalak gelak-gelak sampai sakit perut walaupun tengah sakit gigi. but adanya kawan-kawan it's make my day.

sekarang ni dah kurang sakit tapi sakit tu masih ada lagi tapi tak sakit macam rabu lepas. hahaha. sekarang ni nak makan kena kunyah makanan sebelah kanan sebab sebelah kiri itulah terdapat gigi yang ditampal itu. memang aku dah buat experiment dah kalau makanan yang kau makan terkena dekat gigi yang kena tampal yang dah pecah tu. automaticly gigi kau berdeyut dan kau pun menjerit kesakitan. tips untuk aku bila gigi sakit guna bonjela sangat efektif dan gosoklah gigi dengan kerap sebab lepas je gosok gigi sakit dia kurang sikit. and last minumlah banyak air. itu sahaja

P.S- Allah test different people with different trial because everyone has different level of patience, tolerance and faith