Sunday, October 27, 2013

Letak subtitle dalam movie






Assalamualaikum semua holla-hoilly

aku bukan nak buat tutorial pun, kau tahu kan yang aku ni bab nak buat tutorial memang susah sikit dan aku sangat-sangatlah tak reti nak buat benda-benda tutorial ini.

setelah PMR pergi meninggalkan aku dengan cara gentleman-nya. maka sekarang ini aku hanya mendownload movie-movie je. memang bapak gila bosan guwa cakap. sebab tak ada benda nak buat selain dari tengok movie. nasib baik lah time download movie WIFI tak buat hal. so bolehlah download dengan aman-damai. tapi bila part WIFI dah jadi slow macam siput tak makan berjuta tahun. aku rasa nak humban je WIFI tu dalam RIver Don sana. Biar kau rasa betapa sakitnya hati guwa ni *evil laugh*

bila movie dah habis download, maka aku akan tersenyum sampai ke mata. okay tu tak logic ehh peduli apa. tapi aku ada satu habit yang yang aku tak tahu bila datangnya. habitnya adalah bila movie dah siap download. aku akan simpan dalam satu folder dan aku akan simpan buat perkasam sampailah hati aku terdetik nak menontonnya. what de pelikkan. selalunya orang bila movie dah habis download dia akan tengok dengan serta merta.

apabila terdetik hati nak tengok movie, tiba-tiba tak ada subtitle. memang rasa nak menangis depan PC. aku bila nak download movie aku akan pastikan ada subtiltle. tapi bila dah jadi macam ni aku rasa sakit hati, dalam hati "dia tipu aku" kata ada subtiltle tapi habuk-debu pun aku tak nampak. kalau movie tu english tak apa lagi at least fahamlah jugak apa yang dia membebel. tapi kalau movie korean, japanese, thailand. kau rasa tak apa yang aku rasa?

aku ni bukan lah pandai sangat bahasa japanese, thailand tu ha. kalau bahasa korean tu aku tahulah sikit. tu pun dalam satu ayat yang dia cakap adalah aku faham dua-tiga perkataan. tapi tak best sebab kau tak faham apa yang dia cuba sampaikan. so buang masa ja kau mendownload 3-4 jam tapi kau tak faham apa yang dia cakap.

tapi ilek semua, ada satu solution dimana kalau movie yang korang download tu tak ada subtitle kau boleh buat dia ada subtitle. aku bukanlah manusia yang rajin nak mendownload balik movie tu bila dia tak ada subtitle. untuk tutorial tersebut boleh pergi kat blog Kak Husna.

seriously berkesan. aku dah cuba. sekarang aku boleh tengok movie dengan tanpa merasa pening lagi. 

p.s- what ever decide to do, make sure it make you happy. so you won't regret it later.

Saturday, October 19, 2013

shopping with bestie

Assalamualaikum dan selamat malam semua. malam yang bosan tak tahu nak buat apa, so aku buat entry ni. seriously lepas PMR bosan gilak nak mati jatuh gaung. macam apa je rasanya. so sekarang ni aku banyak download movie-movie korea plus english je. sebab bosan gilak wa cakap lu.

program sekolah pun, tak berapa nak best sangat dan aku banyak ponteng pun, pergi tawaf satu sekolah tu dengan bestie sampai kau rasa kaki kau macam nak tercabut or kalau malas yang teramat sangat pun pergi bilik guru, tolong cikgu. last friday, aku with bestie tolong cikgu then cikgu belanja makan dalam bilik makan guru. then budak-budak yang lalu-lalang dekat kantin tu, pandang aku dengan muka tak puas hati. masalah betul, jealous ke budak?

so, hari ni ada program sivik, aku with bestie plus ramai lagi orang yang pergi sebenarnya going to ipoh untuk pergi melawat rumah orang tua. aku bukan nak cakap apa yang aku buat kat sana, ala kerja-kerja normal yang biasa orang buat bila pergi sana. tak nak cakap sebab nanti takut apa benda yang aku buat kat sana jadi riak nanti hilang palaha aku. 

sampai sana dalam pukul 10 pagi habis program tu dalam pukul 1.45 petang. sempat lunch dekat rumah orang tua tu. makanan kat sana sedap, sambil menjilat ibu jari kaki. then kitaorang singgah kat  mydin ipoh. ini lah mydin mall yang paling terbesar yang aku pernah pergi selama hidup 15 tahun kau tahu. okay jakun kejap. 

kau boleh nampakkan bertapa besarnya, sama besar dengan tesco, gaint dan banyak lagi.

sampai kat mydin dalam pukul 2 petang. solat jamak zohor plus asar kat situ. cikgu cakap pukul 3.30 dah kena ada kat dalam bas. so aku dan bestie pergi kat tingkat atas sekali tingkat tiga cari-cari benda yang boleh dibeli. dalam masa 2 jam 30minit tu kitaorang dapat tawaf satu mydin dengan sempurna. tak cukup dengan itu, kedai-kedai yang berhampiran dengan mydin tu pun aku jelajah jugak. 

harga dia kat sini boleh lah nak dikatakan murah lah jugak. oleh sebabkan bajet aku tak banyak dan mak pun tak bagi aku extra money so hanya mampu beli yang mana termampu. ayat pasrah macam apa ja.



inilah barang yang aku beli kat sana. first nampak tak poster EXO tu, itu beli sekali dengan majalah klik. poster tu dapat free. memang aku tengah cari poster EXO pun sekarang ni so my mission complete. notebook tu cikgu yang bagi, disebabkan dia cantik maka dia pun termasuk sekali dalam gamba ini. kasut tu cantik bukan? tu sebablah aku beli harga dia pun murah gilak okay. lagi pun kasut raya tahun ni pun dah nak hancur ja gamaknya. orang ganas memang macam ni.lastly beli tudung plain ungu dekat adijuma bawal. harga dia pun murah RM7 je. senang nak bentuk pulak tu. so koleksi tudung ungu aku bertambah. yeahh.

maka tamat lah shopping. dalam perjalan balik bas tu riuh habis. dahlah sit aku the last sit budak perempuan so belakang aku budak lelaki. tahu-tahu je lah budak lelaki macam mana dia punya riuh. ada yang menyanyi, bercakap macam nak bagi satu bas dengar and banyak lagi yang paling tak tahan ada yang tak habis-habis nak snap pic atau lebih dikenali sebagai selfie. seriously dia punya mengada-gada depan camera tu mengalahkan aku yang pantang nampak camera ini.

balik rumah dengan bas, sebab pakcik yang bawak bas tu baik hati nak turunkan aku depan taman aku. thank you pak cik. so, inilah first time aku keluar shopping dengan bestie aku, sebab kitaorang duduk jauh so nak hang out tu susah. 


p.s-kalau kita tak suka orang tu, jangan mengutuk or menghina dia. dia tak salah. layan dia macam biasa even kau tak pernah suka dia.