Saturday, March 29, 2014

earth hour 2014



Earth Hour is a worldwide movement for the planet organized by the World Wide Fund for Nature (WWF). Earth Hour engages a massive mainstream community on a broad range of environmental issues. It was famously started as a lights-off event in Sydney, Australia in 2007. Since then it has grown to engage more than 7000 cities and towns worldwide, and the one-hour event continues to remain the key driver of the now larger movement. The event is held worldwide and held towards the end of March annually, encouraging individuals, communities, households and businesses to turn off their non-essential lights for one hour as a symbol for their commitment to the planet.[1]Earth Hour 2013 was celebrated on March 23, 2013. Earth Hour 2014 is scheduled for Saturday, March 29, from 8:30 p.m. to 9:30 p.m. during participants' local time.

watch this video, the song is awesome. 

aku dah tutup lampu, anda? dekat rumah ni cuma aku je yang tutup lampu dekat bilik atas semua tutup lampu cuma di bawah je yang tak tutup. sebab ada mak, ayah dan adik. kalau my siblings ada sekali dekat sini mesti lagi happening. 

P.S-> kalau tak buat ni, bila lagi kita nak selamatkan dunia. setiap malam kita pasang lampu, so this is the chances untuk tutup lampu walaupun hanya sejam. tak rugi apa-apa pun.

Friday, March 28, 2014

thank Allah


Assalamualaikum dan selamat malam, sebenarnya nak cerita 2 hari lepas tapi kelmarin sibuk buat kerja yang tertunggak, alhamdulillah tinggal 2 lagi homework yang belum siap. sekolah dah mula nak bukak. dan aku masih di dalam mood cuti okay. semalam seharian download the hunger games 2. so, hari ni baru nak share story. story ni berkaitan dengan entry yang lepas scared to death

ya, hari rabu pagi, bangun pergi bersiap nak pergi dafta ambik lesen motor. pergi sana, buat muka jakun sebab first time pergi sana, walaupun nak beratus kali lalu tempat tu. masuk dalam tu buat pembayaran apa semua. then orang tu cakap yang dia mulakan ceramah 6/4 nanti,then baru ujian komputer tu. dalam hati fuhhh. alhamdulillah bukan hari ni. thank Allah. sebelum balik tu pergi singgah stesen bas beli tiket kakak, and pergi kedai kain. dan aku tak beli apa-apa. haha. tapi sebelum pergi dafta tu aku sempat berselfie di rumah. kononnya nervous nak ambik lesen motor,puffff.


thank Allah for everything to give to me, for everything you didn't give to me. thanks for protect me, thank for blessing me even though i didn't realize that. thank you for you guidance, i be a better person, thanks for giving me chances to alive and breath everyday. thanks for giving me strength to make me strong, there're so many things to thankful i can't even list it, but i can't even come close to YOU and thanking you enough.

P.S-> make a habit of thanking Allah for all the blessing "and whatever of blessing or good things you have it's from Allah" [Al-Nahl 16:53]

Tuesday, March 25, 2014

scared to death


Assalamualaikum, dan selamat malam semua. dah lama tak tulis blog, rindunya. for the 3 month tak tulis, hanya join giveaway je, tu pun semuanya copypaste. kenapa tak tulis blog in the 3 month? sebab nak study dah from 4 dah. (tapi study dia, walau macam mana pun kelaut jugak sebab aku hanya study at night 8pm until 10pm. for the 3 hours buat homework depan PC okay. kau rasa?) but alhamdullilah aku masih buat homework aku sampai siap tanpa gagal.(cuma nota tu memang paling, paling, paling benci sekali nak buat, nampak tak dia punya paling tu ada berapa triple tau. itu membuktikan aku benci tahap tak boleh pendam lagi). di tambah lagi dengan ujian 1 yang markah dia sangat hopeless. alhamdulillah tak ada yang gagal. memang aku tahu perenggan pertama memang tak ada kena mengena dengan tajuk asal pun. bawak bersabar banyak-banyak. 




apa yang aku takut sampai nak mati tu? ayat mesti nak gempak kan, tapi tak ada takut mana pun. action, drama tu memang dah sebati dalam diri aku ni. ceritanya bermula pada petang tadi, tengah syok-syok tengok This is Us, one direction punya movie, tengah layan tengok Liam payne aku yang handsome tu, mak balik then tetiba mak cakap

mak: jom pergi dafta, ambik lesen motor.
aku: what(sambil ternangga mulut)
mak: yelah ambik lesen motor
aku: sekarang ke?
mak: yelah, habis bila?
aku: esok lah esok k mak.
mak: ha, okay lah

dalam hati gua time tu rasa nak tercabut rasanya, tak pernah seumar hidup aku dan tak pernah terlintas langsung dalam otak aku selama 16 tahun hidup aku nak ambik lesen motor. kenapa? sebab aku rasa nak bawak motor ni complicated sangat, aku memang tak simpan niat untuk bawak motor. for me drive car is better than ride a motorcycle.

then tadi searchlah internet macam mana nak ambik lesen L, yes i know kena dengan ceramah bagai. arhh stress. the important things is ada ujian komputer, ada 50 soalan kena betul 42/50 baru boleh lulus. kalau tak kena repeat and kena bayar RM15 somethings. takut sangat, macam mana kalau aku fail, kena repeat then aku nak curi duit siapa kalau aku kena repeat balik? aku tak pernah tahu apa-apa pasal motor, kalau boleh aku nak tak ambik tahu pun. at the one side i think it was good get motorcycle license , sebab aku pergi sekolah ulang-alik mak yang ambik dan hantar, so if i had motorcycle license on my own tak ada lah menyusahkan mak nanti. tapi aku tak nak bawak motor like i said it's was complicated.

i text my bestfriend about this. she call me back 

she: it's is true about, mak kau suruh ambik lesen motor tu?
me: yelah aku ingat aku memain ke apa
she: (laughing) aku rasa kau nak bawak motor pun tak reti macam mana kau nak bawak motor?
me: haha, not funny at all. apa kau ingat aku nak keapa ambik lesen tu mak aku yang suruh tau.
she: baik kau pergi practice bawak motor sekarang. nanti tak susah sangat
me: memalam ni, that was the brilliant idea i have heard all my life. jangan nak buat lawak yang tak berapa lawak dekat sini. 
she: so lepas ni kau bolehlah bawak aku, aku tumpang kau ye lepas ni.
me: banyaklah kau.
she: seriously aku tak boleh imagine macam mana kau bawak motor, aku pun tadi bawak mot0r sampai kena hon banyak kali, lagi kau yang bawak motor pun tak reti.
me: nothing to say 

dalam hati, kurang di ajar betul kawan aku ni, dia kutuk aku. kau belum tengok lagi tau aku bawak motor macam mana. i'm sure you will impress when you see me ride motorcycle,just wait and see my bestfriend. i don't know what to say now, takutnya. just see what will happen tomorrow okay.

P.S-> keep praying for MH370. don't lose hope. everything happen for a reason. tabahkan hati menerima apa yang jadi dengan hati terbuka. i know its hurts and hard to do that, be strong people.