Review Film: the girl who leapt through time (2006)

December 16, 2017


Seorang remaja yang bernama Makoto Konno. Satu hari,dia ditugaskan untuk hanta kerja sekolah dekat meja guru lah kut( aku tibai je ni)  dari bilik yang dia hanta buku-buku semua ada satu quote dekat papan hitam tapi dia pandang sekilas jelah tanpa fikir yang perkataan tu sebenarnya bermakna bagi dia. dari bilik tu jugak dia masuk satu makmal dan terjatuh diatas satu object berbentuk walnut.Dalam perjalanan nak balik ke rumah dia akan lalu satu jalan ada ara railway crossing dan nak dijadikan cerita break basikal dia tak berfungsi atau ikut bahasa kita break tak makan. So dia tak sempat nak berhenti dan dia kena langgar dengan kereta api yang tengah bergerak. Dan semestinya bila nak kena langgar tu sepatutnya matilah kan tapi Makoto ni tetiba dia dapat satu kuasa dimana dia boleh putar masa kepada masa yang dia tak kena langgar dengan kereta api tu tadi.
Bila dia dapat tahu pasal kuasa ni dia gunakan kuasa ni untuk  tak datang lambat, ubah makrah ujian dari teruk kepada bagus tapi lama-lama dia sedar dengan dia ulang-ulang masa ni boleh effect orang lain punya takdir jugak.Dari situ jugak dia guna putaran masa dia tu untuk hindarkan perkara yang dia tak nak lalui macam Makoto ni ada 2 kawan lelaki yang sangat rapat bernama Kousuke dan Chiaki. Satu hari Chiaki ni nak confess  yang dia suka Matoko, tapi Matoko cuba untuk buat laki tu tak confess dengan ulang masa sampai laki tu tak confess.  Dah guna banyak-banyak tu kemudian dia baru tersedar yang dekat bawah lengan dia ada satu number yang menunjukkan berapa kali lagi dia boleh putar masa.
So korang kena tengok sendiri macam mana Matoko ni guna dia punya last chance untuk putar masa. For me, cerita ni walaupun anime dia dah dapat sampaikan message dia tu. Suka dan jealous dengan friendship yang di tunjukkan dalam filem ni. I fall in love with Chiaki character dengan rupa hhandsome suara pun sedap, character dia yang sweet aduh melting lah. dan dia punya line, "see you in the future". wuishhh i cannot.  Yes, memang ada sejenis penyakit yang suka character animasi. 


Trailer:
Star : 4.5/5

kenapa setengah tak ada sebab Chiaki dan semuanya sebab Chiaki.

You Might Also Like

0 comment